Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tonttien raja

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 28.10.2010 klo:10:45
Taloni on viljeltävän pellon vieressä. Rajaan on talon kulmasta reilusti vajaa kymmenen metriä. Olen ollut tyytyväinen, kun pohjoispuolella olevalle rajalle on kasvanut koivu-, haaparankoja ja pajupuskaa. Ne ovat olleet tuulensuojana ja suojana pölylle, joka tulee, kun pellolla kynnetään, ruiskutetaan ja sille ajetaan lietettä. Nyt uusi pellon omistaja kaatoi rajalla olevat puut. Soitin asiasta hänelle. Mielestäni minulta olisi pitänyt asiaa kysyä. Hän sanoi, että hän saa kysymättä keneltäkään avata rajalinjan metri-puolitoista rajan molemmilta puolilta. Sanoi vielä, että jättihän hän minun puolelle vähän pajupusikkoa. Rangat hän vie itselleen polttopuiksi. Onko tosiaan niin, että minulla rajan vieressä asuvana ei ole mitään sananvaltaa?Virallinen vastaus
Mikäli naapurisi on kaatanut omin luvin sinun mailtasi puita, voit perustellusti vaatia tätä korvaamaan puista saamansa taloudellisen hyödyn / aiheuttamansa vahingon. Voit tarvittaessa lähestyä asiassa myös poliisiviranomaista. Mikko Tuomi Asianajaja, varatuomari Asianajotoimisto Halonen, Lakka & Tuomi Oy Väinönkatu 28 A 40100 Jyväskylä puh. 010 3221 890 faksi 010 3221 899 www.hltlaki.fi

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Tonttien raja":
Jäsenen antama (28.10.2010 klo:17:26) kommentti

Pääperiaate on, että tontin omaistaja vastaa omasta tontistaan. Ihmettelisin kyllä itse, jos naapuri kävisi kaatamassa minun tontiltani puita. Hän ei kyllä ilman lupaa saa sinun tontiltasi mitään kaataa.

Jäsenen antama (28.10.2010 klo:18:05) kommentti

Totta, etä rajalinja on pidettävä auki ja tämä on molempien osapuolien velvollisuus. Mutta sinun puoleltasi kaadettuun puuainekseen naapurilla ei ole oikeutta kysymättä. Kuten en pidä suotavana yleensäkään työhön ryhtymistä varaamatta sinulle tilaisuutta hoitaa oman osuutesi. Naapuri voi tuon tehdä vasta, jos itse kieltäydyt velvoitteestasi.

Jäsenen antama (28.10.2010 klo:18:37) kommentti

Rajalinjan leveydestä ei ole mitään säädöksiä. Aina on sovittava naapurin kanssa rajalinjan aukaisusta. Jos siitä rajalinjasta on epäselvyyttä, niin siitä on pyydettävä ”rajankäyntiä” tai rajanäyttöpalvelua maanmittaustoimistolta. Tässä kysyjän tapauksessahan ei ole itse rajasta mitään epäselvyyttä.
Naapurin puolelta ei saa naapurin suostumuksetta kaataa risujakaan, puista puhumattakaan, joten arvioi puuston arvo ja ”vahinko” ja lähetä lasku naapurillesi.

Voit aivan hyvin kieltäytyä kaatamasta puita omalta puoleltasi ainakin naapurin vaatimuksesta, joten naapurisi ei voi ottaa sinulta oikeuksiasi.

Sinun osuutesi on nyt, jos niin katsot aiheelliseksi, lähettää lasku naapurillesi. Nyt sinulla on oiva tilaisuus "rahastaa", jolla et saa välttämättä täyttä vastinetta menetyksellesi.

Jäsenen antama (28.10.2010 klo:18:43) kommentti

Lain mukaan rajalinjoja ei saa avata ilman, että asiasta sovitaan naapurusten kesken. Jos sopimusta ei synny, niin selvässä tapauksessa ilmoitus riittää. Tähän on hyvä syy, koska epäselvissä tapauksissa (merkki kadonnut, eikä sen aivan tarkkaa paikkaa ole rekistereissä) rajan paikan määrittämiseen vaikuttaa "nautinta", siis kenen käytössä maa on. Jos rajan aukaisee ilmoituksen jälkeen, on se tehtävä omalla kustannuksella - puita ei voi ulosmitata maksuksi.Yleensä rajalinjaa avatessa joka toinen puu kaadetaan toiseen suuntaan, eli rajalla olevat puut jaetaan tasan. Kukkaanhan ei voi tietää millilleen missä raja menee, eikä tasan rajalla kasva puuta kannata lähteä halkaisemaan. Periaatteessa naapurisi on varastanut nuo puut.Ks. laki:

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2005/20051160


Jäsenen antama (28.10.2010 klo:18:49) kommentti

Niin ja se rajalinja on liian leveä, jos se on 2-3 metriä (metri-puolitoista rajan molemmilta puolilta). Yksityismetsälaki http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/1967/19670412 kieltää metsän hävittämisen.

Jäsenen antama (28.10.2010 klo:18:58) kommentti

.Laitappas ylös oikealle hakuun " Mitä laki sanoo naapureista ".

Jäsenen antama (29.10.2010 klo:11:14) kommentti

Keneenköhän tässä pitäisi sitten ottaa yhteyttä? Kunnan tekninen toimisto on yhtä tyhjän kanssa, että se ei käy.

Jäsenen antama (29.10.2010 klo:11:31) kommentti

Ja miten mahtaa olla, kun kyse on EU-tuen ja ympäristötuen saajasta? Kuulemma raja täytyy olla auki, se on yksi tuen saannin ehto. Näin viljelijä sanoi. Toki rangat ottivat hänen kyntöauraansa, kun hän peruutti traktorin ihan ojan penkkaan kiinni.

Jäsenen antama (29.10.2010 klo:12:28) kommentti

onko uusi pellon omistaja vuokrannut pellot vai ostanut maat sekin vaikuttaa asiaan

Jäsenen antama (29.10.2010 klo:13:07) kommentti

Ostanut maat.


Jäsenen antama (29.10.2010 klo:13:09) kommentti

Se selviää parhaiten siitä (toivottavasti), että lähetät laskun, muuten ei ole toivoakaan korvauksista j josa ei maksa, niin perintätoimisto perään ja sitten käräjille, jos siitäkään ei ole haittaa.Jos asia on niin kuin sinä kerrot, niin olet vahvoilla. Sinun ei tarvitse kärsiä ja olla tuen saannin ehtona, jos näin on niin sitä suuremmalla syyllä sinun kannatta olla tarkkana omista oikeuksistasi ja olet vielä vahvempi."onko uusi pellon omistaja vuokrannut pellot vai ostanut maat sekin vaikuttaa asiaan"Ei vaikuta! Ei! Ei! Täysin asiaaosaamatonta lusikkaa soppaan, kun ei tiedä, niin siitä huolimatta päätä aukomaan.

Jäsenen antama (29.10.2010 klo:18:21) kommentti

taas monta puhuu paskaa etteikö pellon omistaminen tai vuoraaminen vaikuta asiaan!maan omistajalla on oikeus ja velvollisuus pitää rajalinjat kunnossa ei pellon vuokraajalla jolla on siihen peltoon vaan viljelyoikeus siihen määrä alaan minkä hän on maan omistajalta vuokrannut,mutta vuokralainen voi suorittaa rajalinjan siivouksen maan omistajan luvalla ei ominpäin ja ilman maan omistajan lupaa.(SE ON NÄKÖJÄÄN MONTA JO RUVENNUT MAANVILJELYS ASIANTUNTIJAKSI RAKENNUS YMS.LISÄKSI,JOKOHAN MITEN PIAN MONTA ANTAA ASIANTUNTIJA LAUSUNTOJAAN JAKELEMAAN LÄÄKÄRI PALSTALLA LÄÄKÄRINÄ ESIINTYEN)tiedä vaikka esiintyykin!

Jäsenen antama (29.10.2010 klo:20:11) kommentti

Otas, rocla, jäitä hattuun. Miksi hitossa sitten kysyit, "onko uusi pellon omistaja vuokrannut pellot vai ostanut maat sekin vaikuttaa asiaan". Pellon vuokraaja kun ei omista mitään! Kysyjä kirjoittaa yksiselitteisesti pellon omistajasta.

Jäsenen antama (29.10.2010 klo:21:44) kommentti

Jo meni hermotkin. Sehän oli tarkoituskin! Sen verran on lääkärin vikaakin, että huomaa ja diagnostisoi tuollaisen! Ilo on kokonaan minun puolellani.

Mutta mutta oli vuokraaja tai omistaja, sillä ei ole merkitystä kysyjän kannalta. Kysyjä on täysin vahvoilla ja voi sanella melko pitkälle ehtonsa, kunhan pysyy realismissa.

Niin no sen verran on varaa antaa priksi, että kysyjä lähettää laskun peltojen omistajalle. Tapelkoon hermonsa menettänyt sitten kenen kanssa lystää. Omistajalla/vuokraajalla( ei eroa) ei ole mitään oikeutta mennä karsimaan naapurin puolelle. Ei edes tukiaisia nostaessaan. Se on siinä.

Jäsenen antama (30.10.2010 klo:16:13) kommentti

samaa asiaa montankin kans tarkoitin ettei maan omistaja/vuokraaja saa naapuri tontin puolelta omin luvin kaadella puita,omalta puolelta voi kyllä kaadella rajalinjalta,ja neuvoisin kysyjää kysymään pellon uudelta omistajalta aluksi korvaako hän vapaaehtoisesti hänen puolelta kaatamansa puut mikäli ei aio tehdä,mennä tekemään poliisille rikosilmoitus luvattomasta puiden kaadosta ja niiden viennistä ja kannattaa laskea kaadettujen puiden kantolukumäärä niiden perusteella hänellä on oikeus vaatia puista korvaus,esim.metsänhoito yhdistykset osaavat antaa neuvoa kaadettujen puiden arvionnissa.

Jäsenen antama (15.11.2010 klo:10:46) kommentti

Maanmittauskokouksessa maanmittari sanoi, että juuri noin hän olisi käskenytkin kaataa. Minkä takia laissa sitten lukee, että yhdessä naapurin kanssa kaadetaan tai mittauskokouksen yhteydessä? Kokous oli tosi nöyryyttävä. Siellä sain kuulla henkilökohtaista ivaa ja jopa uhkailua. Tuntuu olevan "hyvä veli" -systeemiä, mittari oli toisten vanha tuttu. Minun rajaani oli tutkailemassa ihan ulkopuolisiakin ihmisiä. Uhattiin laittaa rajan välissä oleva oja tukkoon, vedettiin politiikkaa mukaan, että "yhdessä paikassa oli kanssa sellainen..." Kun valitin tuulisesta pohjoisrajasta, sanottiin, että keskustaan voi muuttaa kerrostaloon, asuinvalintakysymys. Minulle tulee lasku, kun olin rajankäynnin halunnut. Mielestäni mittaus täytyy tehdä asiallisesti ja niiden ihmisten kesken, joita asia koskee. Ei tule sallia henkilökohtaisia loukkauksia. Kaikki sen takia, että halusin selvittää, missä raja menee. Näin Varsinais-Suomen maanmittauslaitoksessa.

Jäsenen antama (15.11.2010 klo:11:00) kommentti

Maanmittari ei ole laki, joten harkitse kannattaako periaatteessa katsoa se kaapin paikka! Asia ei ole niin kuin väitetään ja lakia on luettu nyt väärin. Väitän! Mutta, jos toisin lain perusteella osoitetaan, niin olen valmis myöntämään olevani sitten vasta väärässä. En ennen!

Jäsenen antama (15.11.2010 klo:12:32) kommentti

Rajariidat ovat tunnetusti suomalaisten suosikkeja -ja yleensä turhia. Sinun tapaukseesi en ota kantaa muuten, kuin toteamalla, että ne vieraaat miehet siellä toimituksessa oli lain sanelama juttu. Koska nämä miehet kiertelevät maanmittarin mukana, niin totta kai he ovat tuttuja, ja todennäköisesti nämä taas tunsivat naapurisikin. Mihinkään hyväveli toimintaan en oikein usko, mutta tämä ei silti poista väärän ratkaisun mahdollisuutta.

Jäsenen antama (17.11.2010 klo:11:22) kommentti

Ei kun naapureita oli mukana. Ne, joilla oli jossain muualla rajalinjaa saman tyypin kanssa. Plus "puunkaataja", joka oli omistajan isä. Olen edelleen sitä mieltä, että minun puoleltani omin päin ei saa mennä kaatamaan. Ennen rajakokousta. Ymmärrän, jos siellä rajaa avataan. Ja jos siinä ovat omistajat ja mittari. Ei muita päsmäreitä.

Jäsenen antama (17.11.2010 klo:12:24) kommentti

Pallohan on nyt Sinulla. Harkittu tekeminen: Mitä se on? Se on 1) joko pulinat pois tai 2) katsotaan eteenpäin niin kauan kuin on järkevää. 3) Se on siinä!

Jäsenen antama (20.11.2010 klo:7:54) kommentti

rajalinjan tarkastuksessa joutuu olemaan maanmittarin mukana apuna 1-2 apumiestä rajalinjan raivauksessa ne ovat joko maanmittarin palkkaamia tai sinun hankkimiasi tämä käy ilmi maanmittauslaitoksen esitteestäkin,rajakatsauksen maksaa sen tilaaja yleensä aina ellei muuta ole rajanaapureiden kanssa sovittu sekin ilmenee samaisesta esitteestä.

Jäsenen antama (20.11.2010 klo:7:56) kommentti

lisäys edelliseen,sinullahan on lain mukainen oikeus valittaa maanmittarin päätöksestä tietyn ajan kuluessa


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

naapuritontin kallistukset

Hei. Mistä lähtien on ollut suositus (tai peräti määräys) ettei naapuritontilta saa pihamaata kallistamalla johtaa toiselle tontille sulamis...

Naapuritalon vastuukysymy

Olemme ostamassa suojeltua, 1800-luvun asuintaloa. Talon länsipuolellalla on 1960-luvunkerrostalo. Talojen välillä on noin 30 metriä, mutta tonttien raja on paikoin pari...

Vastuujako vesi- ja viemäriverkoston rikkoutuessa

Kahden naaapurikiinteistön välille on aikoinaan perustettu molempia kiinteistöä koskevat rasitteet, jossa kummankin omat, erilliset vesi- ja viemäriverkostot kulkevat ton...

Kahden taloyhtiön välisen raja-aidan kunnostamisen kustannukset

Taloyhtiömme ja naapuritaloyhtiön tonttien välillä on muuri, jonka päällä on metallinen raja-aita. Molemmat talot ovat suojeltuja ja vu...

Avo-oja

Hei, tonttien välinen avo-oja on osittain minun tonttini puolella, johtuen siitä, että naapuri on rakennusvaiheessa upottanut maahan rakennustarvikkeita,...

Kenellä oikeus rajalla kulkevaan pensasaitaan?

Tonttien rajana kulkee pensasaita, raja kulkee keskellä aitaa ja näin ollen hoitovastuu kuuluu molempien tonttien omistajille. Aikaisemmin, edellisen omistajan kanssa...

Tontin maa-ja pohjarakentamisen kustannusarvio.

Olen hakemassa useampaa kaupungin vuokratonttia. Haettavat tontit ovat sellaisia joihin menee rahaa vaihtelevasti riippuen tontista joko täyttö tai louhimistöihin. Mistä...

Valtatien varressa

Asumme valtatien varressa. Tielaitos tehnyt melumallinnuksen, jonka mukaan melu pihallamme on pääosin alla raja-arvojen. Onko meillä oikeus vaatia, että raja-arvo täytyy...

Kunnan vastuu tiedotuksessa?

Rakensimme talon kunnan tontille vuonna 2009. Jälkikäteen on selvinnyt, että alueella on ollut aikoinaan "valtava kuoppa" joka on ulottunut kahden tontin alueelle, joista...

Raja-aidan (pensas) hoitovastuu

Meillä on raja-aitana sireenipensasaita kahden asemakaava-alueella olevan ok-talon tonttien rajalla. 1960-luvulla sovimme silloisten naapureiden kanssa, että he saavat is...

Tien ja ojan hoitovelvollisuus

Kenelle kuuluu tonttimme rajaa (rajalla kulkee peltomme ja metsämme raja) pitkin kulkevan ojan ja tien hoitovelvollisuus? Meillä ei ole ko. tiehen tieoikeutta emmekä me k...

asemapiirros

naapuri valittaa rajallamme olevasta ojasta raja kulkee ojan pohjaa kuinka tarkasti oja täytyy piirää asemapiirrokseen kun siinä on mutkia kun naapuri ei hyväksy maanmi...

Kuinka lähelle tietä saa rakentaa

Tonttini yksi raja rajoittuu kunnan omistamaan tiehen. Tie on pieni pihatie, joka johtaa umpikujaan. Jotkut väittävät, että kun normaalisti saa rakentaa viiden metrin pää...

Rivitalon raja-aita

Taloyhtiö on kolmen asunnon yhtiö. Kummallakin rajalla on raja-aita. Kaupungin maan ja tontin rajalla on puinen aitalia, jonka korjaus on mennyt taloyhtiön...

Pensasaita tontin rajalla

Rivitaloyhtiössä tonttien välinen lauta--aita tarvitsee maalauksen. Maalaustyön toteutus edellyttää lauta-aidan kyljessä kasvavan pensa...

grillikota tonttien rajalle

Olisin kiinnostunut tietämään rajaako jokin selvä asia sitä mahdollisuutta jos naapurit haluaa rakentaa grillikodan tonttien rajalle? Googletetta...

yhteisen aidan leikkaaminen

meilä on naapurin kanssa yhteinen orapihlaja-aita ok-tonttien rajalla asemakaava-alueella. Minä haluaisin kasvattaa aitaa takaisin noin 2 metriseksi, jona se on ollut yl...

Liittymä

Pihan rakennustyöt aluillaan ja oma ajoliittymä puuttuu. Naapurilla se on, ihan tonttien rajalla, kaupungin rakentama ja kustantama. Voimmeko käyttää liittymää kulkuun, e...

Missä vaiheessa sokkelin korko tietoon?

Pitäisikö kaava-alueella kaikkien tonttien sokkelin korko näkyä jo naapurinkuulemisessa vaiko aiemmin/myöhemmin? Naapurin kuulemiseen on varattu viikon valitusaika, mutta...

Salaojavesien ohjaus

Talomme on rinnetontilla, ja alapuolellemme rakennetaan nyt taloa.Salaojiemme vedet ohjautuvat nyt rakennettavan talon tontille. Riittääkö, jos tonttien väliin tehdään o...

vesijohto ja tierasite

Kesämökkitontilleni tuleva tie kulkee neljän muun tontin kautta, joilla on siis tierasite kirjattuna. Olen suunnittelemassa vesijohdon vetämistä omalle tontilleni omall...

naapurin oja, kuivattaako

...eli mulla on syreeniaita kasvamassa tonttien rajalla ja naapuri on kaivamassa omalle puolelleen ojan tuon aidan suuntaisesti (heti aidan viereen), onko vaarana että tu...

Avo-oja

Sain kommentin et kannattaa laittaa rajapyykki. Tuli mieleen, että kun kahta tonttia yhdistävän (oja)rajan suunnasta katsottuna oleva tonttien välinen...

Aita rajalla

Miten kaksi vierekkäistä tontin omistajaa (haja-asutusalueella meren rannalla, ei kaavaa) voi myös omistajanvaihdosten jälkeen varmistaa, että to...

hallinnanjako

pitääkö naapurilta kysyä lupa jos haluat rakentaa raja-aidan hallinanjakorajalle ja kuinka kaukana ko. rajasta?...