Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tontinvuokrasopimus, uudistaminen, vuokranantaja kunta, konsultti joka määritellyt uudet v.sopimustasot perustuen naapurialueen maan arvon nousuun

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 5.3.2017 klo:12:38
Hei!  Naapurialueen maan hinnan nousu ollut uuden tontinvuokrasopimuksen perusteena.  Tämä vuokrattu -tontit - alue on RKY suojeltu alue ja yksi kaupungin sisäinen kauppa on tehty.  Konsultti esityksessään esittää n 8 - kertaista uutta maanvuokraa perustaen arvon nousuun naapurikaupunginosan kauppahinnoille.  Vieressä toinen samanikäinen ja vuokrattu alue jossa vanhempi uudistaminen ja tontinvuokra uusi n 3 kertainen.  Voiko konsultin/kunnan toiminnan kyseenalaistaa vetoamalla kuluttajasuojalakiin.  Tontin vuokraajat ovat yksityisiä kansalaisia ja seassa muutaman asunnon asunto-osakeyhtiöitä.  Konsultti ei ole ollut konsultointia tehdessään yhteydessä vuokramiehiin vaan kaupunki on esittänyt konsultti työn lopputuloksen vuokramiehille ns "jumalansanana" , josta ei poiketa.  Onko konsultti syyllistynyt johonkin moitittavaan kuluttajasuojaa ajatellen tai kaupunki ns kohtuuttomuuteen menettelyssä?
Virallinen vastaus
Valitettavasti kuluttajansuojalaki ei sovellu tilanteeseen, kun vuokranantajana on kunta. Maanvuokralain 4 § 2 mom. mukaan jos vuokrasopimusehdon soveltamisen katsotaan olevan ma...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Tontinvuokrasopimus, uudistaminen, vuokranantaja kunta, konsultti joka määritellyt uudet v.sopimustasot perustuen naapurialueen maan arvon nousuun":
profiilikuva
Anni Santanen
Anni Santanen
Helsinki, Suomi
Lakimies
Jäsenen antama (7.3.2017 klo:17:13) kommentti

E?ntä konsultoinnin pelisäännöt.  Eikö puolueettoman konsultin pitäisi ajatella asiaa molemmilta puoilta eli myös vuokramiesten kannalta?  Nyt hommasta on jäänyt kuva että ensin päätös joka on laillistettu konsultin konsultaatiolla eli on menty ns perä edellä puuhun.  Tämä on tullut kuvaksi valtuutettujen haastatteluissa, jotka eivät myönnä jälkeenpäin tietenkään mitään.  Kuluttajasuojalain ymmärrän mutta oisko tuo konsultoinnin säännöstö avuksi?  Lienevät suosituksia mutta toimis edes pelotteena jatkossa. 
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: