Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Sade- ja perusvesien pakkoliittäminen huleviemäriin

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 9.8.2017 klo:23:01
Talomme on rakennettu 1980-luvun alussa silloisten rakennusmääräysten ja -luvan mukaan. Sade- ja perusvedet on johdettu omalla tontilla oleviin kivipesiin heti alusta alkaen. Nämä systeemit ovat maan alla.Tontti on hiekkaisella harjulla. Näitä systeemejämme ei ole mitenkään myöhemin muutettu/korjattu, vaan puhdistettu, siis huollettu.Esim. vesiä ei ole näkynyt koskaan edes tieojissa.

Maakaivossakin vesi tuli vasta noin 10:n metrin syvyydessä. Siitä oli sitten jatkettava porakaivolla riittävän veden saannin turvaamiseksi.Talomme oli vesiasioissa aivan omavarainen, sillä kaikki viemärivedet johdettiin umpisäiliöön luvan mukaisesti..

Myöhemmin kaupunki määräsi (huom! määräsi) liittymään ainakin viemäriin. Siihen liityttiin, koska se oli mielestämme järkevää ja edullisempaa, kun viemäröinti ja käyttövesi kunnan taholta rakennettiin alueelle. Samalla liityttiin talousveteenkin.

Käsittääkseni liittymisiin kunnan systeemeihin ei olisi tarvinnut liittyä, kun taannehtivasti ei voi lupaehtoja ja rakennusmääräyksiä muuttaa. Siis liityttiin, kun se oli järkevä vaihtoehto.

Nyt kaupunki vaatii liittämään myös hulevedet kaupungin systeemeihin, joista maksut ovat huomattavan korkeat. Onko tosiaan pakko liittyä ts.voiko kaupunki muuttaa vuosikymmenien jälkeen rakennuslupaehtoja ja -määräyksiä, jos voi, niin minkä pykälien nojalla.

Käsitykseni on, että ei voi. Olenko väärässä?Virallinen vastaus
Huleveden viemäröinnin järjestämisestä ja hoitamisesta säädetään vesihuoltolain 3a luvussa. Luvun 17 b §:n 1 momentin mukaan kunnan päättämällä vesihuoltolaitoksen hulevesiviemäröinnin alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen hulevesiviemäriin.

17 c §:ssä säädetään k...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Sade- ja perusvesien pakkoliittäminen huleviemäriin":
profiilikuva
Jemina Timonen
Jemina Timonen
Helsinki, Suomi
Lakimies
Jäsenen antama (21.9.2017 klo:0:52) kommentti

Tästä hulevesiviemäröinnin vaatimuksesta on tullut kunnille uusi rahastuskohde. Siitä voi (ja pitää) perustellusti vaatia vapautusta perustellulla hakemuksella. Kerrot miten ja mihin sadevedet tontillanne nykyisin imetyvät / otetaan talteen tontin kasteluun tms. Ellet reklamoi asiasta niin hulevesimaksu tulee. Esimerkkinä kaksi tonttinaapuria, joilla samanlaiset tontit. Toinen valitti ja esitti perustelut => ei hulevesimaksua. Toinen vaikeni => hulevesimaksu.  
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

talon sokkelit kuivaksi

olemme aloittamassa rintamamiestalon sade ja salaoja putkistojen asennusta.kaivamme sokkelin vierustat anturaan asti auki.mutta talossa on ryömintätilainen talosta erkane...

vesijohto,sadevesiputkien massan kestävyydestä

olen rakentamassa uudisrakennusta ja olen kaivurimiehen kanssa eri mieltä siitä että saako vesi johdon lähellä/ päällä olla nyrkin kokoisia kiviä ja lisäksi myös siitä et...

sade yllätti

Maalatessamme peltikattoa pääsi sade yllättämään.Nyt noin yhden pellin leveydellä maali ei kerenyt täysin kuivua ja tuoreeseen maaliin jäi pisaran jälkiä.Onko tästä muuta...

Villan kestävyys

Miten on kestääkö villa alkuparäisessä paketissa vuosia käyttökelpoisena? Voiko sade tms. vahingoittaa paketissa olevaa villaa?...

tarvitseeko kaivoon luvan

tarvitsisin kaivon omalle pihalle kukkien kasteluun ,suihkulähteeseen ,yms .tarvitseeko siihen jongun luvan?ja voiko siihen johtaa autokatoksesta sade vedet....