Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Rakentaminen ja puolisoiden välinen omarahoitusosuus verotuksen kannalta

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 5.12.2018 klo:16:49
Meillä on puolisoni kanssa suunnitteilla uuden talon rakentaminen 100% minun omistuksessa olevalle kiinteistölle. Olemme suunnitelleet, että myyn puolisolleni osuuden kiinteistöstä niin, että omistusosuudet olisivat kaupan jälkeen 50/50.Ottaisimme tätä ja rakentamista varten yhteistä lainaa, ja lisäksi käyttäisimme omia säästöjä 115000 Eur. Minun omarahoitusosuuteni olisi 90000 Eur ja puolisoni 25000 Eur. Lainaa myöntävä pankki kehotti meitä kuitenkin selvittämään onko tässä tapauksessa eri suuruisilla omarahoitusosuuksilla verotuksen kannalta vaikutusta. Voiko verottaja siis esimerkiksi tulkita lahjaksi sen, että puolisot käyttävät itse talon rakentamiseen eri suuruisen määrän säästöjään?Virallinen vastaus
Mielestäni ongelmaa ei ole siinä, paljonko puolisot omia säästöjään rakentamiseen käyttävät, koska avioliitossa rahat joka tapauksessa sekoittuvat vuosien aikana. Olennaista on pitää kiinni siitä, että omistussuhde vastaa todellista sijoitusta.
Kiinteistöstä kannattaakin nyt kun se on vielä rakentamaton "myydä" osa puolisollesi. Tämän saannon kauppahinnan pitäisi vastata suurin piirtein rakentamattoman kiinteistön osan käypää arvoa.

Voit olla yhteydessä myös suoraan verohallintoon ja kysyä sieltä neuvoja. Puhelin sinne on henkilöverotuksen puolelle 029 497 002  ja kiinteistöverotuksen puolelle 029 497 020.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Rakentaminen ja puolisoiden välinen omarahoitusosuus verotuksen kannalta":
Markus Talvio
Markus Talvio
, Suomi
OTM, Toimitusjohtaja

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: