Jäsenen Mestari antama (25.10.2012 klo:12:53) kommentti Minkälaisella sopimuksella se talo tehtiin, vastuuaika riippuu kokonaan siitä.
Jäsenen Betonitohtori antama (25.10.2012 klo:16:19) kommentti Omistajan on nimenomaan näytettävä toteen mahdollinen virhe. Miten kosteus tuli ilmi?
Jäsenen jokkis antama (25.10.2012 klo:16:59) kommentti Talo rakennettu urakkasopimuksella (ei sisältänyt maatöitä, LVI eikä sähkötöitä. Aloimme epäillä kosteutta tummenneista seinän alalaatoista sekä lattiassa ilmenneistä kopolaatoista.
Jäsenen Betonitohtori antama (25.10.2012 klo:19:53) kommentti Laattojen tummuminen tai kopolaatat eivä vältämättä johdu vesieristeen puutteista. Mitattiinko kosteus vesieristeen alta? Mitä materiaalia alustarakenne on?
Jäsenen vaihtoehtoja antama (26.10.2012 klo:0:32) kommentti Hyvä "Bt" "Mitattiinko kosteus vesieristeen alta? Mitä materiaalia alustarakenne on?" Lueppa kysyjän kysymys uudelleen. Aukeaako ? Toisekseen, rakenteen materiaalilla ei ole merkitystä, mikäli arvot ovat oikein suoritetulla mittaustavalla saatuja, ja mittauksesta on tehty asianmukainen raportti johtopäätöksineen. Vedeneristeen pettämisen aiheuttamia kustannuksia ei enään saa rakentajan vastuulle, ellei voida kiistatta osoittaa rakentajan / urakoitsijan menetelleen sopimuksen / suunnitelmien vastaisesti, tai "törkeän huolimattomasti". Toteennäyttövelvollisuus on kysyjällä.
Jäsenen Betonitohtori antama (26.10.2012 klo:7:08) kommentti Hyvä Vaihtoehtoja Ei ehkä aukea sinulle, mutta odotan edelleen vastausta. Ja toisaalta mitä se sinulle kuuluu mitä minä kysyjältä kyselen, huolehdi vain omista asioistasi.
Jäsenen Mestari antama (26.10.2012 klo:9:09) kommentti Jos siellä on saunan puolelle paneeliseinä, ei ole isokaan työ avata seinä sieltä puolelta ja tutkia tilanne. Tuo urakkasopimus ei vielä paljon selitä. oliko kyseessä Yse pohjainen sopimus,jokin Rt:n pohjalle tehty, vai sovitteko sopimuksen kohdat keskenään. Se 10 vuoden vastuu piilevistä virheistä ei pidä ihan joka urakassa paikkaansa.
Jäsenen Jv20531112 antama (26.10.2012 klo:15:50) kommentti Katsos vaihtoehtoja! Niitä kysellään niitä näitä, joilla ei ole itse asian kanssa mitään tekemistä, jotta vaikuttaisi pätevältä "kuntoilijalta". Kuntoilijathan sitten vastaavat myös leikkaa-liimaa-menetelmillä sitten myös niitä näitä. Tuskinpa tuo virhe sisältyy 10 vuoden vastuun piiriin, muta eipä ole sitä urakkasopimusta näytilläkään! Kysyjän ei kannata lähteä ajamaan tuota asiaa, sillä näyttövelvollisuus on silloin "haastajalla" ja se on vaikea ainakin tässä tapauksessa. Halvemmaksi kaikin puolin tulee, kun korjaa itse unohtaen rakentajan vastuut.
Jäsenen jokkis antama (26.10.2012 klo:22:46) kommentti Tarkastin sopimuksen ja kyseessä on kauppakirja, jossa urakoitsijan ja tilaajan kesken onsovittu rakennusosien ja asennustöiden suorittamisesta erillisen sisältöselosteen mukaisesti, sopimuksessa ei mitään mainintaa ysestä tai rt?:stä.
Jäsenen Betonitohtori antama (27.10.2012 klo:8:45) kommentti Vaikuttaa pahalta... Suomessa sopimusvapaus. Eli voidaan tehdä kaikenlaisia urakkasopimuksia. Sopimukset pitäisi laatia huolella ja tietenkin aina kirjallisesti. Mitä paremmin sopimukseen yksilöidään mitä tehdään ja missä ajassa ja millä sopimushinnalla, auttaa asiaa. OK-talon rakentaminen / rakennuttaminen on iso hankinta, usein 15-keskihintaista autoa vastaava kauppa. Jos itsellä ei ole ammattitaitoa, niin etsii sopimuksen tekoon ammattitaitoa. Sitä löytyy mutta tietenkin maksaa. Muutama tonni hyvästä sopimuksesta ei ole hinta eikä mikään. Lakimiehiä / naisia kannattaa käyttää ja myös rakennuttajakoulutuksen saaneita insinöörejä.
Jäsenen Jv20531112 antama (27.10.2012 klo:11:17) kommentti Tuo eo. pitää paikkansa, mutta se ei valitettavasti auta ollenkaan kysyjää eikä oikeastaan tarjoa mitään lohtuakaan. Kyllä kysyjän kannattaa omat hermonsa rauhoittaa ja unohtaa rakentajaurakoitsija ja missään tapauksessa ei kannata kääntyä "lakioitsijoiden" puoleen, sillä niihin uhratuilla varoilla ja ajoilla virhe on korjattu. Kohtapa tässäkin ketjussa sanotaan: "Käänny lakimiehen puoleen!" Valitettavasti käy niin, että usein miten noihin "lakioitsijoihin" uratut varat, ajat ja hermot menevät ensiksikin täysin hukkaan ja virhe on edelleen korjaamatta. Kyllä niille raha kelpaa. Ei kannata uhrata rahojaan myöskään kuntotutkijoihinkaan/-tarkastajiinkaan. Siinäkin rahat menevät hukkaan, koska nuo ovat mielestään sen verran opiskelleet, että varsaraa ei voi enää ottaa käteensä, jos koskaan ollutkaan, mutta pyrkivät rahastamaan helpolla liimaa-leikkaa-menetelmillä esiintyen guruina. Ei ole tarkoitus maalata piruja seinille, mutta valitettavasti näin se useimmin menee.
Jäsenen marksto antama (27.10.2012 klo:16:05) kommentti Jotta paikat kuntoon saisi purkuhommiahan siinä edessä on. Niitä voi vauriokohdassa tehdä alkuun varovastikin, jotta saisi hyvän käsityksen mitä on tapahtunut tai onko siellä vesieristystä ollutkaan. Sen jälkeen on parempi miettiä noita vastuukysymyksiä.
Jäsenen Betonitohtori antama (27.10.2012 klo:17:25) kommentti Jos märkätiloista ei löydy vesieristyksiä lainkaan, ollaan siloin lähellä torkeää tuottammusta, koska RakMk C2:ssa on yksiselitteiseti määräys märkätilojen vesieristämisestä. Sen sijaan jos vesieristys on rikki tai muutoin vaurioitunut on näyttö vauriosta oltava yksisellitteinen esim. työvirhettä ajatellen. Hankala juttu sinällään. Jos meinaa tehdä reklamaation asiasta on käytettävä kuntotutkijaa, joka osaa tehdä oikeaoppisen raportin asiasta.
Jäsenen marksto antama (27.10.2012 klo:18:57) kommentti Sitä minä vaan, että nätisti purkamalla sen löytää, mitä selville saatavissa on.
Lisää kommentti*