Jäsenen Mestari antama (26.8.2011 klo:9:32) kommentti Myyjä on vastuussa 5 vuotta piilevästä viasta. Jos olette asuneet siinä alle 5 vuotta, reklamaatio edelliselle omistajalle. Jos olette asuneet siinä yli 5 vuotta, ei laskulle taida löytyä muita maksajia kuin nykyinen omistaja.
Jäsenen Betonitohtori antama (26.8.2011 klo:11:05) kommentti Ei se asuminen määrää 5-vuotta vaan ostopäivämäärä. Jos olette ostaneet talon 2004 on reklamaatiokaika mennyt umpeen.
Jäsenen Mestari antama (26.8.2011 klo:12:32) kommentti Jos oikein yrittää ymmärtää, tarkoitan tuolla 5 vuoden asumisella sitä,että milloin se talo on ostettu.
Jäsenen Betonitohtori antama (26.8.2011 klo:12:52) kommentti No. yritä....
Jäsenen Onnenpensas antama (29.8.2011 klo:17:07) kommentti Olen ymmärtänyt, että jos todettu vika salataan, ei vastuulla ole minkäänlaista aikarajaa?
Jäsenen Betonitohtori antama (29.8.2011 klo:18:02) kommentti No joo... Salaus pitä todistaa, jotta salaus on tapahtunut. Se yleensä on aika hankalaa.
Jäsenen 10peukaloa antama (20.9.2011 klo:19:03) kommentti Entäs vastuut sellaisessa tilanteessa, jossa rakennusliike on myynyt uuden talon 5 vuotta sitten, ja jossa jatkuvasti ilmenee uusia kestämättömiä rakenneratkaisuja? -Eli rakentaja on osaamattomuuttaan tehnyt törkeän huonoja ja huolimattomia (asumista tai Suomen ilmastoa kestämättömiä) ratkaisuja...?
Jäsenen Mestari antama (21.9.2011 klo:7:52) kommentti Jos se on pelkkä talo, ei asunto-osakeyhtiö muotoinen. Myyjän vastuu on 5 vuotta.
Jäsenen Betonitohtori antama (25.9.2011 klo:7:54) kommentti Jos kyseessä ns grynderi-rakentaja,on vastuu 10-vuotta. (Ei takuu vaan vastuu). Jos kysessä on normaali kiinteistökauppa myyjä vastaa ostajalle. Jos välissä on omistajia, varsinaisella rakentajalla ei ole enää mitään tekemistä asian kanssa. Toki kappaketjua voi myyjä yrittää selvittää "alaspäin", mutta sillä ei ole mitään tekemistä viimeksi tehdyn kaupan kanssa.
Jäsenen ratoiv antama (25.9.2011 klo:9:48) kommentti "Jos kyseessä ns grynderi-rakentaja,on vastuu 10-vuotta. (Ei takuu vaan vastuu)." Näin se luullaan olevan, mutta se ei pidä paikkaansa. Laki on siten, miten se luetaan. Näissä asioissa tarvitaan tietoa ja osata lukea lakia oikein siten, että ei ole 10 v-rajaa.
Jäsenen Betonitohtori antama (25.9.2011 klo:10:39) kommentti Grynderillä on 10-vastuu.
Jäsenen ratoiv antama (25.9.2011 klo:11:14) kommentti "Grynderillä on 10-vastuu." Niinhän se on, kun on vain luulotietämystä, mutta asia on toisin tiukan paikan tullen ja ilman "rosista". Nimim. Kokemusta ja tulosta on!
Jäsenen Betonitohtori antama (26.9.2011 klo:17:31) kommentti Ei se ole mitään luuloa, vaan totista totta.
Jäsenen Mestari antama (27.9.2011 klo:7:49) kommentti Mistä tiedämme,että tässä tapauksessa on kyse grynderin tekemästä talosta?
Jäsenen Jv20531112 antama (27.9.2011 klo:9:53) kommentti Kyllä laissa lukee tuo 10 vuoden takaraja ja onpa siellä joissakin vain 5 vuoden aikarajakin. Sehän pitää paikkansa, mutta nuo aikarajat pitää osata oikealla tavalla kiertää ja oikein oivaltaa, jolloin aikaraja ei tule kysymykseen eli vastapuoli eli myyjä (takautuvassa "polvessa") ei voi käyttää sitä aikarajaa keppihevosenaan. Ainakin tällaisissa tapauksissa juristien käyttö on toisaalta arveluttavaa (ainakin ensi kädessä), koska rakenteitten ja sitä kautta rakennusala on osattava ja "lait (huom! lait) luettava oikein" ja oikeassa järjestyksessä. Erimielisyystapauksissa lähes aina marssitaan heti juristin pakeille, jolloin asia menee riitaiseksi melkoisella varmuudella heti. Siinä annetaan väärä signaali heti, vaikka asia ratkeaisi toisella tavalla oikein kulkeudettuna eteenpäin. Ensin on selvitettävä faktat perusteellisesti, minkä jälkeen luodaan strategia, mutta ei juristin johdolla/kautta. Saattaahan olla, että loppupeleissä tarvitaan myös juristin apua, mutta vain siinä tapauksessa, että se etenee käräjäoikeuteen, jossa "itsesäilytyksen" vuoksi tarvitaan juristia, mutta vain ja ainoastaan "ulostulevana äänenä, kun itse puhuu mikrofoniin siinä vieressä" (juuri noin).
Jäsenen Mestari antama (27.9.2011 klo:11:56) kommentti Jos yksityinen ihminen myy kiinteistönsä ( omakotitalo) kauppa menee maakaaren mukaan ja siellä myyjän vastuu piilevästä viasta on 5 vuotta. Jos yksityinen ihminen ostaa osakkeen tai omakotitalon rakennusliikkeeltä ( grynderi) ja ostettu asunto on asunto-osakeyhtiössä kauppa menee asuntokauppalain mukaan ja siellä myyjän vastuu piilevästä virheestä on 10 vuotta. Ei tuossa paljon ole mahdollisuuksia asiaa kiertää.Juristit lähtevät tottakai pyydettäessä asiaa ajamaan, hehän saavat jokatapauksessa palkkansa kävi riitatapauksessa miten tahansa.
Jäsenen Jv20531112 antama (27.9.2011 klo:12:46) kommentti " Jos yksityinen ihminen ostaa osakkeen tai omakotitalon rakennusliikkeeltä ( grynderi) ja ostettu asunto on asunto-osakeyhtiössä kauppa menee asuntokauppalain mukaan ja siellä myyjän vastuu piilevästä virheestä on 10 vuotta. Ei tuossa paljon ole mahdollisuuksia asiaa kiertää." Noinhan se on yleensä, kun lakia luetaan niin kuin yleensä, mutta siellä on porsaanreikiä, joita voidaan kiertää, mutta se on kussakin tapauksessa tietyin edellytyksin ensin todettava. Mitään yleispätevää neuvoa ei ole eikä voida antaa, mutta se ainakin, että juristi ei ole se ensimmäinen elementti, jolla kannattaa lähteä liikenteeseen, vaan se vihoviimeinen. Näissä asioissa pätee se vanha kansanviisaus, että "ensin tutkitaan/punnitaan ja sitten vasta hutkitaan" ja siinäkin viimeisenä tulee se juristi, joka on pidettävä aisoissa, koska juristilta puuttuu se rakennusalan asiantuntevuus. Tästä asiasta en lähde väittelemään. Se on turhaa ajanhaaskuuta. Jokainen toisenlaista ajatuskuviota saa pitää. Se ei kuulu ainakaan minulle, sillä yleensä asioilla tahtoo olla se toinenkin puoli. Kokemus ja näkemys ratkaisevat paljon ja varsinkin silloin, kun ne tulevat käytännössä eikä pelkästään teoriassa, joka on vain apuväline. Teoretisointi on siis apuväline eli pohdinta erilaisista ratkaisuista, kun on käytännöstä kysymys.
Jäsenen Mestari antama (27.9.2011 klo:13:52) kommentti Siinä todentamisen kohdalla se asia alkaa jo melko varmasti ontumaan.
Lisää kommentti*