Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Rakennustarkastajan vastuu

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 27.1.2011 klo:12:27
2006 suunnittelemani talon palo-osastointiin tuli yllättäen muutoksia lopputarkastuksen yhteydessä. Silloinen rakennustarkastaja oli antanut luvan, vaikka vuoden alusta oli tullut uusi autokatoksen palo-osastointia koskeva laki. Viimevuonna kohteessa oli lopputarkastus ja nykyinen rakennustarkastaja ei hyväksynytkään edeltäjänsä hyväksymää kohdetta. Rakentaja, suunnittelijat, pääsuunnittelija ja asukas ovat nyt ihmeissään kun kohde on tehty ja suunniteltu lupien mukaan. Rakennustarkastajan mielestä pääsuunnittelija on tehnyt virheen. Minun mielestäni rakennusvalvonta. Kuka kantaa vastuun ja maksaa muutokset?

-Jussi
Kysymyksiä: 31 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Rakennustarkastajan vastuu":
Jäsenen antama (27.1.2011 klo:12:52) kommentti

Kyllä se maksaja valitettavasti olet sinä. Rakennustarkastajan tekemisiin voit yrittää puuttua,lääninhallituksen kautta.Kunnasta ei löydy sellaista virkamiestä joka voi tuon rakennustarkastajan yli kävellä. Rakennustarkastajilla näkyy olevan balta tulkita sitä lakia. Tulkinta eroja löytyy jo kun siirtyy kunnasta toiseen.

Jäsenen antama (28.1.2011 klo:7:47) kommentti

Lääninhallituksia ei ole enää olemassa.

Jos rakennustarkastajan toimet tukeutuvat lakiin ja rakentamismääräyksiin, niin se on sitten siinä.

Jäsenen antama (28.1.2011 klo:10:53) kommentti

Lakimuutokset eivät kuitenkaan vaikuta takautuvasti jo myönnettyihin lupiin, ellei laissa nimenomaan niin sanota. Jos suunnitelmat on hyväksytty niiden tarkastushetkellä voimassa olleen lain mukaan ja rakennuslupa on myönnetty, niin silloin saa rakentaa suunnitelmien mukaan. Rakentajan oikeusturvan kannalta aika itsestään selvä asia.Rakennuslautakunta nimittää rakennustarkastajan ja valvoo rakennustarkastajan toimia. Voi kannella rakennuslautakuntaan asiasta. Valitettavasti usein käytännössä lautakunta, jonka esittelijänä rakennustarkastaja toimii, on rakennustarkastajan leimasin.Voi kannella eduskunnan oikeusasiamiehelle. Sieltä saa joskus vuoden tai kahden kuluttua kannanoton.Jos on merkittävistä kustannuksista kyse, niin laittakaa juristi asialle.