Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Nostotöiden maksaja kattourakassa

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 23.9.2010 klo:10:23
Olen tilannut konesaumaton katon tekemisen urakkana paikalliselta firmalta uuteen omakotitaloon. Urakka sovittu sähköpostitse ja siinä kuvattu lyhyesti mitä urakkaan kuuluu. Nostokustannuksista ei mainintaa. Kun pellit piti nostaa katolle, niin tarvittiin iso työmaanostin ja urakoitsija pyysi minua tilaamaan sen. Kysyessäni heiltä että kuka nostokulut maksaa niin sanoivat että minä. Nyt he tarvitsisivat jo toisen kerran nosturia ja tilasivat kyllä itse nosturin mutta lasku nostorifirmasta tulee edelleen minulle ja nosturifirma sanoi urakoitsijan ohjeistaneen näin. Onko tässä jotain kyseenalaisuutta kenelle tällaiset urakkaan liittyvät nosturikulut kuuluu? Voinko jättää urakan loppusummasta maksamatta nosturikustannukset?



Virallinen vastaus
Mielestäni ratkaisevaan asemaan asiassa nousee se, mitä osapuolten kesken on sovittu. Näkemättä sähköpostikirjeenvaihtoa ja mahdollisia muita sopimukseen liittyviä materiaaleja, on minun mahdo-tonta ottaa sii...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Nostotöiden maksaja kattourakassa":
Jäsenen antama (23.9.2010 klo:10:29) kommentti

Jos olet kirjallisesti sopimut, että firma tekee sinulle konesaumakaton tiettyyn hintaan, niin sitten se on firman ongelma tehdä se. Sovittuun hintaan pitää siis sisältyä ne asiat, mitä se katon tekeminen vaatii, ellei muusta kustannusjaosta ole sovittu.



Nyt kuitenkin sinä menit ja tilasit sen nosturin. Sen kustannuksen sinä joudut maksamaan, kun kerran olet sen tilannutkin. Eihän se nosturintuojafirma mieti, että kenen vastuulla se kulu on, vaan he laskuttavat tilaajaa. Ja firma maksakoon sen toisen nosturin, kun kerran tilasikin, ellette siinä välissä tehneet uutta suullista sopimusta (sinä maksat nosturit).



Loppusummasta et voi jättää mitään maksamatta, ellet näin sen firman kanssa sovi.

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:10:53) kommentti

Tilasitko pelkästään työn vai kokopaketin (työ+pellit) ko firmalta? Jos tilasit vain työn, niin ehkä firma voi odottaa sinun toimittavan pellit katolle asti... Jos taas tilasit molemmat, niin on vaikea ymmärtää, miten yksi väli kuljettamisessa kuuluisi sinun maksettavaksi. Työkalujen, turvakaiteiden jne nostot täytyy kuullua urakkaan - ehkä siltä osin voisi jakaa kustannuksia, jos peltien nostot menee sinun laskuun. 

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:11:26) kommentti

No tosiaan ensimmäisellä kerralla tilasin nosturin, koska en halunnut heti alkaa kinastelemaan urakoitsijan kanssa. Kaikista tärkein asia on, että saan hyvän katon ja pelkäsin että josko kinastelu voisi vaikutta tähän. Muuten ei olisi mikään estänyt sitä, että olisin kieltäytynyt tilaamasta. Laitoin kyllä varsin ystävällisen postin tämän ensimmäisen nostokerran jälkeen ja toivoin että tekisivät hyvityksenä piipunhatun urakkaan lisäksi, kun heille nostimia tilaan. Piipunhattua ei näy, mutta nosturilaskua sen sijaan tulee vain lisää ja enää ei edes itseni tilaamana.

Tosin huono maku koko hommasta jäi. Pitkälti olen työmaalla tehnyt kaiken itse ja onneksi näin, koska ei nämä urakoitsijat kovin rehdiltä sakilta vaikuta. Tämäkin urakoitsija tämän maalaiskaupungin tunnetuin kattourakoitsija eikä mikään huono maineinen.

Ja vielä sen verran että kyllä koko urakka materiaaleineen PITÄISI, kuulua heille. Kun nostinkuluista puhelimitse ensimmäisellä nostokerralla urakoitsijalta kyselin, niin hän totesi että tilaaja yleensä maksaa nostin kulut. En tiedä tarkoittiko hän tilaajalla nostimen tilaaja vai urakan tilaajaa. Ilmeisesti urakan tilaajaa, koska seraavan nostokerran tilasi itse, mutta sanoi nosturifirmalle että laskun voi laittaa minulle.

Jos olisi toisella kerralla ilmoittanut että nyt hän tarvitsee työmaalla taas nostinta, niin olisi edes ilmoittanut minulle ensin, koska nostotaakka oli tälläkertaa niin kevyt että olisin saanut talkoovoimin ja pienin järjestelyin noston ilman nosturiakin. Mutta mikäs siinä on urakoitsijan tilailla, jos ei aikomusta itse laskuista välittää

Kait minä voin puolestani sitten vaikka tilata kaverin veneen noston nosturifirmasta ja sanoa nostin firmalle että laskun voi laittaa sinne kattofirmaan, jos niitä laskuja kerran voi laittaa menemään kelle haluaa.

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:12:27) kommentti

Jos sopimus on tehty ja siihen on kirjattu mitä työhön kuuluu, ei saa olla enää"pitäisi" kohtia.Tilaaja on se taho joka maksaa viulut siellä rakennuksella eli sinä.

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:12:36) kommentti

Kun urakassa ei ole sovittu siitä nostotyöstä erikseen, niin se kuuluu urakoitsijalle ja kaikki muukin aputyöt ja suojakaiteet, telineet, jälkien siivous, roskat/jätteet pois ym. Ylensä esim sähkö, vesi ja vessakin on sovittava erikseen. Ne eivät kuulu urakoitsijalle kuin manulle illallinen.

Lähetä ainakin nosturilasku urakoitsijalle tai vähennä loppulaskusta vastalaskutuksella. Se olisi silloin helpoin Sinulle, jolloin se jälkiperintä jää urakoitsijalle. Se jälkiperintä ei tule sitten onnistumaan, kun et maksa uhkailuista huolimatta. Pyydä sitten, kun se uhkailut tulevat osoittaman urakoitsijaa miten nostotn on sovittu.

PS! Ole nyt työn kestäessä muina miehinä "sovussa" urakoitsijan kanssa, mutta älä lupaa mitään liikoja tai tee lehmänkauppoja. Sitten kun loppulaskun aika tulee, niin panen se vastalasku, jonka kuittaat sitten maksaessasi urakoitsijan laskua. Siinähän on myös takuu ja tietenkin olet takuuajan vakuuden sopinut.

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:12:39) kommentti

Et sitä urakka summaa voi mennä pinentämään,mutta vastalaskun voi lähettää,siinä vain on se ongelma,että jos kattourakoitsija riitauttaa sen laskun,vastuu laskun oikeellisuuden näytöstä kaatuu laskun lähettäjän harteille.

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:12:41) kommentti

Mestarin mukaan siis nostinkulut kuuluu minulle? Urakassa on sovittu että tekevät minulle katon ja rakennuksen peltityön. Nostinkuluista ei ole ollut puhetta, mutta minusta ne kuuluu tähän työhön eli urakoitsijalle. Pitäisikö minun siellä olla nostelemassa porakoneet ja työvälineetkin sitten näille työmiehille?

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:12:54) kommentti

Näyttöhän on siinä, että ne kuuluvat urakkaan, kun siitä ei ole erikseen sovittu! Näin se vain on!

Alla pätkä

http://www.kunnat.net/k_perussivu.asp?path=1;29;63;375;23856;23865;32290

4.
Työmaapalveluista vastaava urakoitsija mainittava


Sopimussuhdetta koskevissa kaupallisissa asiakirjoissa rakennuttajan tulee vastaisuudessa uutena periaatteena nimetä työmaapalveluista vastaava urakoitsija sekä ne urakat ja hankinnat, joita työmaapalvelut koskevat. Vastaavaa ehtoa ei ole ollut aikaisemmissa sopimusehdoissa.


Työmaapalvelut koskevat erityisesti rakennustyömaalla tapahtuvia toimintoja, jotka vaikuttavat kaikkien työmaalla toimivien eri urakoitsijoiden toimintoihin. Tällaisia ovat muun muassa yhteisten kulkuteiden tekeminen ja muut liikennejärjestelyt, katu- ja tiealueen tai muun työsuoritusta varten tarpeellisen alueen vuokraaminen ja aitaaminen, rakennuskohteen vartiointi, suojaaminen ja lämmittäminen sekä yleisvalaistus samoin kuin yhteisten sosiaalitilojen ja jätehuollon järjestäminen.


Ellei työmaapalveluista vastaavaa urakoitsijaa ole urakkaohjelmassa tai muissa kaupallisissa asiakirjoissa mainittu, kukin urakoitsija vastaa itse tarvitsemistaan työmaapalveluista. Tällainen menettely ei ole kuitenkaan käytännössä tarkoituksenmukaista, joten asiaan tulee sekä rakennuttajan että urakkalaskenta-asiakirjoja laativien konsulttien taholta kiinnittää huomiota.

8.
Maksuerien pidättäminen


Tilaajalla on perinteisesti ollut oikeus pidättää maksamattomasta urakkahinnasta sopimusehdoissa mainittujen laiminlyöntien ja puutteiden arvo sekä takuuajan vakuuden ja viivästyssakon määrä. Uusissa sopimusehdoissa rakennuttajan ja tilaajan pidätysoikeutta on täsmennetty ja laajennettu YSE 42 §:stä ilmenevällä tavalla. Pidätysoikeuden laajennukset koskevat erityisesti urakoitsijan laiminlyöntejä kolmanteen osapuoleen nähden. Pidätysoikeuden laajentaminen vaikuttaa käytännössä muun muassa siihen, että urakoitsija huolehtii paremmin velvoitteidensa täyttämisestä aliurakoitsijoihin nähden. Ellei tilaajaan sopimussuhteessa oleva urakoitsija suorita esimerkiksi aliurakoitsijan riidattomia saatavia, rakennuttajalla on mahdollisuus pidättää tätä vastaava määrä urakoitsijan erääntyneistä maksusuorituksista.


Jäsenen antama (23.9.2010 klo:13:12) kommentti

Aika erikoiselta tuntuu tuo nostotyön laskutus. Meille tehtiin konesaumapeltikatto, v.2009-10. Jakautui 2:lle vuodelle, kattopintaa nostoineen yht.365 m2. Urakkasopimuksessa ei ollut mitään erillismainintaa tilaajan nostopalveluista, mitään ylimääräistä ei laskutettu, tosin suullisesti sovittiin, että tilaaja kustantaa telineen koko työalueelle, oliskohan ollut jotain 60 cm räyskorkeuden alapuolella. Pellit oli n. 6 m pitkiä, itse nostivat katolle, ts. telinettä vasten laitettiin lankut, johon he nosti peltejä aina tarvittavan määrän.Sopimuksessa luki. Urakkakka:Peltityö, sekä siihen liittyvät tarvikkeet yksikköhinnoin. Ei mikään helppo katto. L-muotoinen talo kattopinnat 3:ssa eri tasossa ja kolme eri kaltevuutta. Kaikki sujui ilman ongelmia aikataulun mukaan.

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:13:43) kommentti

Tee niin, että maksa se ensimmäinen nosturi, koska sen olet tilannut, mutta seuraavasta ilmoitat laskuttajalle, että sinä et sitä tilannut, vaan urakoitsija, joten lasku on aiheeton. Nosturintuoja laskuttakoon siltä, kuka sen on tilannut.



Ensimmäisen nosturin kohdalla sinä olet sopimussuhteessa nosturifirmaan, toisen nosturitilauksen kohdalla se urakoitsija on vastuussa. Sopimus syntyy siinä vaiheessa, kun sinne joku soittaa ja sen nosturin tilaa.



Jos jätät loppulaskusta jotain maksamatta, oikeus tod. näk. vaatii sinua maksamaan sen, koska lasku on teidän sopimuksen mukainen. Samoin on sen ekan laskun kanssa: joudut sen tilaajana maksamaan, koska teillä on sopimus. Maksuerästä et voi lain mukaan mitään pidättää, koska siitä ei mitään reklamoitavaa ole: teidän sopimuksen mukainen se on, varsinkin, jos nosturista ei aikaisemmin ole ollut puhetta ja sinä olet sen työmaalle tilannut.




Jäsenen antama (23.9.2010 klo:14:17) kommentti

höpön löpön on se naisen logiikka!
Eihän tässä myöskään ole kysymys, miten "minulla" on ollut, vaan miten se kuuluu olla!

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:17:32) kommentti

Kyllä rakentaja on näitten urakoitsijoiden kanssa hukassa. Niille jää vielä tekemättä kuistin katto ja paljon muita pellityksiä, niin jos tässä vaiheessa jätän heidän tilaamansa nosturin laskun maksamatta niin pelkään vain että loppuosa urakasta on vieläkin karvaampi. On se tietenkin hullua jos sillä verukkeella voi lähettää asiakkaalle vaikka minkä moista laskua, että asiakas uskalla kieltäytyä siinä pelossa että työtä ei enää tehdä kunnolla

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:18:24) kommentti

En ymmärrä, mikä on naisen logiikkaa? Kattourakoitsijasta en sen enempää tiedä kuin muistakaan urakoitsijoista, mutta tiedän, mikä on sopimus.



Ei se katon teko montaa päivää kestä...siis jos sitä tehdään päivittäin, joten lienee valmis ennen kuin lasku erääntyy.

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:18:42) kommentti

koko katto ei ole siitä syystä valmis, että kuisti, joka kuuluu urakkaan valmistunee vasta parin kuukauden sisällä. Siis kuisti ei ole siinä vaiheessa että siihen voisi vielä kattoa tehdä ja se on sovittu että tehdään kun kuisti on siinä vaiheessa. Toiseksi ei se konesaumakaton tekeminen läpivienteineen, reunalistoineen ja muine pellityksineen ihan parissa päivässä näytä onnistuvan.



Tuosta N65 vs. Monta väittelystä ja naisen logiikasta. Niin minusta maallikkona vaikuttaisi siltä että Montan esittämä periaate laskun loppusumman vähentämisestä voi olla yleisesti hyväksyttävä, mutta jos urakoitsija rupeaa hankalaksi (tai jatkaa hankalan olemista) niin en kait siitä loppusummasta voi mitään vähentää jos en voi osoittaa että työstä mitään puuttuisi. Nosturikuluista taas on siinä vaiheessa muutenkin aika vaikea enää kinastella kun ne kerran menen maksamaan

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:21:30) kommentti


Voi pyhä sylvi ja pari muutakin naista!
Rautalankaa:
1) Maksa se nosturin lasku, koska se on sinun nimelläsi, joten se on sinun maksettava. Sitä ei kannata esittää edes urakoitsijan maksettavaksi vielä tässä vaiheessa.
2) Kun urakoitsija on saanut hommansa valmiiksi, niin sitten vasta kirjoita lasku "nosturista". Siihen merkitset maksuehdoksi "7 päivää" säädettyinen "myöhästymissakkoineen".
3) Kun urakkoitsijan loppulasku tulee, niin kuittaa siitä se laskusi ts. maksettavaksi tulevasta loppusummasta vähennät sinun laskusummasi. Se on siinä. Eihän se ole sen vaikeampaa. Aivan suoraviivaista ja hyvin yksinkertaista toimintaa.

4) Vielä rautalangan rautalankaa: Kenelle lasku on osoitettu, niin se/hän on ensi sijassa se maksuvelvollinen, mutta sen voi sitten laskuttaa siltä urakoitsijalta siten, että laskun lähettäjä on katon teettäjä ja lasku osoitetaan siis urakoitsijalle. Pitäisi olla järkeen käypää toimintaa. Täällä kusiaispesässä sotketaan aivan yksinkertaiset asiatkin.

Jäsenen antama (24.9.2010 klo:9:31) kommentti

Entäs sitten, jos urakoitsija ilmoittaa, että ei maksa laskua? Jos ap:lla ja urakoitsijalla ei ole sopimusta, että maksuposti kulkee näin (ap. maksaa ensin urakoitsijan laskun ja sitten laskuttaa urakoitisijaa), niin voi ola himppasen vaikea saada urakoitsijaa maksamaan.



Mä en lähtisi alkujaankaan maksamaan toisen laskua, vaan maksaisin vain omani.



Edelliselle sanoisin, että tutustu kuluttajansuojalakiin.

Jäsenen antama (24.9.2010 klo:9:34) kommentti

Kaikki nimimerkit varattu:

Meille tehtiin konesaumakatto alle viikossa (ja laskun maksuaikakin on pidempi), mutta jos tilanne on se, ettei sitä kerralla voi tehdä loppuun niin sittenhän se kestää.



Montan esittämä periaate laskun loppusumman vähentämisestä voi olla yleisesti hyväksyttävä, mutta jos urakoitsija rupeaa hankalaksi (tai jatkaa hankalan olemista) niin en kait siitä loppusummasta voi mitään vähentää jos en voi osoittaa että työstä mitään puuttuisi. Nosturikuluista taas on siinä vaiheessa muutenkin aika vaikea enää kinastella kun ne kerran menen maksamaan

-juuri näin: ei voi vähentää omavaltaisesti loppulaskusta mitään, jos siitä ei ole sovittu. Siksi osoittaisin sen toisen laskun nosturifirmalla ja ottaisin itse takkiini siitä ekasta.




Jäsenen antama (24.9.2010 klo:9:45) kommentti

Voi pyhä yksinkertaisuus!

Jäsenen antama (24.9.2010 klo:13:06) kommentti

Kaikki nimimerkit varattu. Mitä siinä tilaamasi pelikaton urakkasopimuksessa lukee, kai siitä hommasta on jotain sovittu kirjallisesti?
Oliko se talo niin korkea, ettei niitä peltejä saanut sinne ilman nostinta.

Jäsenen antama (25.9.2010 klo:8:16) kommentti

Kysyjälle.
Kun olette hyväksyneet ensimmäisen noston laskuunne, niin sopimus on siinä. Teidän olisi pitänyt sopia viimeistään silloin jatkosta kuka muut nostot maksaa. Eli maksa laskut ja sillä siisti.
Tilaajahan maksaa nostot joka tapauksessa oli nostot urakassa tai ei.

Jäsenen antama (25.9.2010 klo:10:08) kommentti

sähköpostisopimuksessa on kuvattu mitä urakkaan kuuluu ja piirustukset talosta kuuluu tarjouskyselyyn. Eli sitä kautta on selkeää että urakkaan kuuluu talon peltityöt. Nostoista ei ole sovittu mutta kuulunevat siis urakoitsialle.



Ihmettelen tuota betonitohtorin kommenttia. Kun menin ensimmäisen nosturin tilaamaan kuitenkin samalla kyseenalaistaen urakoitsijalle tämän ja totesin tyytymättömyyteni tämän tiimoilta sähköpostitsekkin.



En ymmärrä sitä että tämän jälkeen kun menen kerran tilaamaan heille nosturin ilman että se kuuluu sopimuksiin, niin tämä muuttaisi tilanteen niin että jatkossa he voivat minun nimiin tilata nostureita. Vielä kun tässä on se että ensimmäisestä minun tilauksestakin on laitettu ystävällisesti viestiä että ei mennyt sopimusten mukaan. Ei siis voi sanoa minusta niin että tämä olisi ollut jokin hyväksyminen sille että asia on minulle ok ja tilailkaa vaan nostureita miten lystää.



Peltejä olisi ollut vaikea saada ilman nosturia katolle, mutta urakoitsija olisi voinut tätä miettiä jo tarjousvaiheessa

Jäsenen antama (25.9.2010 klo:10:48) kommentti

En ole itetohtori enkä tule, mutta
tässä tapauksessa usko nyt kaikkinimimerkitvarattu ja jätä tämä kusiaispesä näiltä osin ja ajattele myös itse omilla aivoillasi. Täällä on noita myrkynkeittäjiä, jotka eivät ole suloisia eivätkä ne ajattele miten on oikein, vaan miltä se kulloinkin näyttää. Rahasihan ovat sinun, mutta mutta ja mutta sitähän nuo soopan keittäjät eivät ajattele, vaan sitä että ne rahat eivät ole ainakaan heiltä pois. Kyllä noita lypsäjiä riittää. Valitettavasti myös niitä lypsettäviäkin on pilvin pimein, joten se on tässäkin se kuuluisa kysynnän ja tarjonnan laki :
1) Sinulle ei kuulu nostot, vaikka tilasit sen ensimmäisen nostokerran, kun kattotyö on valmis, niin laskuta se nostotyö sitten siltä urakoitsijalta, kuten aikaisemmin olen kertonut. Sen lisäksi laskuta siitä tilauksesta aiheutunet työ ja kulusikin. Sen laskusi loppusumma vähennä siitä urakoitsijan loppulaskusta. Tämä on käytännön ja lain mukainen toimenpide.
2) Kuten aikaisemmin olen kertonut, niin urakoitsijalle kuuluu myös jälkiensä siivous ym. Kun työ on tehty, niin käske urakoitsija siivoamaan ja viemään roippeensa pois. Jos todistettavasti kieltäytyy, niin siivouta muilla tai siivoa itse ja siitäkin lasku urakoitsijalle. Tällä tavalla silloin, kun siitä ei ole erikseen sovittu.
3) Kenelläkäään ei ole oikeutta tilata nosturia toisen laskuun, jos siitä ei ole sovittu. Jos näin tekee, niin se on rikos. Kun tilaa tavaraa omissa nimissä, niin siitä on oikeus laskuttaa sitä kenelle se oikeammin kuuluu. Näinhän menetellään usein, koska joskus teettäjä saa suhteittensa avulla tavaran edullisemmin kuin urakoitsijan kautta ja jos tavara kuuluu urakkaan, niin tietenkin teettäjä lakuskuttaa urakoitsijaa. Jotta tuo menisi kaiken kestävän kirjanpitolain mukaan, niin siitä on kirjoitettava lasku urakoitsijalle, sillä urakoitsija ei voi panna sitä teettäjän laskua kirjanpitoonsa ja vain vähentämällä sen laskustaan.
Ihmettelen toisaalta sitä kirjanpidon tarkastajaa/tilintarkastajaa, joka tuollaisen hyväksyy, Jos kirjanpidossa on vierasta laskua, niin sitä ei saa hyväksyä, koska silloin liikutaan vähintään harmaalla vyöhykkeellä, oikeammin mustalla eli pimeillä markkinoilla.

Jäsenen antama (25.9.2010 klo:10:56) kommentti

) Sinulle ei kuulu nostot, vaikka tilasit sen ensimmäisen nostokerran, kun kattotyö on valmis, niin laskuta se nostotyö sitten siltä urakoitsijalta, kuten aikaisemmin olen kertonut. Sen lisäksi laskuta siitä tilauksesta aiheutunet työ ja kulusikin. Sen laskusi loppusumma vähennä siitä urakoitsijan loppulaskusta. Tämä on käytännön ja lain mukainen toimenpide.



-lain mukaan kenenkään toisen maksettavaksi ei voi sisällyttää sellaista, mistä ei ole sovittu.





Kun tilaa tavaraa omissa nimissä, niin siitä on oikeus laskuttaa sitä kenelle se oikeammin kuuluu. Näinhän menetellään usein, koska joskus teettäjä saa suhteittensa avulla tavaran edullisemmin kuin urakoitsijan kautta ja jos tavara kuuluu urakkaan, niin tietenkin teettäjä lakuskuttaa urakoitsijaa. Jotta tuo menisi kaiken kestävän kirjanpitolain mukaan, niin siitä on kirjoitettava lasku urakoitsijalle, sillä urakoitsija ei voi panna sitä teettäjän laskua kirjanpitoonsa ja vain vähentämällä sen laskustaan.



-oikeus laskutukseen tietenkin on, jos siitä on sovittu. Jos ei ole sovittu, ei ole oikeuttakaan. Ongelma tässä nyt on se, että sopimusta ei ole tehty riitävän tarkasti, urakoitisija lienee jättänyt sen tahallaan sellaiseksi.

Laskun nimi ei tässä ole ongelma. Nosturifirma kyllä muuttaisi laskua ja kirjoittaisi sen urakoitsijan nimellä, jos niin haluttaisiin. Tämä (uusi lasku oikealla nimellä) on ihan pässiinlihaa nykypäivänä sen jälkeen, kun laki muuttui.

Jäsenen antama (25.9.2010 klo:11:14) kommentti

No, no. Harkintaa neuvoihin arvon tohtori.

"Kun olette hyväksyneet ensimmäisen noston laskuunne, niin sopimus on siinä."

Ei yksi maksutapahtuma tee sopimusta, ei edes vakiintuneen käytännön perusteisesti. Sopimuksen tekee, - joko kirjallisesti tai suullisesti kaksi oikeustoimikelpoista henkilöä.
Eli se sopimus on ihan jossain muualla, -ei todellakaan siinä.

"Tilaajahan maksaa nostot joka tapauksessa oli nostot urakassa tai ei."

HÖH. Mitä tuo tarkoittanee ? Kumpi on tilaaja ? Se työn tilaaja, vai nosturin tilaaja ?

Kyllä se maksaa, joka sitä "lompakkoa" raottaa kullakin kertaa. Ja se lopullinen kuluerä selviää vastaanottotarkastuksessa / taloudellisessa lopppuselvityksessä.
Vai tarkoittaako tohtori sitä, että ne nostot on jo laskettu urakkaan, ja neuvona on nyt maksaa toiseen kertaan. Kas kun ei koko hommaa - varmuuden vuoksi - tuplaten.

Jäsenen antama (25.9.2010 klo:11:16) kommentti

Rautalankaa: Nostotyöt kuuluvat urakoitsijalle, kun siitä ei ole erikseen sovittu. Sekin on tässä faktaa.

Kun tilataan tavaraa, niin aina on sanottava:
1) laskun saaja eli laskutettava, mutta se ei suinkaan ole aina se laskun lopullinen maksaja, jolloin lakutus ketjutetaan on ketjutettava (ALVineen).
2) Tässä tapauksessa on hölmöä tilata nosturi teettäjän yksityisen nimellä, sillä nyt kun teettäjä laskuttaa urakoitsijaa, niin urakoitsija ei saa mitenkään vähentää kyseisen laskun ALV-osuutta kirjanpidossaan, koska yksityinen henkilö ei yleensä ole "ALV:llinen".
3) Kun menetellään oikein tässä tapauksessa ts. teettäjä ei suostu olemaan lehmä, niin urakoitsija maksaa nostotöistä ALV:n verran enemmän kuin itse tilattuna. Tämä tietenkin näin, jos urakoitsija on "ALV:llinen". Jos ei ole, niin sitten on hölmöä teettää ko. hommia sellaisella, jolla ei ole sitä "ALV/-oikeutta/-velvollisuutta".
Jos menetellään toisin, niin "rankkari" tulee, kun kiinni joutuu.

" Nosturifirma kyllä muuttaisi laskua ja kirjoittaisi sen urakoitsijan nimellä, jos niin haluttaisiin."

OHHHHHOHHHHH! Tuokin väite on täyttä soopaa! Noin ei saa tehdä, sillä kirjoitettu mikä kirjoitettu. Kirjoitettua eli jo asiakkaalla olevaa laskua ei saa peukaloida millään tavalla, vaan siitä on toimitettava ns. hyvityslaku ja sitten kirjoitettava uusi lasku uusin tiedoin.

Jäsenen antama (25.9.2010 klo:14:29) kommentti

Siis urakoitsija pyytää nosturifirmalta uuden laskun ja hän saa laskun omalla nimellään ja ko. työn hinnalla. Ei mitään ihmeellistä, vaan ihan nykyaikaa, normaalia tänä päivänä. Itse työssäni lähes viikoittain pyydän uusia laskuja, kun lähetetty lasku on väärin. Ihan normikauppaa.



Se nosturifirmahan ei alunperin ole voinut lähettää laskua urakoitsijan nimellä ja osoitteella, kun kerran tilauksen tekijä ei ole ollut ko. urakoitsija.

Jäsenen antama (25.9.2010 klo:15:38) kommentti

Pikku hiljaa alkaa valjeta vai? Onpahan täytynyt vääntää ja taivutella rautalankaa. Se, rautalanka meinaan, ei ainakaan heti lopu!



Minulle tulee niitä laskuja tilaamatta ja pyytämättä päivittäin. Ei niitä erikseen tarvitse pyytää, mutta jos pyydän, niin silloin määrään, en pyydä, lähettämään myös ns. hyvityslaskun siihen laskuun, jonka tilalle uutta laskua pyydän.



Lypsyhommissa (aamulla tai illalla) tulee niitä turhia kustannuksia ja vaikeuksia ennen kaikkea.

Jäsenen antama (26.9.2010 klo:20:38) kommentti

En kyllä Monta tajunnut sun viimeistä viestiäsi ollenkaan, mutta hyvä, että olet samaa mieltä.

Jäsenen antama (27.9.2010 klo:9:16) kommentti

Joo se on sitä naisen logiikkaa, kun soopeliturkkikin kääntyy. En ihmettelisi niinkään, jos kyseessä olisi vai pikkumusta:

Jäsenen antama (27.9.2010 klo:19:49) kommentti

Mikä on naisen logiikkaa? Voitko ystävällisesti vastata muutoinkin kuin vertauksillasi, joita ei tajunne muut kuin sinä.

Jäsenen antama (27.9.2010 klo:19:54) kommentti

Kyllä voin vastata: siinä ei ole mitään jär...logiikkaa ts. se on mitä milloinkin sitä sun tätä!

Jäsenen antama (28.9.2010 klo:20:35) kommentti

Harmillista, että sulla Monta on tuolalinen mielikuva.

Jäsenen antama (30.9.2010 klo:16:59) kommentti

Ehtimättä lukea koko viestiketjua, kysyisin, jotta mainittiinko sopimusta tehdessä mitään siitä, mitä tilaaja toimittaa? Esim. sähkön tai veden tai sosiaalitilat tms. Jos sovittiin, niin sitten nostin kuuluu urakoitsijan piikkiin koska siitä ei ole erikseen sovittu.

Jäsenen antama (30.9.2010 klo:18:04) kommentti

Sehän on täysin selvää se, että mitä ei ole ennalta sovittu työn/urakan suorittamiseen ja mikä on välttämätöntä työn/urakan suorittamiseen, kuuluu urakoitsijalle, kuten esim.
1) sähkö/vesi
2) WC+muut sos.tilat
3) työkaluvarastointi/-säilytys
4) kuten aikaisemmin olen kirjoittanut
5) Jos työn suorittamiseen tarvitaan tilapäisesti jotakin  ennalta sopimatonta juttua, niin teettäjä voi antaa apua, mutta se ei silloin kuitenkaan määrää sitä urakkaan eli lopulliseen suoritukseen siten, että se kuuluu teettäjälle lopullisesti ja osaksikaan.

Jäsenen antama (30.9.2010 klo:19:59) kommentti

Mä vaan takoitan sitä, että jos tilaajan velvollisuuksista ei ole sovittu mitään, on asia kinkkinen. Mutta jos tilaajan velvollisuuksista on sovittu jotakin, osoittaa se sitä, että asiaa on käsitelty sopijapuolten kesken. Jos nostimen hankintaa ei ole tässä yhteydessä tuotu esille urakoitsijan toimesta niin asia on selvä: nostimen hankinta kuuluu urakoitsijalle.

Jäsenen antama (1.10.2010 klo:3:27) kommentti

Ei ole kinkkinen ollenkaan, sillä etukäteen sovitaan siitä, mitä vastaa/tekee/hankkii/antaa käyttöön tilaaja.

Jäsenen antama (1.10.2010 klo:10:32) kommentti

Hyvä esimerkki siitä,mitä tapahtuu,kun asioista ei sovita selvästi.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Remontti uusiksi, kenen vastuu?

Taloyhtiömme (15 asuntoa) teetätti kylphuone remontin kolmeen asuntoon, jotka nyt puolen vuoden käytön jälkeen on todettu susiksi, lattiakaivo on asennettu väärin ja purk...

Maksaako taloyhtiö seinän vesieristeen?

Muutimme 1986 uuteen aravarahoitettuun kerrostaloon. Vuosi sitten havaitsimme kylpyhuoneen maton irronneen lattiakaivon ympäriltä. Isännöitsijä mittasi lattian pinnasta k...

maksaja rasitekaivolle

Naapurin viemäriputki kulkee pihassamme. Rasitetta ei ole meille 11 v sitten ilmoitettu kaupanteossa.Nyt salaojaremontissa paljastui tarkastuskaivo, joka pitää purkaa ja...

Työntekijän tapaturmavakuutuksen pakollisuus

Olemme aloittamassa mökkiremonttia, johon palkkaamme ulkopuolisen työntekijän. Lain mukaan "Pienrakennuttaja on velvollinen ottamaan palkatuille ty&ou...

Yhtiöjärjestys ja yhtiökokouksessa päätetty yhtiön oma vastuunjakotaulukko

Yhtiöjärjestyksessä on mainittu, että osakkeet antavat oikeuden asuntojen hallintaan. Ulkoalueista ei siinä mainita mitään. Nyt kuitenk...