Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Myyjän vastuu vanhassa talossa

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 31.1.2017 klo:19:18
Hei!

Ostimme hiljattain 1950-luvulla rakennetun rintamamiestalon. Aloitimme remontin, jonka yhteydessä paljastui kostuneita lattiarakenteita maanvaraisen lattian kohdalta. Haluaisin kysyä, että onko meillä oikeutta vaatia myyjää osallistumaan korjauskustannuksiin vai onko meidän itse korjattava kaikki?Virallinen vastaus
Lähtökohtaisesti teillä on oikeus vaatia kauppahinnan alennusta virheen perusteella myyjältä.
Näin on, jos virhe on merkityksellinen ja kosjauskustannukset nousevat vähäistä suuremmiksi.

Lainmukaan kiinteistössä on laatuvirhe, jos kiinteistö ei ominaisuuksiltaan ole sellainen kuin on sovittu tai kiinteistö salaisen virheen vuoksi poikkeaa laadultaan merkittävästi siitä, mitä myydyn kaltaiselta kiinteistöltä voidaan kauppahinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen perustellusti edellyttää.

Ostajalla on virheen perusteella oikeus hinnanalennukseen tai, jos virhe on olennainen, oikeus purkaa kauppa. Ostajalla voi lisäksi olla oikeus saada korvaus vahingostaan. 

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Myyjän vastuu vanhassa talossa":
Markus Talvio
Markus Talvio
, Suomi
OTM, Toimitusjohtaja
Jäsenen antama (2.2.2017 klo:13:38) kommentti

Kyseessä on yli 60 vuotta vanha talo. Eihän se virheetön voi olla. Eiköhän ne ole pitkälti samoilla laatukriteereillä tehty lähes kaikki tuonajan talot.Jäsenen antama (2.2.2017 klo:15:33) kommentti

Kun talo myydään, myyntihinta määritellään talon iän ja kunnon perusteella. Ei sitä valittamalla jälkikäteen voi saada uuden talon hintaiseksi.Jäsenen   antama (6.2.2017 klo:18:43) kommentti

Miksi ostat vanhan talon jos luulet saavasi uuden veroisen. Aiemmat rakennustekniset tavat poikkeavat nykyisistä valtavasti. Varmasti kaikki vanhan talon ostajat löytävät jotakin kosteutta jostakin , niin mekin aikoinaan mutta korjasimme ne talohan oli oma. Ei asia koskee enää myyjiä. Kuka nykyään uskaltaa myydä vanhaa taloa kun ostajat vaativat vanhat omistajat maksumiehiksi remontin tullessa.

Jäsenen antama (15.2.2017 klo:13:21) kommentti

K?un 50-luvun talo on ollut kaupan, niin tuskimpa siitä on uuden hintaa maksettu. Myyjän korvausvastuu tulee ajankohtaiseksi, mikäli piilovirhe pystytään selkeästi osoittamaan johtuneen esimerkiksi myyjän valehtelusta tai huolimatromuudesta talon käytössä, minkä huolimattomuuden seurauksena piilovirhe on aiheutunut. Pelkkä ajan patina ei riitä korvausvaatimuksen perusteeksi.Toisaalta mikäli ostaja haluaa myyjän korvaavan remontointikustannuksia, niin voihan asiasta yrittää käydä neuvotteluita sopuisasti myyjän kanssa niin halutessaan.Mikäli myyjä olisikin osoitettavissa vastuulliseksi tahoksi virheen korjaamisessa, niin silloin myyjän oikeus on teetättä korjaus haluamallaan tavalla, mikä tapa ei suinkaan välttämättä ole se tapa miten ostaja olisi halunnut remontin toteuttaa. Ostajallahan ei ole oikeutta itsenäisesti teetättää remonttia myyjää kuulematta mikäli haluaa myyjän osalliseksi muodostuviin kustannuksiin.Noin yleisesti ottaen muutaman tuusan kompensaatiopotentiaalin suhteen ei paljoa kannata lähteä riitelemään myyjän kanssa jos vaakakupissa saattaisi olla tarve saada myöhemmin myyjältä tietoa esimerkiksi talon rakenneratkaisuista vaikka tulevaisuuden remonttien avuksi.