Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Myyjän vastuu

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 2.2.2012 klo:19:52
Onko rakennuksen myyjällä tai välittäjällä mitään vastuuta seuraavassa asiassa? Rakennusta markkinoitiin nettiesitteessä peltikattoisena. Esittelyssä paljastuu, ettei se ole sitä. Myyjä ei tiedä mitä, sanoo vain olevan jotakin levyä. Kaupanteon jälkeen selviää, että katto on asbestisementtikatto, jonka kunto on talvella ostettuna arvoitus. Välittäjä sanoo, että olisit tutkinut, oma syy. Nyt jos se olisi rikki, purkaminen olisi kallista asbestipurkutyötä.

Toinen kysymys: onko rakennuspiirroksissa olevat eristeet löydyttävä esimerkiksi alapohjasta? Entä jollei ole? Kysymyksessä kesämökki.

aarvai Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 9 kplVirallinen vastaus
Sekä myyjä että välittäjä vastaavat antamiensa tietojen oikeellisuudesta. Myyjän vastuu määräytyy maakaaren säännösten mukaan ja kiinteistönvälittäjistä on oma laki, jossa säännellään heidän vahingonkorvausvastuustaan. Jos kattomateriaalista on annettu virheellinen tieto...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Myyjän vastuu":
Jäsenen antama (3.2.2012 klo:10:09) kommentti

Mineriitti kattoa ei tarvitse purkaa asbesti työnä.

Jäsenen antama (3.2.2012 klo:11:22) kommentti

Mineriitti - katto ??Jospa se onkin Vartti ?!

Kuinkas sitten purku tehdään ?

Jäsenen antama (3.2.2012 klo:11:40) kommentti

Kyllä ostaja näkee myös talvella räystäältä onko katto peltiä vai mineriittilevyä.

Jäsenen antama (3.2.2012 klo:11:41) kommentti

Miksi pitäisi purkaa??Kannattaa tutkia ensin..

Jäsenen antama (3.2.2012 klo:20:45) kommentti

Maallikko-ostaja ei välttämättä osaa päätellä katteen laatua lumiselta katolta. Katteen laadun ilmoittaminen kuuluu myyjälle.


Jäsenen antama (3.2.2012 klo:20:47) kommentti

Ostaja on tilanteessa kuuro ja sokea.

Jäsenen antama (3.2.2012 klo:22:01) kommentti

 >Esittelyssä paljastuu,  ettei se ole sitä. Myyjä ei tiedä mitä, sanoo vain olevan jotakin levyä.< 

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:8:57) kommentti

Jos myyjä huomaa, että ostajalla on virheellinen käsitys jostakin tilasta tai rakenteesta tms, on se lain mukaan myyjän oikaistava, eli kerrottava esim katto levyä mineriittiä, konesaumpeltiä tai jotain muuta...

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:9:05) kommentti

mutta jos myyjä onkin yhtä uuno kuin ostajakin. Myyjän on usein hankala lukea ostajan ajatuksia.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:9:10) kommentti

Ei tarvise lukea ajatuksia. Mutta onneksi on laki ostajan puolella, muutoinhan tämä menisi ihan sekaisin koko paletti. Myyjän pitää kertoa rehellisesti kaikki asiat talostaan...

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:9:24) kommentti

Ostajalla on kaupanteon yhteydessä velvollisuus tehdä tavarantarkastus katselmoimalla kohde. Kaikki sellaiset kohteessa olevat asiat, tekniikka jne. minkä tarkastelu on silmämääräisesti mahdollista rakenteita purkamatta on ostajan vastuulla.Ts. ostaja hyväksyy kaupan kohteen sellaisena kuin se kaupantekohetkellä on, ellei ole erikseen vaatinut kauppakirjaan mainintoja myyjän lukuun korjattavista puutteista tai ehtolauselmia sellaisista ostajan tarkastusvastuuseen kuuluvista osa-alueista, mitä tarkastuksia ei ole pystynyt sääolosuhteista johtuen kohtuudella suorittamaan.Kysyjän tapauksessa katemateriaalin poikkeama myynti-ilmoituksen materiaalista on selvästi tullut ostajan tietoon ennen kaupan tekoa, eikä myyjä / välittäjä ole salannut asiaa, hän ei vaan yksinkertaisesti ole tiennyt mitä materiaali on. Ostajalla olisi siis ollut mahdollisuus selvittää asia itse, tai velvoittaa myyjä selvittämään asia. Jos selvitystä ei ole tehty, ostaja kantaa vastuun itse.Jos on epäilyksiä siitä, että katto vuotaa, tai katon kuntoa ei ole päässyt lumikuorman takia tarkastamaan, huolellinen ostaja olisi pyytänyt myyjältä vakuutuksen kauppakirjaan katon eheydestä ja myyjän mahdollisista korjausvastuista. Jos tätä ei ole paperilla, ja katto sitten keväällä osoittautuukin vuotavaksi ollaan semmoisessa kiikun kaakun tilanteessa, missä ostajalla on ollut tavarantarkastus velvollisuus jolloin tämäkin menee ostajan piikkiin.Myyjän saattaa saada vastuuseen tilanteessa, missä ostaja kykenee yksiselitteisesti osoittamaan, ettei hänellä ole ollut mahdollisuuksia tehdä katteeseen tarkastusta ei ulkopuolista - lumikuorma eikä sisäpuolista jos välitilaan ei ole päässyt syystä tai toisesta.Jos taloa ei ole rakennettu rakennusnormiston mukaisesti tai eristyksen toteutus on sekä rakennusnormin, että suunnitelmien vastainen, se on asia, milloin puhutaan piiloviasta, joka voidaan esittää myyjälle korjaustoimenpide vaateena. Jos kohde on vanha ja omistajija on ollut paljon, saattaa vaade tosin valua hiekkaan jos on mahdotonta löytää se taho joka on virheen aikanaan tehnyt.Tällaisissa tilanteissa ostajan kannattaa harkita kaksi kertaa, kannattaako asiaa riitauttaa vai tekeekö mahdollisen korjauksen itse omalla kustannuksellaan koska lihava riita on usein aikaa vievä ja tulee helposti kalliimmaksi kuin puutteen korjaaminen omatoimisesti.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:10:14) kommentti

Ostajalla ei ole velvollisuutta tehdä tutkimuksia. Osataja voi vaatia myyjää tekemään tutkimukset. Jos myyjä ei tee, siihen on olemassa joku syy...

Silloin ostajan kannattaa siirtyä takavasemmalle.

Selvilleottovelvollisuus tulee vasta silloin esille, jos myyjän teettämässä tutkimuksessa viitataan siihen, että kohta tämä ja kohta tämä on tutkittava tarkemmin. Silloin selvilleottovelvollisuus tulee esille, ei ennen kauppaa.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:10:19) kommentti

Vanha on vanhaa.
Mineriittikaton elinkaari on maksimissaan ehkäpä 60 vuotta,
mikä tarkoittaa jo sitä että 55v ikäisenä se vuotaa jo hiukkasen.

OKT talon suunniteltu käyttökaari on yleensä 50 Vuotta,
 jos ostat rakennuksen vuodelta 1960 älä odota uutta.

Oikeasti säälittäviä nämä tapaukset missä tyhmät ihmiset maksavat 60 vuotta vanhasta talosta lähemmäs 300k€, ja itkevät sitten puolenvuoden sisään lakia avuksi kun joka nurkka vetää, salaojat puuttuu ja kattokin vuotaa.
 
"muttakun kiinteistövälittäjä kehui näitä hyviksi kun nykyään rakennetaan hutiloiden ennen kyllä osattiin"

Jos ostat jobbarilta 30 000eurolla 25 vuotta vanhan 400tkm rullatun auton jossa on tuulilasissa teksti
 "juuri katsastettu" (vrt kuntotarkastus) 
Niin kuvitteletko saavasi luotettavan käyttöauton, vain koska maksat siitä uuden hinnan?? 
ET kuvittele, kukaan ei ole niin tyhmä.
Miksi siis kuvittelet talokaupoissa asian olevan näin?
 

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:11:50) kommentti

No nyt tuli asiaa....

Jos OK-taloa ei pidetä kunnossa, on sen todellinen arvo sama kuin vanhalla autolla. Jos ok-talo alkaa olla 40-50-vuotta vanha ja siihen ei ole tehty ko aikana peruskorjauksia ei kiinteistöllä ole kuin tontin arvo.

Jos kiinteistöä pidetään kunnossa, eli siihen satsataan joka vuosi jotain ja vähintään 10-vuoden välein enemmän, eli pidetään talo kunnossa on sillä silloin arvoa, ei muuten.

Talokaupassa on oleellista mitä myyjä kertoo. Jos myyjä sanoo, että 50-vuotta vanhassa talossa kaikki on kunnossa niin silloin siellä pitää paikat olla kunnossa. Eli huollettuna ja peruskorjattuna.

Kun kauppakirjaan eritellään, että kylppäri on elinkaarensa lopussa, remontoitava, katto vuotaa sieltä ja täältä, salaojia ei ole / kellarissa esiintyy kosteutta / vettä, putkistot ovat uusilla jne.., ei tule riitoja.

Mitä luulette miten em vaikuttaa hintaan ja ostopäätöksiin...

Tässä on jonkinlainen kupla olemassa!

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:12:56) kommentti

Kyseessä oli välittäjän taholta selvästikin eräänlainen painovirhe, lipsahdus jollaisia sattuu. Entäpä jos esitteessä lukee pesuhuone on "laatoitettu" ja kaupanteon jälkeen ostaja huomaakin että onkin "muovitapetti ja muovimatto"?

Onko välittäjä silloinkin korvausvastuussa antamastaan väärästä tiedosta? Kyllä ostajan pitää silmillään varmistaa että tiedot pitävät paikkansa, selonottovelvollisuus on.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:13:57) kommentti

Lähdetäänpä alusta: ostajana kyllä näin(toisin kuin välittäjä) että katto ei ole peltiä. Minulle sanottiin katselmuksessa, että se on jotakin levyä,jota 80-luvulla myytiin. Hyvä niin, mutta katto paljastui kaupanteon jälkeen omissa selvityksissä Varttikatoksi, (netin kautta) joka sisältää asbestia. Katossa sinänsä ei mitään vikaa, jos se on ehjä, (talvella mahdoton todeta). Oleellista on, voiko myyjä tai välittäjä jättää katemateriaalin vaarallisuuden ilmoittamatta, sekä sen että kyseeseen voi tulla kallis purku-urakka, jos levyt halki. Välittäjällä täytyy olla tietoa kyseisenlaisista katoista, toisin kuin satunnaisella ostajalla, joka tekee talo- tai mökkikaupan kerran eläessään. Kemistiäkö ostajan pitää käyttää apuna nykyään? Oleellista on, laskeeko tieto asbestista rakennuksen arvoa? Voiko kyseessä olla ns. salassa pidetty piilovirhe, jota ostaja ei ole ymmärtänyt selvittää, (että katoissakin on asbestia, putkistothan kaikki tietää).

Luulin että rakennusoikeudellisiin kysymyksiin vastaa oikeusoppineet eikä tavalliset rakentajat.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:14:51) kommentti

"Luulin että rakennusoikeudellisiin kysymyksiin vastaa oikeusoppineet eikä tavalliset rakentajat."

Jäädään sitten odottamaan oikeusoppineen vastausta.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:15:14) kommentti

Varttikaton purkaminen ei ole asbestipurkua,sanokoon lainoppinut mitä lystää.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:20:50) kommentti

Ennen vanhaan lähes kaikissa rakennusmateriaaleissa oli asbestia tavalla tai toisella poislukien ihan puhtaat luonnonmateriaalit.Kiinteistön arvo on aina ostajan ja myyjän keskinäinen sopimus, eikä asbesti kattorakenteissa tai muuallakaan sinäänsä laske tai nosta kohteen arvoa, ellei nyt sitten ostaja yritä käyttää asbesti argumentointia hyväkseen tinkiessään kauppahinnasta ja myyjän vastaavasti hyväksyessä argumentoinnin tältä osin.Ostajan ei tarvitse olla kemisti, kuten ei myyjänkään, ja välittäjältä vaaditaan hieman enemän ammattipätevyyttä tunnistaa riskitekijöitä, mutta ei välittäjänkään tarvitse olla rakennusammattilainen. Selvää kuitenkin on, ettei myyjä eikä välittäjäkään saa antaa virheellistä tietoa. Jos myyjä ei tiedä kun kysytään, hänen tulee se tunnustaa, kuten tässä tapauksessa on tapahtunutkin. Hyvä myyjä lupautuu kuitenkin normaalisti selvittämään asian oma-aloitteisesti tai viimeistään ostajan selvitystä pyytäessä.Yleensä kiinteistökauppa on rahallisesti sellaisessa suuruusluokassa, että ostajan edun mukaista on teetättää kohteessa kuntotarkastus riippumatta siitä onko myyjä teetättänyt tai jättänyt teetättämättä tarkastuksen koska silloin kun ostaja tilaa itse valitsemaltaan tarkastajalta tarkastustyön, hän voi olla vakuuttunut siitä, että juuri ne tarkastettavat kohteet mitä itse pitää keskeisinä tulevat saamaan ostajan haluaman painoarvon tutkimuksessa.Jos tätä asiaa haluaa lähteä riitauttamaan, niin siinäpä on oiva mahdollisuus juristeille saada hyvä ja tuottoisa juttu, missä taistelua tulee riittämään maailman tappiin. Ostajalla on mahdollista menestyä tässä asiassa ainoastaan sellaisessa tilanteessa, missä hän pystyy yksiselitteisesti osoittamaan myyjän valehdelleen tai johdattaneen ostajaa tietoisesti harhaan.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:21:41) kommentti

Tietenkin ostaja saa tehdä kuntotutkimuksen, jos myyjä siihen antaa luvan, mutta se kyllä kuuluu paremmin myyjälle. Ei toisen kiinteistöä voi mennä tutkimaan ihan noin vain. Myyjä voi tutkimusta käyttää kaikkien ostajaehdokkaiden kanssa, yksi tutkimus riittää. Myyjä on lain mukaan vastuussa kaikista piilevistä vioista oli sitten rehellinen tai ei.


Jäsenen antama (4.2.2012 klo:22:35) kommenttiVanha on vanhaa.

Mineriittikaton elinkaari on maksimissaan ehkäpä 60 vuotta,

mikä tarkoittaa jo sitä että 55v ikäisenä se vuotaa jo hiukkasen.OKT talon suunniteltu käyttökaari on yleensä 50 Vuotta,

jos ostat rakennuksen vuodelta 1960 älä odota uutta.

Miten niin 50 vuotta? Minulla on 90 vuotta vanha tiilitalo ja se on varmasti parempi kuin suurin osa uusista taloista. Talo tulee todennäköisesti olemaan pystyssä vielä satoja vuosia - museovirasto pitää siitä huolen.

Jäsenen antama (4.2.2012 klo:22:54) kommentti

Jotenkin taas tämäkin ketju vaikuttaa että tehty kauppa, tai ainakin maksettu hinta, on alkanut kaduttamaan. Sitten tuolle harmille pitäisi löytyä helpotusta. Jos ei maakaaresta niin sitten vaikka...

Jäsenen antama (5.2.2012 klo:9:47) kommentti

Myyjä/ välittäjä on vastuussa jos kauppakirjassa/ myyntiesitteessä on virheellistä tietoa, ja siten meahdollisessa korvaustuussa.

Näin sanoi LKV-kiinteistövälittäjä.

Jäsenen antama (5.2.2012 klo:10:42) kommentti

Haastappa välittäjä käräjille niin näet kuinka käy!!Sama koskee yleensä kuntoarvioijaa.

Jäsenen antama (5.2.2012 klo:11:43) kommentti

Varmasti haastaisin jos minulla olisi vastaava tilanne ja selkeä näyttö virheestä.
Vähänkään ammattitaitoinen välittäjä (yritys) pyrkii kyllä sovittelemaan riidan.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kesämökin osto

Olen ostamassa v.90 rakennettua lautamökkiä.Nyt askarruttaa pitäisikö mökki kuntokartoittaa?Jos kartoitusta ei tehdä ,mikä on myyjän vastuu?...

kopolaatat

Ostimme ok-talon lähes viisi vuotta sitten. Silloin tehtiin taloon kuntotarkastus ja tämän yhteydessä huomattiin että kylpyhuoneen yhdellä seinällä oli muutama ns. kopola...

Myyjän vastuu

Olemme yksityisinä hartiapankkina rakentamassa paritalon, jonka toisen asunnon myymme ja toiseen muutamme itse. Mikä on meidän vastuu toisen asunnon myynnissä, normaali k...

vesikö loppunut?

porakaivon vesipumpun sähkömoottori pyörii, mutta vettä ei tule.Painesäiliöön tuli vain hyvin vähän ruskeaa vettä.Voiko olla, että vesi on loppunut.Kaivo on 75m syvä.Osti...

kosteusvaurio uudessa talossa

Ostimme 1999-2002 rakennetun puutalon syksyllä ja nyt eilen illalla huomasimme kylpyhuoneen seinän ja lattian välissä olevan saumausaineen irronneen. Tänäaamunakin eriste...

Myyjän vastuu???

Mikä on myyjän vastuu, kun reilun puolen vuoden asumisen jälkeen huomasimme, että jätevedet vuotavat maaperään ja sieltä vesikaivoon. Tutkimukset osoittivat, että vesi on...

Homehtuva leikkimökki.

Ostimme upean uuden itse tehdyn leikkimökin lapsillemme joululahjaksi. Mökki on seissyt sateessa pihalla (kuten leikkimökin kuuluu) ja nyt huomasin sen olevan sekä sisält...

Myyjän vastuusta kiinteistökaupassa

Myyjän vastuu kiinteistökaupassa on 5 vuotta, mutta voiko sen jättää ns. "käyttämättä" jos ostaja niin haluaa? Onko mahdollista ostajan toiveesta laittaa esim. kauppakirj...

Myyjän vastuu kiinteistökaupassa

Mikä on myyjän vastuu, jos vesikatossa ilmenee vuoto? Myyjä on itse talon rakentanut neljä vuotta sitten ja minä ostin sen vajaa kaksi vuotta sitten. Talossa on palahuopa...

Myyjän vastuu kiinteistökaupassa

Mikä on myyjän vastuu, jos vesikatossa ilmenee vuoto? Myyjä on itse talon rakentanut neljä vuotta sitten ja minä ostin sen vajaa kaksi vuotta sitten. Talossa on palahuopa...

Lahovaurio

Ostimme v:2004 perikunnalta suoraan kesäpaikan.2009 nuohooja huomasi katolla painautuman.Purin huoneen sisäkaton ja huomasin lahovaurion piipun ympärillä.Piipun pellityks...

Kopolaatta suhkuseinässa ala nurkassa

Löysin kopolaatan alanurkasta silikonisaumoja tutkiessa. Eli seinälaatta (noin 20cm X 30cm) irti alustasta noin 5x5cm ala nurkasta. Talo rakennettu 2008 ja olemme juuri t...

salaojituksesta

Hei!-89 rakennetussa omakotitalossa kivijalka rappeutunut ja kostea kauttaaltaan. Ostimme talon vuosi sitten, kosteuskartoituksessa maininta salaojista "ei tutkittu, ei t...

Kylpyhuoneen vesieristys vuonna 1990

Kysyisin vuonna 89-90 rakennetun omakotitalon vesieristyksistä, millaisia sen ajan määräysten mukaiset eristykset pitäisi olla. Kylpyhuoneen suihkunurkasta on osittain po...

Villan paksuus

Hei!Ostimme nyt kesäkuussa vuonna 2007 valmistuneen omakotitalon. Talo on Jukka-talo, jonka valmistaja pystytti ja myyjä teki kaikki sisätyöt ym. Talossa on yläkertavarau...

Kauppakirjan sanamuoto

Olemme ostamassa omakotitaloa, jossa kuntotarkastuksessa todettiin kosteusvaurio pesu/saunatiloissa. Kostuneet rakenteet purettiin ja kuivatettiin myyjän toimesta. Myynti...

Asunnon myyjän vastuu

Asuntohuoneistossa, jota olimme myymässä, todettiin kosteusvaurio kosteustarkastuksen yhteydessä alakerran kylpyhuoneessa. Sama vaurio todettiin myös 2 vuotta sitten ja t...

Kosteusvaurio saunassa

Ostimme vanhan talon kolme kuukautta sitten. Nyt kylpyhuoneen ja saunan (ovat kellarikerroksessa) ulkoseiniltä löytyi kosteusvauriot koska vesi on tullut ulkoa sokkelin l...

Uuden peltikaton aluskatteen puuttuminen

HeiOstin kesämökin meren rannalta. Sovimme myyjän kanssa kauppakirjassa, että ennen loppuhinnan maksamista myyjä tekee mökkiin kattoremontin, jossa vanha mineriittikatto...

Myyjän vastuun säilyminen kiinteistökaupassa

Kiinteistökaupassa myyjä on viiden vuoden ajan vastuussa myymästään kiinteistöstä. Entä sitten, jos ostaja myy kiinteistön uudelleen, ennen kuin tämä viiden vuoden raj...

Kahden yksityishenkilön välinen kiinteistökauppa

Mitä tulisi ottaa huomioon kun tekee asuntokauppaa(kiinteistö kyseessä) yksityishenkilön kanssa? Miten/mistä saa selville että asunto ei ole "panttina" jossain ja että ei...

Vettä lattian tyroksin ja muovin välissä?

Omakotitalo on rakennettu -85 - -86. Myyty -02. Uudet omistajat tekevät pesuhuoneremonttia. Kosteusmittaukset tehtiin ennen myyntiä, olivat OK. Laattoja irroitettaessa hu...

Iso remonttiko edessä !

Ostimpas (sinisilmäisenä ensiasunnon ostajana) tuossa vajaa 5 v. sitten asunto-osakkeen. Asuntoon oli tehty -99 kylppäriremontti, siten että amme oli viety pois, mutta am...

Talokauppa

Ostettin syksyllä 2010 -85 rakennettu ok talo. Muutettiin joulukuun alussa asumaan. Nyt on ilmennyt talven aikana vikoja jotka on lähinnä lämpöhäviötä. Katto on kolmelta...

Edellisen omistajan kylpyhuoneremontti

Olen lukenut paljon muiden kysymyksiä, mutta en ole onnistunut löytämään vastauksia kaikkiin mieltä painaviin kysymyksiin. Lähtötiedot: Olemme ostaneet kerrostalo-osak...