Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Myyjän vai rakentajan vastuu

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 29.3.2012 klo:0:02
Ostimme viime vuonna omakotitalon. talo on alunperin elinkeinonharjoittajan vuonna 2005 rakentama ja olemme nyt sen toiset omistajat. Teetimme nyt viime talvena lämpökamerakuvauksen, joka paljasti lattian rajasta lämpövuotoja useasta kohdasta.

Myyjä sanoo, ettei ole ollut tietoinen asiasta. Alkuperäinen rakennuttaja taas kertoo, että seinäelementtien asennus on tehty alihankkijan toimesta, joka on sittemmin mennyt konkurssiin.

Onko alkuperäisellä rakennuttajalla vielä vastuuta tällaisessa tapauksessa? Piilevän virheen perusteella voin ilmeisesti vaatia myyjältä hinnan alennusta, mikäli vian korjaus osoittautuu kalliiksi. Milloin vika muuttuu merkittäväksi (maakaaren mielessä)? Tällä hetkellä ei ole arviota, paljonko korjaus tulisi maksamaan (ja vian merkittävyydestä ei siis ole varmuutta). Kannattaako tehdä kirjallinen reklamaatio heti, vai vasta sitten kun korjauskuluarvio on tiedossa? Ilmeisesti itse korjaus on kuitenkin minun vastuullani, ellei sitten rakentajalla ole jonkinlaista takuuvelvoitetta jäljellä?

Marc Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Myyjän vai rakentajan vastuu":
Jäsenen antama (29.3.2012 klo:9:36) kommentti

Myyjä vastaa 5 vuotta piilevistä virheistä. Sinulla ja talon urakoineella yrityksellä ( ymmärrän,että tässä tarkoitetaan tuolla rakennuttajalla, talon tehnyttä urakoitsijaa) ei oikeastaan ole mitään asiaa toisillenne. Urakoitsija vastaa joka tapauksessa aliurakoitsijoidensa työsuoritteista, vaikka ne olisivat menneet konkurssiin. Sitä merkittävyyttä ei maakaaressa ole määritelty,mutta jos korjauskustannukset ovat haarukassa 4-10 %:a ostohinnasta, se voi muuttua merkittäväksi. Nämä ilmaukset ovat usein sen verran ympäripyöreitä, että mikäli ette pääse sopimukseen kahden kesken, silloin tulee juristit määrittelemään tuon virheen merkittävyyden ja viimevaiheessa oikeuslaitos. Mutta jos se korjauskulu on muutama satanen-tonni, eikä myyjä lähde kustannukseen mukaan, kannattaa ehkä korjata itse. juristit yleensä nostavat noita kuluja huomattavasti.Tokihan sinun pitää reklamoida myyjää ensitilassa.Se on sinun etusi. Ja voit ilmoittaa siinä reklamaatiossa,että annat lisätietoja myöhemmin, lähinnä sen korjauskulun osalta. Tällaiset asiat ratkeavat joko helposti,kun myyjän kanssa on asiasta keskusteltu tai sitten useamman vuoden oikeuden käynnin jälkeen.

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:11:24) kommentti

Kuinka pahoja lämpövuodot olivat?

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:11:32) kommentti

Lämpökuvaus paljastaa lähes jokaisesta talosta lämpövuotoja. Ei ole edellytyksiä korvauksiin, mikäli eristeet ovat rakennusluvan mukaisesti ja asianmukaisesti paikallaan.
Jäsenen antama (29.3.2012 klo:13:12) kommentti

Niin,mitähän siinä raportissa ilmenee, sepä ei tuosta kysymyksestä ilmennyt. Liekkö ollut minkälaisia alituksia lämpötiloissa tai indeksissä.

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:15:26) kommentti

Veikkaampa että lämpövuodot saisi kuriin elementtikitillä. Lattialistat irti ja ulkoseinän ja betonilaatan sauma tiiviiksi. Jos talossa on alipaine kuten pitääkin, niin vetää hyvin herkästi korvausilmaa alaohjauspuun ja perustuksen välistä jos ei ole täysin tiivis. Tuo näkyy sitten heti lämpökamerakuvissa kun ympäristö jäähtyy.Kustannus todella pieni.

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:16:22) kommentti

Oleellinen tieto puuttuu:Lämpötilat!

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:17:10) kommentti

Mikään kitti ei ole eriste eikä siten riittävä korjaus, mutta parantaahan se hieman.

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:23:40) kommentti

Eriste voi olla täysin kunnossa mutta höyrynsulun vuotaminen aiheuttaa sitten "lämpövuodon" - alipaine vetää sisälle kylmää ilmaa joka hyvinkin tehdyn villaeristyksen moitteetta läpäisee. Toki päinvastainen tai molempien viallisuus on mahdollista, mutta jos joka paikka on liian kylmä, niin höyrynsulku on yksi mahdollisuus.

Tai sitten yksinkertaisesti vain alajuoksun kohdalla on vain puuta niin paljon verrattuna muihin kohtiin että se nyt vain on kylmempi kohta, "ominaisuus" - lämpötila puuttuu, joten on vähän arvailua.

Jäsenen antama (30.3.2012 klo:7:51) kommentti

Asuntokaupassa keskustelevat vain myyjä ja ostaja.

Kysymuksen mukaan seinän kylmyys johtuu ilmavuodoista ulkoseinän alaosassa. jos lämpötila laskevat alle sisäilmaohjeen ja tutkimus on tehty luotettavasti kuuluu vastuu yksiselitteisesti myyjälle, ellei tätä vauriota ole kirjattu kauppakirjaan.


Jäsenen antama (30.3.2012 klo:8:38) kommentti

Kirjallinen reklamointi kannattaa hoitaa välittömästi!

Jäsenen antama (30.3.2012 klo:9:21) kommentti

Oireet sopisivat virheeseen, jonka minä olen kerran tavannut.

Siinä sokkelin yläpinta oli jäänyt heikosti tasoitetuksi, ja parin elementin alle ei oltu laitettu mitään eristettä.

Tuossa tapauksessa korjaus onnistui kohtuullisella työllä. Vaan jos on tiilivuorattu talo, jolloin ulkopuolelta ei pääse käsiksi, ompi hankala homma. Sisältä päin korjatessa kun tulee höyrynsulun uudelleen laitto ongelmaksi.

Jäsenen antama (31.3.2012 klo:8:57) kommentti

Sokkelin ja ulkoseinän alaosan vuoto on yleisimpiä OK-talojen virheitä.

Huono työn laatu on yleensä osasynä ja lisäksi ongelman tietämättömyys.

Yksi naulanreiän kokoinen ilmavuoto jäädyttää lattiaa helposti 0,3 m2:n alueen ulkoseinävyöhykkeellä. (Riippuu paljolti painesuhteista).

Jäsenen antama (31.3.2012 klo:9:08) kommentti

koska siellä sokkelin päällä käytetään kattohuopakaistaa. Saahan sitä käyttää, mutta se on asennettava oikein. Näinhän se tehdään, siis väärin asennettuna, koska sitä on jo vuosisatoja käytetty väärin asennettuna eli tehdään niin kuin muut tekevät, mutta ei niin kuin hyvä tulee.

En lähde sen kummemmin neuvomaan ja perustelemaan, koska täällä joutuu neuvoissa aina Halvan "suohon" ja syvälle. Inttämisestä ei loppua tule. Siinä sokkelikin on kohta hetsillään väärin päin tai viimeistään väärällä tontillakin D2:sta puhumattakaan.Siis ajatelkaa itse.

Jäsenen antama (31.3.2012 klo:9:22) kommentti

Juu...

Huopakaistan pääasiallinen tarkoitus on estää kosteuden siirtyminen sokkelista alapuuhun.

Jos sokkelin yläpinta on epätasainen, ei huopa vaikuta ilmavuotoihin juuri lainkaan.

Kuten edellä mainitsin työn huolellisuus on avaintekijä. Ilmavuoto jäähdyttää erittäin tehokkaasti.
Jäsenen antama (31.3.2012 klo:9:57) kommentti

Miksei kysyjä ilmoita lämpövuodosta mittaustuloksia?