Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Myyjän vai rakennuttajan vastuu?

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 29.10.2009 klo:14:09
Kysyn ihan mielenkiinnosta, että miten nämä vastuuasiat menee. Hypoteettinen tilanne. Ostimme 2 vuotta sitten uuden valmiin omakotitalon ammattirakentajalta (myös rakennuttaja) joka oli tehnyt talon myyntiin. Jos nyt myisimme talon ja myöhemmin vaikka 3 vuoden päästä ilmenisi joku rakenteellisesta viasta tai rakennusvirheestä aiheutunut vahinko (vaikka vesivahinko tms) niin onko vastuussa ensijaisesti rakennuttaja (10 vuoden vastuu?) vai minä myyjänä (5 vuoden vastuu?). Oletuksena olisi, että emme itse olisi tehneet mitään remontteja tai korjauksia taloon. Mietin vaan, että jos jossain vaiheessa talon myy niin onko itse vastuussa myyjänä tuon 5 vuotta vaikka tuo rakennuttajan 10 vuoden vastuuaika olisi voimassa.
Jäsenen   antama (19.4.2015 klo:15:35) kommentti

Entä jos asuntoyhtiö vanha? Maksoin asunto-osakeyhtiön piilevästä virheestä korvauksia uudelle omistajalle.  Voinko laskuttaa vielä taloyhtiöltä kulut pois vai jääkö se tappiokseni? Kuinka pitkään taloyhtiöltä voi vaatia korvausta?


Virallinen vastaus
Vastaus on periaatteessa yksinkertainen: myyjän ja rakennuttajan vastuu viiden vuoden ajan kaupasta ja sen jälkeen yksin rakennuttaja. Kun yksityishenkilö myy esimerkiksi rakennusyhtiöltä ostamansa asuinkiinteistön edelleen, myyjä vapautuu pääsääntöisesti virhevastuusta, jollei virhe...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Myyjän vai rakennuttajan vastuu?":
Jäsenen antama (29.10.2009 klo:14:24) kommentti

Riippuu ihan miten se talo on teille ostettu.Jos se myyjä on ollut ns.elinkeinon harjoittaja,kauppa menee maakaaren mukaan ja myyjän vastuu on 5 vuotta, samoin se menee jos sen on tehnyt rakennusliike.

Osakekauppapuolella ns. grynderi rakentaminen,siellä asuntokauppalaki tuo sen 10 -vuoden vastuuajan PIILEVILLE VIRHEILLE.

Sinä myyjänä olet sen 5 vuotta vastuussa piilevistä virheistä.

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:15:25) kommentti

Ostaja haastaa sinut ja sinä sitten oman myyjäsi,jos siitä myynnistä on alle 5-vuotta, ja asianajajat tykkää!!

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:15:53) kommentti

Niin kuin tuossa kysymyksessä oli mainittukin, niin rakentaja/rakennuttaja on ammattilainen eli elinkeinonharjoittaja. Me emme siis ole olleet millään lailla mukana rakennusprosessissa vaan ostimme myyntiin tulleen valmiin talon tältä rakennuttajalta. Miksi nyt puhutaan 5-vuodesta, eikö se rakennuttajan vastuu olekaan 10-vuotta?Kysymys siis kuului kaikessa yksinkertaisuudessaan: jos rakennuttajan vastuu on 10 vuotta (onko?) niin onko rakennusvirheistä (tai piilevistä virheistä jotka johtuvat rakennusvirheistä) vastuussa rakennuttaja 10 vuotta rakennuksen valmistumisesta?

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:16:40) kommentti

Kyllä on. Mutta sinä vastaat talosi ostajalle ja rakennuttaja taas sinulle.

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:18:44) kommentti

Siis oikeasti menee niin,että myyjä vastaa aina ostajalle.Edellinen myyjä siis joutuu hoitamaan asiansa hänelle myyneen kanssa.Näin se vaan menee ja oikoa ei voi,asiahan olisi muutoin liian nopeaa.

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:21:00) kommentti

Ei niin hullua kuin esim. autokaupassa; ostat vähän ajetun melkein uuden auton ja olet toinen omistaja niin valmistajan virhevastuu raukeaa

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:21:47) kommentti

Ei raukea.

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:21:58) kommentti

raukeaa

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:0:13) kommentti

Meni itse aiheesta sivuraiteille, mutta itselläni kuvailemasi tilanne, ja valmistajan vastuut ja takuut on toiminut ja toimii edelleen.

En tosin jobbarilta, enkä itänaapurista ostanut.

Joten jätän aiheen eri foorumille, minne se kuuluneekaan.


Jäsenen antama (30.10.2009 klo:8:27) kommentti

Jep, takuu on eri asia. Valmistajan vastuu virheestä raukeaa, kun on toinen omistaja. Siis jos takuu ei ole enää voimassa niin valmistajalla, eli yleensä maahantuojalla joka on valmistajan edustaja, ei ole vastuuta tuotteen virheestä. Vastuu on myyjällä, mutta kuinka pitkälle... on taas eri juttu.


jos on ensimmäinen omistaja niin valmistajan vastuu on ikuisuus tuotteen virheestä, suomessa, ei kai euroopassa luulisin, ja tätä ollaan kai muuttamassa suomessakin.


Jäsenen antama (30.10.2009 klo:8:44) kommentti

Ihan mielenkiintoisia nuo autotakuu asiatkin mutta vielä varmistuksena itse aiheeseen.Onko rakennuttajan vastuu siis tällaisessa tapauksessa 10 vai 5 vuotta? Kumpaankin vastaukseen kun törmää netissä (ja tässäkin viestiketjussa!). Ja kyseessä oli siis rakennusliike joka tehnyt talon valmiiksi myyntiin ja jonka minä sitten ostin.

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:9:46) kommentti

10-vuoden takuun piiriin kuuluu törkeä huolimattomuus yms.Asian näyttäminen toteen on usein erittäin vaikeaa.En tiedä yhtään tapausta,joissa rakennusliike (tai rakennuttaja) olisi joutunut aunnon ostajalle korvaamaan tämän vastuun piiriin kuuluvassa asiassa.

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:13:20) kommentti

Htt:lle tarkennos.Missään laissa suomessa ei aseteta asunnon myyjälle oli se yksityinen tai yritys 10 vuoden takuuta. Gryndauspuolella on asuntokauppalaissakin mainittu 10 vuoden vastuu piileville virheille.

Tämän ketjun alku kysymys oli,että on ostettu uusi omakotitalo.Mikäli kyseessä on kytketyt omakotitalot, eli kyseessä on taloyhtiö,silloin myyjällä on tuo 10-vuoden vastuu, mutta minusta tuntuu,että kyseessä on yksittäinen rakennus eli myynti menee tuon maakaaren mukaan ja myyjän vastuu piilevistä virheistä on 5 vuotta. ja mikä ettei, jos vastuuajat on voimassa, voi reklamaation ketjuttaa. Mutta tarkoitan sitä,että ei voi laittaa omistusketjun 1 ja 3 reklamoimaan keskenään.Vaan no.3 reklamoi no: 2:lle ja no: 2 numero 1:lle.

Tarkennosta myös tuohon törkeään.

Asuntokauppalaissa ei puhuta mistään törkeästä, siellä puhutaan vain virheestä.

Ysen eli yleisten sopimus ehtojen mukaan, mikäli tilaaja takuuajan jälkeen haluaa jonkun esiin tulleen virheen urakoitsijan vastuulle täytyy tilaajan toteennäyttää,että kyseessä on törkeä laiminlyönti, pelkkä laiminlyönti ei riitä näytöksi.Ja mielestäni eron laiminlyönnille ja törkeälle laiminlyönnille määrittelee oikeuslaitos.

Mutta yseä käytetään yleensä yritysten välisissä sopimuksissa.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:7:34) kommentti

Älkää sotkeko YSEä asuntokauppoihin. YSEä käytetään ainoastaan rakennustöiden urakkasopimuksissa. YSE-nimikkeistö on ainoastaan sitä varten eikä sillä ole mitään tekemistä asuntokaupan kanssa.

Kiinteistökaupassa on myyjän vastuu 5-vuotta, osakekaupoissa 2-vuotta ja grynderin vastuu on 10-vuotta rakenteista.

Asuntokauppojen riidoissa keskustelevat vain sopijapuolet keskenään eli myyjä ja ostaja.

Jäsenen antama (1.11.2009 klo:15:25) kommentti

En vieläkään tiedä yhtään tapausta missä oataja olisi hyötynyt 10-vuotisvastuusta!

Jäsenen antama (2.11.2009 klo:10:10) kommentti

Tarkennos myös betonitohtorille, asuntokauppalaissa mainittu 10-vuoden vastuu koskee piileviä vikoja. Ei pelkästään rakenteita.

Yleensä se hyötyjä on taloyhtiö, ei yksittäinen ostaja, noissa 10-vuotisvastuun piiriin kuuluvissa asioissa.

Jäsenen antama (2.11.2009 klo:11:57) kommentti

En tiedä taloyhtiöitä jotka olisivat hyötyneet 10-vuotisvastuusta,paitsi aikoja sitten styrox-katoista.

Jäsenen antama (2.11.2009 klo:20:22) kommentti

"10-vuoden vastuu koskee piileviä vikoja"Eikös se koske piileviä virheitä. Jotta tähän 10-vuotis vastuuseen joutuu, rakentajan on täytynyt tehdä sutta ja sekundaa tahallaan, jättänyt suunnitelmien vaatimia rakenteita pois jne ja ostajan tulee todistaa, että tämä virhe johtuu rakennuttajan virheestä. Sekä virheen pitää olla sellainen, että sitä ei ole voinut vastaanotossa tai 2vuoden takuuaikana huomata.Piileva vika voi tulla myös asukkaan laiminlyönnistä, väärästä käytöstä tai muuten vaan huolimattomuudesta.


Jäsenen antama (3.11.2009 klo:0:15) kommentti

http://personal.inet.fi/yritys/lakimaki/kiinteistonkaupasta.htm


Niin, se myyjän takuu saattaa olla pitempikin aika kun se 5 vuotta, myyjä voi joutua edellisenkin omistajan virheitä, joissakin tapauksissa. Lukekaapas tämä linkki.


Jäsenen antama (3.11.2009 klo:7:24) kommentti

Myyjällä ei ole takuuta, vaan vastuu.

Jäsenen antama (31.5.2014 klo:13:21) kommentti

Erittäin sekava keskustelu. Mutta:Jos kiinteistön (ei osakeyhtiö) omistaja myy 7 vuotta vanhan kiinteistön nyt ja uusi omistaja löytää rakenteista valmistuvirheen, kuka on vastuussa?Tämänhetkinen myyjä on kolmas omistaja. Eli katoaako rakennusfirman10 vuoden vastuu siihen että tämänhetkinen myyjä on 3. omistaja? Kolmas omistajahan ei voi "Ketjutus-filosofian" mukaan vaatia 2. omistajalta mitään koska kiinteistö on yli 5 vuotta vanha. 
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kauppasopimus / Esisopimus

Millainen sopimus olisi tehtävä myyjän/rakennuttajan kanssa?Olemme varanneet rakenteilla olevasta kolmen erillistalon muodostavasta As Oy:stä yhden itsellemme (ei RS), va...

myyjän vastuu

siirtyykö kiinteistön myyjän 5 vuoden vastuu perillisille , jos myyjä on menehtynyt aiemmin??...

Myyjän vastuu

Olemme yksityisinä hartiapankkina rakentamassa paritalon, jonka toisen asunnon myymme ja toiseen muutamme itse. Mikä on meidän vastuu toisen asunnon myynnissä, normaali k...

Kesämökin osto

Olen ostamassa v.90 rakennettua lautamökkiä.Nyt askarruttaa pitäisikö mökki kuntokartoittaa?Jos kartoitusta ei tehdä ,mikä on myyjän vastuu?...

kopolaatat

Ostimme ok-talon lähes viisi vuotta sitten. Silloin tehtiin taloon kuntotarkastus ja tämän yhteydessä huomattiin että kylpyhuoneen yhdellä seinällä oli muutama ns. kopola...

Ongelmia remontoidun asunnon parketin kanssa...vai voiko kyseessä olla laminaatti?

Ostimme remontoidun kerrostaloasunnon, johon oli juuri asennettu uusi pähkinäparketti. Muutettuamme, ja asuntoon tutustuttuamme löysimme kohtia, joista parketti narisee j...

salaojituksesta

Hei!-89 rakennetussa omakotitalossa kivijalka rappeutunut ja kostea kauttaaltaan. Ostimme talon vuosi sitten, kosteuskartoituksessa maininta salaojista "ei tutkittu, ei t...

Villan paksuus

Hei!Ostimme nyt kesäkuussa vuonna 2007 valmistuneen omakotitalon. Talo on Jukka-talo, jonka valmistaja pystytti ja myyjä teki kaikki sisätyöt ym. Talossa on yläkertavarau...

Kauppakirjasta

Onko normaali käytäntö merkitä kauppakirjaan, että huoneisto myydään "siinä kunnossa kuin se on"? Rajaako tämä jotain myyjän vastuita pois, vai onko esim. piilevien vikoj...

Rakennuttajan vastuu

Mikä on rakennuttajan vastuu? Palkataanko rakennuttajaksi yleensä ulkopuolinen? Täytyykö puuaita tehdä kyllästetystä puusta? Lahoaako kyllästämätön?...

laajennuttaminen yksityishenkilöllä

Hei, jos laajennutan nykyistä taloani palkkaamalla yksityisen rakennusalan ammattilaisen (siis hlön, jolla ei ole yritystä takanaan), kuinka vastuuasiat menevät, jos työ...

Kauppakirjan sanamuoto

Olemme ostamassa omakotitaloa, jossa kuntotarkastuksessa todettiin kosteusvaurio pesu/saunatiloissa. Kostuneet rakenteet purettiin ja kuivatettiin myyjän toimesta. Myynti...

Rakennusliikkeen vastuu

Suoritin omakotitalooni perusteellisen remontin, siten että työn suoritti rakennusliike. Työn rakennusliike suoritti tuntityönä ja tilasi myös tarvittavat aliurakoitsijat...

Ilma-ja askeläänieristyksen mittaamisen kustannuksien maksaja

Asun aivan uudessa talo-yhtiössä ( pienkerrostalo) jossa rakennuttajan takuu on vielä voimassa. Asunnossa ei vaikuta olevan äänieristystä la...

Höyrysulku ja iv-ongelmat

Asuntomme on rakennettu vuonna 2003 ja on kahdessa kerroksessa. Ostimme rivitalohuoneiston puolivuotta sitten. Nyt Asunnostamme on alkanut löytymään selviä puutteita/viko...

Iso remonttiko edessä !

Ostimpas (sinisilmäisenä ensiasunnon ostajana) tuossa vajaa 5 v. sitten asunto-osakkeen. Asuntoon oli tehty -99 kylppäriremontti, siten että amme oli viety pois, mutta am...

Homehtuva leikkimökki.

Ostimme upean uuden itse tehdyn leikkimökin lapsillemme joululahjaksi. Mökki on seissyt sateessa pihalla (kuten leikkimökin kuuluu) ja nyt huomasin sen olevan sekä sisält...

tontin osto talvella?

Tontti pitäisi ostaa. Mutta kun on talvi ja lumi maassa. Ei näe maapohjaa eikä pohjan muotoja. Tai näkee, että tasainen pitäisi olla. Uskaltaako ostaa tonttia talvella? M...

kosteusvaurio uudessa talossa

Ostimme 1999-2002 rakennetun puutalon syksyllä ja nyt eilen illalla huomasimme kylpyhuoneen seinän ja lattian välissä olevan saumausaineen irronneen. Tänäaamunakin eriste...

Myyjän vastuu???

Mikä on myyjän vastuu, kun reilun puolen vuoden asumisen jälkeen huomasimme, että jätevedet vuotavat maaperään ja sieltä vesikaivoon. Tutkimukset osoittivat, että vesi on...

Myyjän vastuu kiinteistökaupassa

Mikä on myyjän vastuu, jos vesikatossa ilmenee vuoto? Myyjä on itse talon rakentanut neljä vuotta sitten ja minä ostin sen vajaa kaksi vuotta sitten. Talossa on palahuopa...

Myyjän vastuu kiinteistökaupassa

Mikä on myyjän vastuu, jos vesikatossa ilmenee vuoto? Myyjä on itse talon rakentanut neljä vuotta sitten ja minä ostin sen vajaa kaksi vuotta sitten. Talossa on palahuopa...

lattiakaivon vuoto

Ostimme 02/2007 -85 valmistuneen rivitalon. Kylpyhune remontoitu -99. Nyt yläkerran kylpyhuoneen lattiakaivon paikkeilta tulee vesi läpi. Otimme alakerran wc:n kattopane...

Parketti notkumisen estäminen

Taloyhtiössämme on juuri menossa vuositarkastus korjauksia. Kaksikerroksisen puurakenteisen talomme yläkerran huoneen uiva parkettilattia niiaa raskaammin askeltaessa sei...

vesikö loppunut?

porakaivon vesipumpun sähkömoottori pyörii, mutta vettä ei tule.Painesäiliöön tuli vain hyvin vähän ruskeaa vettä.Voiko olla, että vesi on loppunut.Kaivo on 75m syvä.Osti...