Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Mökki kiinteistöyhtymän nimissä olevalle rantaosayleiskaavoitetulle rakennusalalle

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 30.6.2011 klo:10:48
Omistan veljeni kanssa kiinteistöyhtymätyyppisen metsäpalstan, jonne on rantaosayleiskaavan puitteissa rakennettavissa loma-aunto. Rakennusaloja alueelle on kaavoitettu yksi. Haluaisimme rakennuspaikan jatkossakin olevan nykyisenkaltaisessa yhteisomistuksessa, vaikkakin toistaiseksi vain minä olisin paikalle rakentamassa. Veljeni mahdollisesti myöhemin, tai ei koskaan.

Miten mielestänne olisi juridisesti paras toimia maa-alueen ja rakennusten suhteen, ettei jatkossa omistussuhteista tule toteennäyttämättömiä, juridisesti pätemättömiä, tms. ongelmia. Lisäksi, kun meistä aika jättää ei ko. kiinteistön jaosta muodostu pullonkaulaa perillisille?

Perusperiaate siis; maa-alue (rakennuspaikka) yhteinen, mutta lainvoima rakennettuun omaisuuteen sille, kuka rakennuksen tontille on kustantanut (tai mahdollisesti alkuperäiseltä rakennuttajalta ostanut). loma-asunto on tulossa omaan käyttöön, eikä sen myynti ole toistaiseksi edes etäisesti mielessä.

Tällähetkellä elän käsityksessä että hallinnanjakosopimus kirjattuna voisi olla tapaukseemme soveliain vaiohtoehto. Vai tuleeko eteen pakottavia syitä, miksi rakennusla olisi lohkottava (ja ostettava, tai vuokrattava) kiinteistöyhtymältä?Virallinen vastaus
Hallinnanjakosopimus selkeyttää kiinteistön alueen käyttöä verrattuna murto-osaiseen yhteisomistukseen. Se on vaihtoehto kustannuksiltaan korkeammalle lohkomiselle, jolla yhteisomistussuhde puretaan. Hallinnanjakosopimuksessa määritellään, mikä alue on kummankin/kenenkin käytössä. Kun sopimus kirjataan kiinteistörekisteriin, se parantaa vakuusarvoa ja vahvistaa oikeudenhaltijan asemaa. Kirjaaminen suojaa muita osaomistajia esimerkiksi mahdollisen pakkotäytäntöönpanon varalta. Rekisteriin kirjattu hallinnanjakosopimus sitoo ulkopuolisia ja kiinteistön uutta omistajaa. Hallinnanjakosopimuksessa on syytä sopia kustannusten jaosta. Rakentaminen vaatii tietysti luvat. Mikäli kiinteistöllä on tällä hetkellä vain yksi rakennuspaikka ja lupa yhdelle loma-asunnolle, teidän on myös sovittava siitä. Mikäli rakennusoikeutta on, voitte toki selvittää ja hankkia luvat kahden loma-asunnon rakentamiseksi. Jaana Näyhä Varatuomari Asianajotoimisto Botnia Oy

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Mökki kiinteistöyhtymän nimissä olevalle rantaosayleiskaavoitetulle rakennusalalle":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Rakennuslupa

Pitääkö asunto-osakeyhtiössä olevalle tyhjälle tontille hakea rakennuslupaa yhtiön vai rakentajan nimissä?...

soratäyttö

Tarviiko anturan alla välttämättä tasaussoraa jos koko rakennusalalle tulee n:30sm kapillaarikatko kiviaines hyvin tiivistettynä?Ajattelin laittaa myös kapillaarikatkoain...