Jäsenen Halpakorjaus antama (12.11.2009 klo:16:06) kommentti Yhtiökokouksen (huom. hallitus ei voi päättää yksin asiasta) päätöksellä taloyhtiö voi korvata jotain. Muutoin remontoija maksaa kaiken omista rahoistaan. Vain jos todetaan rakenteiden kastuneen, niin taloyhtiö korvaa ja silloin periaatteessa kaiken, koska rakenteet (niiden kunto) ovat taloyhtiön vastuulla.
Jäsenen Vaaka antama (12.11.2009 klo:19:43) kommentti Lisäisin tähän Halpakorjauksen kirjoitukseen, jos alkuperäinen vesieriste on rikki ja kastellee rakenteita, silloin yhtiö korjaa ja maksaa. Jos sen sijaa jos asukas rikkoo korjauksen yhteidessä eristeen. silloin asukkaasta tulee maksaja. Silloin asukas maksaa asiantuntijan tarkastuksen ja saa siitä pöytäkirjan sekä hallitukselle menee toinen. Yhtään lattaa ei saa laittaa ennen tätä tarkastusta. Kyllä se on, asukas maksaa melkein kaikesta mitä mitä tai teetää, tapettia saa laittaa ja nauloja lyödä seiniin, loput on luvalla tehtiviä ja maksava. Laissa on sääntö yhteisvastuu, joka määrää, yhtiö ei saa tehdä mitää yhdelle asukkaalle, sen tehtävä kaikille. eksen
Jäsenen P59 antama (21.11.2009 klo:22:10) kommentti Nykyisin kun vesieristys, kuten putkityötkin vaativat sertifikaatin asentajalta ja työn johtajalta, rivitalon kylppäriremontti kannattaa aloittaa ilmoittamalla taloyhtiön hallitukselle ja pyytää hallitukselta lupa tehtäville töille ennen töiden aloittamista. Samalla keskustelu kustannusjaoista on luontevaa tehdä. Useimmiten hallitus haluaa määrätä korjaustyölle valvojan, jonka luonnollisesti maksaa korjaava osapuoli, siis se kenen vastuulla asunto-osakeyhtiön vastuunjakotaulukko määrää korjausvastuun olevan. Jos korjaukset aloittaa omatoimisesti ilman osoitettuja pätevyyksiä, kaikki kustannukset maksaa useinmiten osakas itse. Jos hallitus ei ole päässyt tarkastamaan korjaustyön välivaiheita esimerkiksi vesieristystä, on hallituksella oikeus purattaa tehty työ osakkaan kustannuksella varmistaakseen, että työvaiheet on tehty rakennusnormin määräysten mukaisesti. Tosin niissä muutamissa tapauksissa mihin olen aiemmin törmännyt, hallitus ja osakas ovat päätyneet yhteisratkaisuun, että rakenteita ei pureta, mutta ao. huoneiston kohdalle isännöitsijätodistukseen tulee erityismerkintä siitä, että ao. huoneiston osalta vastuunjako on muuttunut
Jäsenen Monta antama (21.11.2009 klo:22:48) kommentti "Nykyisin kun vesieristys, kuten putkityötkin vaativat sertifikaatin asentajalta ..." Ai! Että missä paragraaf(e)issa?
Jäsenen Betonitohtori antama (22.11.2009 klo:9:09) kommentti Vesieristystyön saa tehdä kuka vain kunhan tekee oikein. Taloyhtiön edustajan tai valvojan velvollisuus on mitata vesieristyksen paksuus ja asennustapa. Työn saa tehdä kuka vain. Toki todistuksen omaavat asentajat ovat koulutettuja asentajia. He ainakin tietävät miten asennus pitää tehdä, mutta todistus ei takaa aina työn laatua.
Jäsenen P59 antama (26.11.2009 klo:12:25) kommentti Hyvä täsmennys Betonitohtorilta. Homman saa tehdä kuka tahansa, kuten putkiasennuksen ja sähköasennuksenkin, kunhan löytyy jokin luvat omaava firma, tai taloyhtiön tarkastaja joka kuittaa tehdyn työn vastuulleen. No leikki leikkinä. Tässä on kuntakohtaisia eroja ilmeisesti. Nykyisin kun vesieristys on "POP" ja sertifikaatteja on asentajilla olemassa, rakennustarkastus joissain kunnissa pyrkii ohjaamaan vastuita enemän tekijöille itselleen, kuin ottamalla niitä rakennusvalvonnan piikkiin. Jotkut kunnat suorastaan vaativat tehdystä vesieristyksestä selkeän dokumentaation ( ainakin omakotitaloissa )dokumentaation, mistä selviävät käytetyt aineet, materiaalivahvuudet, työn tekijän sertifikaatin numero, nimi ja firma.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (27.11.2009 klo:0:17) kommentti Se sertifikaatti on henkilökohtainen. Siis sen "duunarin". Täytyy muistaa että sen "duunarin" tekemästä asennuksesta vastaa työnantaja, kuka sitten se onkaan.(takuu). Ja työnantajalta ei vaadita sertifikaattia, kun se miehen työhön komentaa.
Toki ne dokumentoinnit jne..Yriys kantaa 2v:n vastuun / takuun tekemästään.
Jäsenen Mestari antama (27.11.2009 klo:8:39) kommentti Kantaa vastuun ???,mutta ei takuuta jos siitä ei ole erikseen sovittu.
Jäsenen Monta antama (27.11.2009 klo:9:35) kommentti "mutta ei takuuta jos siitä ei ole erikseen sovittu. "
Takuu on aina automatic tekijällä, jos tekijä(n takana) on yritys. Takuu poistuu vain, kun se erikseen sovitaan.
Jäsenen Mestari antama (27.11.2009 klo:10:40) kommentti Takuu ei ole mikään automatic.Se pitää sopia tai tehdä sopimus sellaiselle sopimuspohjalle jossa takuu mainitaan. Esim.jos ostat joltakin rakennusliikkeeltä uuden asunnon( osakehuoneisto),sillä ei ole minkäänlaista takuuta.
Jäsenen Monta antama (27.11.2009 klo:11:00) kommentti Tässä ketjussahan oli kysymys kylppärirempasta, mutta siitä huolimatta kyllä takuu on kaupassa kuin kaupassa yritykseltä ostettuna/teetettynä automatic, mutta se poistuu vain sopimalla etukäteen. En lähde tässä enempää peistä hiomaan, enkä yseä tai muutakaan maakaarta puliveivaamaan, en muutakaan takuu-sanakikkailua, joten se siitä ja sen kestävyydestä.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (27.11.2009 klo:14:12) kommentti "Monta":n kanssa ehdottoman samaa mieltä. Toiset (onneksi ei kaikki) on mestareita vastuiden (ja takuiden) pakoilussa.
Lisää kommentti*