Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lisätyötarjous

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 20.10.2011 klo:16:48
Taloyhtiö teki kokonaishintaisen pienurakkasopimuksen 4 m2 neliön wc-suihkutilan saneeraamisesta hintaan 10 000 e. Sopimuksessa luki: noudatettavat asiakirjat: urakka ja urakkatarjous, sekä lisätyöt on hyväksytettävä valvojalla. Urakka valmistui muutamien vilunkiyritysten jälkeen ja vastaanottotarkastuksessa ei kummallakaan osapuolella ollut toisiinsa kohdistuvia perusteltuja vaateita. Vastaanotosta tehtiin normaali pöytäkirja . 2 päivää vastaanotosta tuli urakoitsijalta lisätyötarjous3900 € eli noin 40 % koko urakka summasta.Koko työn aikana ei urakoitsija  esittänyt minkäänlaista lisätyötarjousta valvojalle ei suullista eikä kirjallista. Kuukauden kuluttua urakoitsija lähetti laskun lisätöistä 3900 € . Tänä kuukauden aikana hylätty lisätyötarjous olikin muuttunut laskutettavaksi työksi.
Kysymys: Kun urakkasopimuksessa mainitaan noudatettaviksi asiakirjoiksi vain urakkatarjouksen ja urakkasopimuksen, voiko taloyhtiö vedota YSE:een jossa vaaditaan lisätöistä kirjallista tarjousta ja rakennuttajan hyväksymistä ennen  työn  suorittamista.Vastaanottomenettelystä sopimuksessa on suora sitaatti YSE:stä.Virallinen vastaus
...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Lisätyötarjous":
Jäsenen antama (21.10.2011 klo:9:20) kommentti

Onko sopimus tehty sille Ysen lomakkeelle, jos on, voitte toimia sen mukaisesti.Jos ei, eikä erikseen ole sovittu käytännöistä,mielestäni ette voi vedota Yseen.Se on rakennusalalle tehty vapaaehtoinen sopimusmalli. Sitä joko käytetään tai sitten ei.Jos ei käytetä, ei siihen voi vedota. Teidän täytyy edetä tehdyn sopimuksen mukaisesti. Sitä pitää lukea kuin p..... raamattua. Ajatuksen kanssa. Mikäli niitä lisätöitä ei ole sopimuksen mukaan hyväksytetty valvojalla, voi ne kiistää.

Jäsenen antama (21.10.2011 klo:10:33) kommentti

ja siis kiistää kirjallisesti sopimuksen vastaisina. Minkä jälkeen kannattaa jättäytyä "kuulolle" odottamaan pahinta toivoen kuitenkin ko. urakoitsijan järkiintymistä. Olette enemmän kuin vahvoilla. Vastaatte mahdollisimman niukasti, mutta asiallisesti ko. urakoitsijan "rettelöintiin".

Pääsette silloin edullisimmin. Älkää ottako mitään juristia hoitamaan asiaanne, sillä niihin kirjelmiin voi vastata aivan tavallinen ihminenkin vähintään hallituksen nimissä ja on yhtä pätevä kuin juristinkin tekemä. Vasta sitten otettava (valitettavasti ottaen huomioon maamme oikeuskäytännön) juristi, jos/kun se menee käräjäoikeuteen, koska siellä on syytä (valitettavasti) oltava juristi toistamassa, siis toistamassa Teidän sanomanne. Tällöin kylläkin juristinne palkkion maksaa ko. urakoitsija, koska hänen vaateensa ei mene osittainkaan läpi, jos asia on niin kuin olet (kysyjä) kertonut. 

Jäsenen antama (21.10.2011 klo:10:41) kommentti

Olisi mielenkiintoista saada pieni vinkki urakoitsijasta tai edes paikkakunnasta.

Jäsenen antama (21.10.2011 klo:10:45) kommentti

Miksi?

Jäsenen antama (21.10.2011 klo:12:36) kommentti

Referenssin vuoksi.

Jäsenen antama (21.10.2011 klo:15:01) kommentti

Meillä on sopimusvapaus. Jos kerran sopimuksessa on mainittu miten lisätyöt sovitaan ja kuka sen hyväksyy niin silloin se pitää myös käytännössä toimia niin. (Ei siihen välttämättä YSEä tarvita).
Ko tapauksessa valvojalle ei ole esitetty lisätöitä, eikä niitä ole esitetty vantaanotossa, niin lisätöitä ei tarvitse maksaa. (Lienee kuitenkin nimet sopimusasikirjoissa)?
Jos ei homma oikene, niin lakimiehet asialle, oikenee...

Jäsenen antama (21.10.2011 klo:19:35) kommentti

Vastaanottokatselmuksessa tulee esittää vaateet. Tarkempi euromääräinen yksilöinti vaateista voidaan sopia esitettäväksi myöhemmin (yleensä taloudellisessa loppuselvityksessä, tai erikseen sovittavana aikana).Mikäli vastaanottokatselmuksessa ei vaateita esitä, menettää automaattisesti puheoikeutensa asiassa.Ja mikäli valvoja ei ole aikanaan hyväksynyt, tai hänelle ei ole esitetty urakan yhteydessä lisätöitä hyväksyttäväksi, niitä on turha lähteä jälkikäteen vaatimaan.Tosin eipä ole tuota sopimusta tässä luettavissa, mutta kerrotun perusteella...Ei se tyhmä ole, joka pyytää, vaan se.... jne.

Jäsenen antama (21.10.2011 klo:20:49) kommentti

Niinhän se yleensä on, mutta tässä tapauksessa tuo onneksi ei pidä paikkaansa, sillä kyllä pyytäjä on tyhmä.

Jäsenen antama (23.10.2011 klo:0:22) kommentti

Kun liikutaan heikoilla jäillä, moni kokeilee sitä kepillä.Eipä taida tuolla "yrittäjällä" olla ihan "homma hanskassa".


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lisätyötarjous

Taloyhtiö teki kokonaishintaisen pienurakkasopimuksen 4 m2 neliön wc-suihkutilan saneeraamisesta hintaan 10 000 e. Sopimuksessa luki: noudatettavat asiakirjat: urakka ja...