Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lattiakaivon vastuut

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 3.6.2010 klo:10:14
Kenelle ensisijaisesti kuuluu omakotitalon lattiakaivon asennuksen vastuut? Uudessa omakotitalossa syntyi vesivuoto. Syynä oli lattiakaivoon asennettu korokerengas, jota ei oltu painettu tarpeeksi syvälle lattiakaivoon - mahdollistaen veden tihkumisen korokerenkaan ja lattiakaivon välistä jos vesi nousee renkaaseen saakka. Sekä kohteen putkiurakoitsija (lattiakaivon asennus) että kohteen rakennusurakoitsija (lattiarakenteiden, vedeneristyksen ja pintojen asennus) tunnustavat että korokerenkaassa on asennusvirhe, mutta kumpikaan ei tunnusta tehneensä korokerenkaan asennusta. Molemmat urakat ovat talon rakentajan tilaamia erillisiä urakoita. Rakennuksen vastaavat ovat tehneet vaadittavat tarkastukset mutta tätä yksityiskohtaa ei ole huomattu.Virallinen vastaus
...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Lattiakaivon vastuut":
Jäsenen antama (21.6.2010 klo:17:25) kommentti

Ensisijaisesti kannattaa kääntyä kohteen kokonaisurakasta vastuussa olevan urakoitsijan suuntaan. Jos tällaista tahoa ei löydy, sitten rakennuttajan puoleen,joka on yhdistävänä tekijänä, jolla on ollut kokonaisvastuu.Nykyisin rakennusurakat on pilkottu erittäin pieniin palasiin ja vastuiden rajapinnat jäävät helposti piiloon, jolloin kuvatun kaltaisia ongelmia pääsee syntymään, ja joiden selvittely jälkikäteen on tuloksetonta.Eli jos pääurakoijaa ei ole ollut, rakennuttaja vastaa virheestä.

Jäsenen antama (21.6.2010 klo:18:34) kommentti

Lähtökohtaisesti putkifirmanvastuu aluetta, mutta jos joku muu on mennyt tekemään niitten hommia ei heidän siitä tietenkään tarvitse vastata. Tuon virheellisen asennuksen olisi myös vedeneristäjän pitänyt huomata työtä tehdessään.

Jäsenen antama (21.6.2010 klo:18:39) kommentti

Kyllähän se pääurakoitsija ensisijassa vastaa tuosta virheestä. Hänen asiansa on sitten perätä vastuuseeen sitä työn suorittajaa.Näkisin että se on vedeneristäjän tehtäviin kuuluva toimenpide varmistaa tuo kaivon toimivuus. Sen kun pystyy ammattilainen jo silmämääräisesti tarkastelemalla havaitsemaan.

Ja onhan hän työhön ryhtyessään ns. "ottanut mestan vastaan", ja hyväksynyt (tässä kohdin olisi pitänyt huomauttaa tuosta renkaan virheellisyydestä, jos se siinä on ollut).

Jäsenen antama (21.6.2010 klo:19:48) kommentti

Ei pidä sekoittaa keskenään korokerengasta ja valukorotusrengasta.Ensimmäinen asennetaan kaivoon ennen vesieristystä ja jälkimmäinen vesieristyksen jälkeen. Jälkimmäinen kiinnitetään laastilla, eikä sen ja kaivon väliä saa massoilla tiivistää.

Jäsenen antama (21.6.2010 klo:22:23) kommentti

Ei vedeneristyksen jälkeen asenneta enään mitään korotusrenkaita valukorotusrenkaista (?) puhumattakaan.Eristeen päälle asennetaan kaivon kohdalla ainoastaan laattakansi.

Jäsenen antama (21.6.2010 klo:23:14) kommentti

Katsokaa ohjeet tuolta:

http://www.vieser.fi/index.php?eID=tx_nawsecuredl&u=0&file=fileadmin/pdf/pdf_asennusohjeet/17700_Vieser_ohje_13x38cms_syyaani.pdf&t=1277240933&hash=532adc865c43bb01fad657c9431d43ad

Nämä korotusrenkaiden, valurenkaiden ym asennus rakenteisiin kuuluu aina rakennusurakkaan.

Jäsenen antama (23.6.2010 klo:13:57) kommentti

Laittiakaivoasia asia askarruttaa myös minua. Yritin katsoa ThePutkimiehen laittamaa linkkiä, mutta kyseiselle sivulle oli pääsy estetty.

Itse epäilen, että meillä ei kylpyhuoneremontin yhteydessä lattiakaivoa muutettu nykymääräysten mukaiseksi, vaikka se oli yksi remontin alkuperäinen tavoite. Nyt remontin jälkeen se näyttää samalta kuin ennen remonttia. Siinä on korokerengas ja toinen rengas. Ongelmana oli aikaisemmin, että vesi pääsi jostakin renkaan välistä valumaan lattian läpi alakertaan.
Miten voin varmistua ilman tulvaa, että lattiakaivo on määräysten mukainen? Pitäisi todellakin tietää määräykset?

Jäsenen antama (23.6.2010 klo:15:28) kommentti

"Ei vedeneristyksen jälkeen asenneta enään mitään korotusrenkaita valukorotusrenkaista (?) puhumattakaan.Eristeen päälle asennetaan kaivon kohdalla ainoastaan laattakansi."Tämän "laattakannen" nimi on neliökehys, ja pyöreälle kannelle tarkoitettun nimi on valukorotusrengas. Ja molemmat näistä asennetaan vesieristyksen päälle. Laattalattiaan usein neliökehys, muovimattolattiaan pyöreä.Toivottavasti "vaihtoehtoja" osaa asentaa kaivon oikein, vaikkei nimet tuttuja olekaan..

Jäsenen antama (23.6.2010 klo:22:34) kommentti

Kyllä ymmärrän mitä "Maria78" tarkoittaa, mutta muille (ehkä ei ymmärtäville) täsmennyksenä Maria voisi kertoa miten se pyöreä rengas tai kehys asennetaan sen muovimaton kanssa vesieristyksen päälle.??Eikä sitä pyöreää ole hyvä asentaa laatoitettaessa lattiaa. Se kun aiheuttaa sen "padotuksen" kaivon kohdalle (vesi ei pääse virtaamaan kaivoon laatan alta)."Toivottavasti "vaihtoehtoja" osaa asentaa kaivon oikein, vaikkei nimet tuttuja olekaan.."Anteeksi että lapsella on monta nimeä, vaikka tuttu onkin.Osaamiseni kyseenalaistaminen taas ei kuulu asiaan, eikä tälle foorumille, mutta sen verran "raotan ovea", ettei löydy tyyppihyväksyttyä lattiakaivoratkaisua minkä asennuksessa tulisi kohdallani ongelmia.

Jäsenen antama (24.6.2010 klo:6:45) kommentti

miten se pyöreä rengas tai kehys asennetaan sen muovimaton kanssa vesieristyksen päälle.??

Jos vaihtoehto on "ammattilainen", hän tietää että muovimatto-lattiassa käytetään pyöreää kansimallia. Ja kaivon mattoasennukseenhan ei kuulu pyöreä valukorotusrengas, ainoastaan laattalattiaan.
Mattoasennuksessa ei käytetä neliökantta.

Jäsenen antama (24.6.2010 klo:8:00) kommentti

En todellakaan ole "ammattilainen", mutta kuten aiemmin totesin : "Kyllä ymmärrän mitä "Maria78" tarkoittaa".Mitään korotusrenkaita en kuitenkaan ymmärrä, enkä haluakkaan ymmärtää, -asennettavaksi vedeneristeen asennuksen jälkeen.

Ne tarvittavat "hilppeet" kun voi, ja pitäisikin asentaa ennen vedeneristystä.

Ja sitten asennetaan se neliökansi, tai laattakansi - miten vaan halutaan kutsua.

Näin tulee myös siistimpi, eikä jää sitä "padotusvaaraa", mikä varmasti muodostuu sen korotusrenkaan kanssa. (Se kun pitäisi liimata kiinni siihen kaivon huullokseen ja eristeeseen).

Jäsenen antama (24.6.2010 klo:8:09) kommentti

Viimekädessä vastuu on "rakennushankkeeseen ryhtyvällä".

Jäsenen antama (26.6.2010 klo:22:44) kommentti

Niin, jos haluaa laattalattiaan pyöreän kannen, kantta ei voi asentaa ilman kehystä. Tätä kehystä kutsutaan valukorotusrenkaaksi. Se on sama tuote kuin neliökehys, pyöreä vain.Toki se menee syvemmälle kaivoon, ja osuu kiilarenkaaseen, jolloin se "patoutuminen" on varmasti suurempi kuin neliökehyksellä.

Kuitenkin renkaassa on välys, joten tätä ilmentymää on valmistaja todennäköisesti ajatellut.Jos on oikein näppärä, voi renkaan sorvata itse ruostumattomasta, ja jyrsiä urat jolloin vesi pääsee kaivoon oikein.Se muovinen pyöreä kehys oli minustakin huono..ja nimimerkin kuvan lattialaatalla ei neliökansi olisi ollut hyvännäköinen.Tunteja meni, mutta tulokseen tyytyväinen.

Jäsenen antama (27.6.2010 klo:9:14) kommentti

Alkuperäiseen kysymykseen liittyen. Jos käytetään korokerenkaita, pitäisi ennen valua tarkastaa, että ne ovat oikein paikallaan. Vaikka putkimies olisikin ne alunperin asentanut oikein, saattavat ne löystyä tai irrota työskentelyn tiimellyksessä. Tällaiset tarkastukset juuri ennen valun aloittamista eivät kuulu oikein kenellekkään.

Jäsenen antama (27.6.2010 klo:11:07) kommentti

Mitä? "Tällaiset tarkastukset juuri ennen valun aloittamista eivät kuulu oikein kenellekkään."

Varmasti kuuluvat (järjestyksessä kaikki valuun vaikuttavat tekijät/varmistukset/tarkastukset):
1) putkihenkilölle
2) vastaavalle työnjohtajalle
3) valvojalle
4) hankkeeseen ryhtyvälle(, joka huolehtii siitä, että valvoja on huolehtinut tehtävästään, jotta  hankkeeseen ryhtyvä ei maksa turhasta eli tekemättömästä/vastuuttomasta työstä)

ja sen jälkeen, kun kaikki valun edellytykset ovat kunnossa  
a) vastaava työnjohtaja antaa valuluvan, jonka
b) valvoja siunaa, jolloin
c) lattiahenkilö adjutantteineen avaa betonihanan

Huom! Kaikki merkitään pöytäkirjaan ja nykyisin on helppo ottaa myös stillkuvia.

Ei kannata myöskään unohtaa lattialämmityskaapeleiden (putki/johto) tarkkoja paikkamittoja ja muita "helposti" rikkoutuvia elimiä siellä lattiassa. Nämä on syytä dokumentoida tarkasti "millilleen". Jos näin ei tehdä, niin silloin ollaan täysi herran huomassa ja se usein maksaa sitten ja paljon.
Stillkuviin on nykytekniikalla osaavan helppo merkitä paikannukset esim. paikkakoordinaatein ottaen jonkun varman paikan (0;0)-pisteeksi ja jotku linjat (x;y)-koordinaatistoksi.

Kun myytte tekelettänne, niin hyvi dokumentoitu on melkoinen myyntivaltti näillä harakanpesämarkkinoilla, sillä se lisää luotettavuutta. Kuriositeettina mainittakoon esimerkkinä:
1) talonne sähkökaapelit paikannus
2) harvalaudoitus ylä-/välipohjassa
3) runkotolppien paikannus.

Korostan sitä, että kuvaamalla em. asiat ja paljon muutakin ja kuviin merkiten paikannukset, niin se on melko helppoa (osaavalle, mutta jos ei osaa, niin opettelee).

Kuvatkaa kaikki ja mitään ei saa/kannata peittää ennen kuvausta. Sehän on selvää pässinlihaa "rosiksessakin".

Jäsenen antama (28.6.2010 klo:15:49) kommentti

Montan esitys siitä, miten asia pitäisi hoitaa teoriassa on hyvä. Käytännössä siis kuka se on, joka käy nykäisemässä sitä korokerengasta ennen kuin "betonihanat avataan". Rakennushankkeeseen ryhtyvä varmaankin.

Jäsenen antama (12.8.2010 klo:19:14) kommentti

Olen etsinyt infoa pikku operaatioon joka pitäisi tässä lähiaikoina suorittaa. Erittäin sekavalta näyttää tämäkin keskustelu. Laitan uuden lattialämmityksen, ja siihen tulee ~10mm valu päälle. Pitäisi korottaa lattiakaivoa valun verran. Kuntotarkastaja totesi että elastisella saumamassalla pitää tiivistää entinen korokerenkaan sauma, mutta millainen tuo valussa tarvittava korotusrengas on, ja tuleeko sekin kiinni tuolla elastisella saumamassalla?

Jäsenen antama (12.8.2010 klo:19:56) kommentti

Taidat selvitä ilman korokerengasta jos valu on matala. Jätät vain sen kaapelin hiukan kauemmas kaivosta ja teet sen kaadolla kaivoon. Oisko matalin korokerengas ollut 12mm korkea, parempi muistiset paikatkoon jos muistan väärin.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vastaava työnjohtaja
Onko mitään lomaketta, millä sovitaan vastaavan työnjohtajan tehtävät ja vastuut? Vai onko allekirjoitus lupapapereihin sellainen, mistä...
Erillistalo vs. paritalo / omakotitalo
Moi, Mikas ero nailla asumismuodoilla on ja mista saa lisatietoa ? Mitka on vastuut ja velvollisuudet ?...
Vedeneristyksen liittyminen lattiakaivoon
Kylpp&auml;rin lattiakaivon liittymisest&auml; vedeneristykseen. Mist&auml; l&ouml;ytyy mallikuvia lattiakaivon ja nykyaiaikaisen vedeneristyskalvon liitt...
viemäröinti
betoniviem&auml;rin ja muovisen lattiakaivon liitostapa?...
Vastuusta
Miten menee vastuut urakoissa? Rakennutamme taloa avaimetkäteen periaatteella, toimimme kuitenkin itse rakennuttajana eli sovimme itse kaikki talon ulkoiset uraka...
Irtoilevat laatat kylpyhuoneessa
Olen harkitsemassa v.91 rakennetun rivitalo osakkeen ostamista.Asuntoa tarkistaessani huomasimme että kylpyhuoneen laatat n. neliön alueelta suihkun viemär...
LATTIAKAIVON/VESIERISTYKSEN ASENNUS
Terve! Kerrostalo on 1930-1940-luvulta ja ajattelin tehdä vedeneristyksen (KIILTO materiaaleilla). Kylpyhuoneessa on tällä hetkellä muovimattolattias...
muovimaton kosteus
Saako mielestänne lattiakaivon ympärillä olla kosteutta, jos kyseessä on muovimatto pinnoitteena. Alue ei ole kovin iso noin 10-20cm säteellä...
Lattiakaivon kansi
Onko tietoa mistä löytäisin kylpyhuoneeseen lattiakaivon kannen kokoa 190x190. Ainakaan Tampereelta sellaista en ole löytänyt etsiskelyistä...
Rossipohjainen rantasauna
Minkälainen rakenne on kun aijon tehdä rossipohjaisen rantasaunan johon saunaan olen suunnitellut laittaa lattiakaivon....
LATTIAKAIVO / VEDENERISTE
VEDENERISTE KIRISTETÄÄN KIRISTYSRENKAALLA KAIVOA VASTEN . VOIKO KIRISTYSRENKAAN JÄTTÄÄ POIS, JOS LATTIAKAIVON KANNEN KAULUS YLTTÄÄ KAIV...
Lattiakaivo
lattiakaivon korokerengas tiivisteett&ouml;m&auml;&auml;n kaivoon jota ei vaihdeta kiilto suositteli masa liimamassaa onko hyv&auml;ksytty jossain ehdotet...
Wc:n lattiakaivo
Nykyisess&auml; wc tilassa on bidesuihku ja lattiakaivo. Voiko lattiakaivon poistaa / sulkea remontin yhteydess&auml;?&nbsp;...
lattiakaivo
Miten yleensä korjataan lattiakaivon kumitiiviste, jos se on irronnut? Pitääkö vaihtaa se, kansiosan runko on saneerauslaastilla kiinni?...
Lattiakaivon reikä
Mikä olisi paras konsti korjata lattiakaivon hajulukossa oleva ylimääräinen reikä?Pystyykö kaksipuoleisella nauhalla kiinnitetty muovisuikal...
poranreikämittaus lattaikaivon vierestä
Poranraikämittausta ei eräiden tietojen mukaan pitäisitehdä lattiakaivon vierestä. Pitääkö tieto paikkansa, jamikä on minimie...
Kylpyhuoneen lattiakaivon korjaus
Hei ! Taloyhtiö teetti kuntotarkastuksen ja minun kylpyhuoneessa havaittiin kosteutta suihkun alla sekä lattiakaivon ympärillä. Pesuhuoneen latt...
Lämminvesivaraajan ylivuotoputken viemäröinti
Hei, Saako l&auml;mminvesivaraajan ylivuotoputken kiinnitt&auml;&auml; lattiakaivon tai kuivakaivon p&auml;&auml;lle esim. rautalanka kiinnikkeell&...
Kurasyöpön/-pisteen poistaminen/muuttaminen lattiakaivoksi
Kodinhoitohuoneen oven edustalla oleva kurasy&ouml;pp&ouml; on osoittautunut meille toimimattomaksi, joten haluaisimme sen tilale pelk&auml;n lattiakaivon. Mi...
lattiakaivon uusiminen taloyhtiössä
Kylpyhuoneremontin yhteydess&auml; taloyhti&ouml;n edustajat vaativat&nbsp; remontoijaa uusimaan lattiakaivon omalla kustannuksellaan. Mit&auml; asunto-os...
lattiakaivon vuoto
Ostimme 02/2007 -85 valmistuneen rivitalon. Kylpyhune remontoitu -99. Nyt yläkerran kylpyhuoneen lattiakaivon paikkeilta tulee vesi läpi. Otimme alakerran wc:n...
WC:stä kylpyhuone
Mitä lupia tarvitsee jos meinaa muuttaa nykyinen oleva WC kylpyhuoneeksi? Ajatus olisi purkaa yksi väliseinä ja muuttaa WC:n takana oleva vaatehuone kylpyh...
Lattiakaivon ympäriltä muovimatto on irti
Lattiakaivon ympäriltä muovimatto on irti noin 30-40 cm:n kiilamaiselta n. 10 cm leveältä alueelta, kosteus pintakosteusmittarilla 5-6%. Onko hyvä...
Lattiakaivon kiristysrengas
Terve! -76 omakotitalon suihku/wc-tilan remontti edessä, tilassa betonilattia, jossa muovinen lattiakaivo. Onkohan tuon ikäisiin lattiakaivoihin saatavilla sopi...
Unidrain lattiakaivot
Suunnittelen Unidrain lattiakaivon asentamista kylpyhuoneeseen. Olen kuullut kriittisiä kommentteja ratkaisun kestävyydestä nimenomaan kaivon ja lattian li...