Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lattiakaivon vastuut

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 3.6.2010 klo:10:14
Kenelle ensisijaisesti kuuluu omakotitalon lattiakaivon asennuksen vastuut? Uudessa omakotitalossa syntyi vesivuoto. Syynä oli lattiakaivoon asennettu korokerengas, jota ei oltu painettu tarpeeksi syvälle lattiakaivoon - mahdollistaen veden tihkumisen korokerenkaan ja lattiakaivon välistä jos vesi nousee renkaaseen saakka. Sekä kohteen putkiurakoitsija (lattiakaivon asennus) että kohteen rakennusurakoitsija (lattiarakenteiden, vedeneristyksen ja pintojen asennus) tunnustavat että korokerenkaassa on asennusvirhe, mutta kumpikaan ei tunnusta tehneensä korokerenkaan asennusta. Molemmat urakat ovat talon rakentajan tilaamia erillisiä urakoita. Rakennuksen vastaavat ovat tehneet vaadittavat tarkastukset mutta tätä yksityiskohtaa ei ole huomattu.Virallinen vastaus
...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Lattiakaivon vastuut":
Jäsenen antama (21.6.2010 klo:17:25) kommentti

Ensisijaisesti kannattaa kääntyä kohteen kokonaisurakasta vastuussa olevan urakoitsijan suuntaan. Jos tällaista tahoa ei löydy, sitten rakennuttajan puoleen,joka on yhdistävänä tekijänä, jolla on ollut kokonaisvastuu.Nykyisin rakennusurakat on pilkottu erittäin pieniin palasiin ja vastuiden rajapinnat jäävät helposti piiloon, jolloin kuvatun kaltaisia ongelmia pääsee syntymään, ja joiden selvittely jälkikäteen on tuloksetonta.Eli jos pääurakoijaa ei ole ollut, rakennuttaja vastaa virheestä.

Jäsenen antama (21.6.2010 klo:18:34) kommentti

Lähtökohtaisesti putkifirmanvastuu aluetta, mutta jos joku muu on mennyt tekemään niitten hommia ei heidän siitä tietenkään tarvitse vastata. Tuon virheellisen asennuksen olisi myös vedeneristäjän pitänyt huomata työtä tehdessään.

Jäsenen antama (21.6.2010 klo:18:39) kommentti

Kyllähän se pääurakoitsija ensisijassa vastaa tuosta virheestä. Hänen asiansa on sitten perätä vastuuseeen sitä työn suorittajaa.Näkisin että se on vedeneristäjän tehtäviin kuuluva toimenpide varmistaa tuo kaivon toimivuus. Sen kun pystyy ammattilainen jo silmämääräisesti tarkastelemalla havaitsemaan.

Ja onhan hän työhön ryhtyessään ns. "ottanut mestan vastaan", ja hyväksynyt (tässä kohdin olisi pitänyt huomauttaa tuosta renkaan virheellisyydestä, jos se siinä on ollut).

Jäsenen antama (21.6.2010 klo:19:48) kommentti

Ei pidä sekoittaa keskenään korokerengasta ja valukorotusrengasta.Ensimmäinen asennetaan kaivoon ennen vesieristystä ja jälkimmäinen vesieristyksen jälkeen. Jälkimmäinen kiinnitetään laastilla, eikä sen ja kaivon väliä saa massoilla tiivistää.

Jäsenen antama (21.6.2010 klo:22:23) kommentti

Ei vedeneristyksen jälkeen asenneta enään mitään korotusrenkaita valukorotusrenkaista (?) puhumattakaan.Eristeen päälle asennetaan kaivon kohdalla ainoastaan laattakansi.

Jäsenen antama (21.6.2010 klo:23:14) kommentti

Katsokaa ohjeet tuolta:

http://www.vieser.fi/index.php?eID=tx_nawsecuredl&u=0&file=fileadmin/pdf/pdf_asennusohjeet/17700_Vieser_ohje_13x38cms_syyaani.pdf&t=1277240933&hash=532adc865c43bb01fad657c9431d43ad

Nämä korotusrenkaiden, valurenkaiden ym asennus rakenteisiin kuuluu aina rakennusurakkaan.

Jäsenen antama (23.6.2010 klo:13:57) kommentti

Laittiakaivoasia asia askarruttaa myös minua. Yritin katsoa ThePutkimiehen laittamaa linkkiä, mutta kyseiselle sivulle oli pääsy estetty.

Itse epäilen, että meillä ei kylpyhuoneremontin yhteydessä lattiakaivoa muutettu nykymääräysten mukaiseksi, vaikka se oli yksi remontin alkuperäinen tavoite. Nyt remontin jälkeen se näyttää samalta kuin ennen remonttia. Siinä on korokerengas ja toinen rengas. Ongelmana oli aikaisemmin, että vesi pääsi jostakin renkaan välistä valumaan lattian läpi alakertaan.
Miten voin varmistua ilman tulvaa, että lattiakaivo on määräysten mukainen? Pitäisi todellakin tietää määräykset?

Jäsenen antama (23.6.2010 klo:15:28) kommentti

"Ei vedeneristyksen jälkeen asenneta enään mitään korotusrenkaita valukorotusrenkaista (?) puhumattakaan.Eristeen päälle asennetaan kaivon kohdalla ainoastaan laattakansi."Tämän "laattakannen" nimi on neliökehys, ja pyöreälle kannelle tarkoitettun nimi on valukorotusrengas. Ja molemmat näistä asennetaan vesieristyksen päälle. Laattalattiaan usein neliökehys, muovimattolattiaan pyöreä.Toivottavasti "vaihtoehtoja" osaa asentaa kaivon oikein, vaikkei nimet tuttuja olekaan..

Jäsenen antama (23.6.2010 klo:22:34) kommentti

Kyllä ymmärrän mitä "Maria78" tarkoittaa, mutta muille (ehkä ei ymmärtäville) täsmennyksenä Maria voisi kertoa miten se pyöreä rengas tai kehys asennetaan sen muovimaton kanssa vesieristyksen päälle.??Eikä sitä pyöreää ole hyvä asentaa laatoitettaessa lattiaa. Se kun aiheuttaa sen "padotuksen" kaivon kohdalle (vesi ei pääse virtaamaan kaivoon laatan alta)."Toivottavasti "vaihtoehtoja" osaa asentaa kaivon oikein, vaikkei nimet tuttuja olekaan.."Anteeksi että lapsella on monta nimeä, vaikka tuttu onkin.Osaamiseni kyseenalaistaminen taas ei kuulu asiaan, eikä tälle foorumille, mutta sen verran "raotan ovea", ettei löydy tyyppihyväksyttyä lattiakaivoratkaisua minkä asennuksessa tulisi kohdallani ongelmia.

Jäsenen antama (24.6.2010 klo:6:45) kommentti

miten se pyöreä rengas tai kehys asennetaan sen muovimaton kanssa vesieristyksen päälle.??

Jos vaihtoehto on "ammattilainen", hän tietää että muovimatto-lattiassa käytetään pyöreää kansimallia. Ja kaivon mattoasennukseenhan ei kuulu pyöreä valukorotusrengas, ainoastaan laattalattiaan.
Mattoasennuksessa ei käytetä neliökantta.

Jäsenen antama (24.6.2010 klo:8:00) kommentti

En todellakaan ole "ammattilainen", mutta kuten aiemmin totesin : "Kyllä ymmärrän mitä "Maria78" tarkoittaa".Mitään korotusrenkaita en kuitenkaan ymmärrä, enkä haluakkaan ymmärtää, -asennettavaksi vedeneristeen asennuksen jälkeen.

Ne tarvittavat "hilppeet" kun voi, ja pitäisikin asentaa ennen vedeneristystä.

Ja sitten asennetaan se neliökansi, tai laattakansi - miten vaan halutaan kutsua.

Näin tulee myös siistimpi, eikä jää sitä "padotusvaaraa", mikä varmasti muodostuu sen korotusrenkaan kanssa. (Se kun pitäisi liimata kiinni siihen kaivon huullokseen ja eristeeseen).

Jäsenen antama (24.6.2010 klo:8:09) kommentti

Viimekädessä vastuu on "rakennushankkeeseen ryhtyvällä".

Jäsenen antama (26.6.2010 klo:22:44) kommentti

Niin, jos haluaa laattalattiaan pyöreän kannen, kantta ei voi asentaa ilman kehystä. Tätä kehystä kutsutaan valukorotusrenkaaksi. Se on sama tuote kuin neliökehys, pyöreä vain.Toki se menee syvemmälle kaivoon, ja osuu kiilarenkaaseen, jolloin se "patoutuminen" on varmasti suurempi kuin neliökehyksellä.

Kuitenkin renkaassa on välys, joten tätä ilmentymää on valmistaja todennäköisesti ajatellut.Jos on oikein näppärä, voi renkaan sorvata itse ruostumattomasta, ja jyrsiä urat jolloin vesi pääsee kaivoon oikein.Se muovinen pyöreä kehys oli minustakin huono..ja nimimerkin kuvan lattialaatalla ei neliökansi olisi ollut hyvännäköinen.Tunteja meni, mutta tulokseen tyytyväinen.

Jäsenen antama (27.6.2010 klo:9:14) kommentti

Alkuperäiseen kysymykseen liittyen. Jos käytetään korokerenkaita, pitäisi ennen valua tarkastaa, että ne ovat oikein paikallaan. Vaikka putkimies olisikin ne alunperin asentanut oikein, saattavat ne löystyä tai irrota työskentelyn tiimellyksessä. Tällaiset tarkastukset juuri ennen valun aloittamista eivät kuulu oikein kenellekkään.

Jäsenen antama (27.6.2010 klo:11:07) kommentti

Mitä? "Tällaiset tarkastukset juuri ennen valun aloittamista eivät kuulu oikein kenellekkään."

Varmasti kuuluvat (järjestyksessä kaikki valuun vaikuttavat tekijät/varmistukset/tarkastukset):
1) putkihenkilölle
2) vastaavalle työnjohtajalle
3) valvojalle
4) hankkeeseen ryhtyvälle(, joka huolehtii siitä, että valvoja on huolehtinut tehtävästään, jotta  hankkeeseen ryhtyvä ei maksa turhasta eli tekemättömästä/vastuuttomasta työstä)

ja sen jälkeen, kun kaikki valun edellytykset ovat kunnossa  
a) vastaava työnjohtaja antaa valuluvan, jonka
b) valvoja siunaa, jolloin
c) lattiahenkilö adjutantteineen avaa betonihanan

Huom! Kaikki merkitään pöytäkirjaan ja nykyisin on helppo ottaa myös stillkuvia.

Ei kannata myöskään unohtaa lattialämmityskaapeleiden (putki/johto) tarkkoja paikkamittoja ja muita "helposti" rikkoutuvia elimiä siellä lattiassa. Nämä on syytä dokumentoida tarkasti "millilleen". Jos näin ei tehdä, niin silloin ollaan täysi herran huomassa ja se usein maksaa sitten ja paljon.
Stillkuviin on nykytekniikalla osaavan helppo merkitä paikannukset esim. paikkakoordinaatein ottaen jonkun varman paikan (0;0)-pisteeksi ja jotku linjat (x;y)-koordinaatistoksi.

Kun myytte tekelettänne, niin hyvi dokumentoitu on melkoinen myyntivaltti näillä harakanpesämarkkinoilla, sillä se lisää luotettavuutta. Kuriositeettina mainittakoon esimerkkinä:
1) talonne sähkökaapelit paikannus
2) harvalaudoitus ylä-/välipohjassa
3) runkotolppien paikannus.

Korostan sitä, että kuvaamalla em. asiat ja paljon muutakin ja kuviin merkiten paikannukset, niin se on melko helppoa (osaavalle, mutta jos ei osaa, niin opettelee).

Kuvatkaa kaikki ja mitään ei saa/kannata peittää ennen kuvausta. Sehän on selvää pässinlihaa "rosiksessakin".

Jäsenen antama (28.6.2010 klo:15:49) kommentti

Montan esitys siitä, miten asia pitäisi hoitaa teoriassa on hyvä. Käytännössä siis kuka se on, joka käy nykäisemässä sitä korokerengasta ennen kuin "betonihanat avataan". Rakennushankkeeseen ryhtyvä varmaankin.

Jäsenen antama (12.8.2010 klo:19:14) kommentti

Olen etsinyt infoa pikku operaatioon joka pitäisi tässä lähiaikoina suorittaa. Erittäin sekavalta näyttää tämäkin keskustelu. Laitan uuden lattialämmityksen, ja siihen tulee ~10mm valu päälle. Pitäisi korottaa lattiakaivoa valun verran. Kuntotarkastaja totesi että elastisella saumamassalla pitää tiivistää entinen korokerenkaan sauma, mutta millainen tuo valussa tarvittava korotusrengas on, ja tuleeko sekin kiinni tuolla elastisella saumamassalla?

Jäsenen antama (12.8.2010 klo:19:56) kommentti

Taidat selvitä ilman korokerengasta jos valu on matala. Jätät vain sen kaapelin hiukan kauemmas kaivosta ja teet sen kaadolla kaivoon. Oisko matalin korokerengas ollut 12mm korkea, parempi muistiset paikatkoon jos muistan väärin.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vastaava työnjohtaja

Onko mitään lomaketta, millä sovitaan vastaavan työnjohtajan tehtävät ja vastuut? Vai onko allekirjoitus lupapapereihin sellainen, mistä tulee tietyt tehtävät ja vastuut...

Mökin osto perinnönjaossa - vastuukysymykset ?

Jos lunastan veljeni ulos perinnönjaossa jaettavasta kesämökistä niin päteekö kauppaan normaalit kiinteistökaupan myyjän vastuut ? Täytyykö tehdä erillinen kauppakirja va...

Pääsuunnittelijan ja vastaavan työnjohtajan vastuu

Millaiset ovat vastuut kun/jos em. työntekijän tai yrittäjän virheestä tai laiminlyönnistä johtuen rakennuksen tekoon tulee lisäkustannuksia....

Vedeneristyksen liittyminen lattiakaivoon

Kylppärin lattiakaivon liittymisestä vedeneristykseen. Mistä löytyy mallikuvia lattiakaivon ja nykyaiaikaisen vedeneristyskalvon liittämisest&aum...

sähköinen lattialämmitys

asumme v.85 rakennetussa rivitalossa. kylpyhuoneesta lattialämmitys hajosi ja sähkömies totesi kaapelin olevan poikki.korjaus vaatii lattialaatoituksen purkamisen.kuinka...

rakentajan vastuut

Olen kuullut, että talonrakennuksessa on viiden ja kymmenen vuoden vastuita. Mitkä ovat ne omakotitalon rakentajan/myyjän vastuut, jotka raukeavat viiden vuoden jälkeen j...

Hallitsemattomat ohivirtaukset

Omakotitaloon (vm 1988, tiiliverhous, valesokkeli) on asennettu jälkikäteen koneellinen ilmanvaihto (Onninen LTO 100). Asennuksen jälkeen on alkanut ilmetä hajuhaittoja....

Vastuu lisäkellarista - asuntoyhtiö

Paritaloyhtiöömme on saatu lisärakennuslupaa, joilla laajennetaan asuntoja lisähuoneilla ja mm. kellareilla. Yhtiökokouksessa puheenaiheeksi noussee kellarien vastuukysym...

Kaksi vesieristettä???

Urakoitsija on serfikatti urakoitsija. Hän meinaa kylpyhuoneen vesieristeestä, että vanhan laatoitetun lattian alla on piki eriste. Hän ei laita toista eristystä. Jos min...

pihakaivo ongelma

lvi-firma asensi salaojien purkukaivoksi pihakaivon josta edelleen kaupungin viemäriin ongelmana on se että pihakaivon poisto on korkeammalla kuin salaojatulo(salaojakaiv...

Laattojen irtoaminen pesuhuoneessa

Asunto on rivitalo rv 1997. Pesuhuoneen suihkutilasta irtoaa laattoja, rakenteesta on pettänyt myös paikoin sivelty kosteuseriste (mitattu kosteutta). Meneekö koko pesuhu...

Taloyhtiön vastuu talvella

Miten pienessä taloyhtiössä pitäisi hoitaa vastuut ja kuka on vastuussa, jos esim. joku kaatuu yhti-ön tontilla esim. liukkauden johdosta? Lumityöt ja muut kunnostukset h...

hallintajakosopimus

onko valmista kaavaketta tai ohjetta millainen sopimus osakkaiden kesken tulisi tehdä,kun paritalossa jaettaisiin vastuut eri asuntojen osakkaiden kesken?Jos ei ko. asioh...

Kauppasopimus / Esisopimus

Millainen sopimus olisi tehtävä myyjän/rakennuttajan kanssa?Olemme varanneet rakenteilla olevasta kolmen erillistalon muodostavasta As Oy:stä yhden itsellemme (ei RS), va...

Lumet naapurin tontille

Talomme tontista lohkaistiin kirvesvarsitontti jonka varsi on metrin päässä rintamamiestalostamme. Siihen tulee kulkureitti tontille ja sille tipahtaa suor...

Lattiakaivon liitos

Pystyykö lattiakaivon liitosta tarkastamaan mitenkään, että vuotaako se, purkamatta koko kylpyhuonetta? Meillä on kylpyhuoneessa outo haju, ja me...

lattiakaivon uusiminen taloyhtiössä

Kylpyhuoneremontin yhteydessä taloyhtiön edustajat vaativat  remontoijaa uusimaan lattiakaivon omalla kustannuksellaan. Mitä asunto-osakeyhtiölak...

Lattiakaivo pesukoneen alle?

Rouva haluaisi uudisrakennuksen kodinhoitohuoneeseen 30x30 kokoista kaakelia. Tämän kokoistahan on vaikea laittaa tilaan, johon pitää tehdä lattiakaivolle kaato lattiaan....

Lattiakaivo

Täytyykö lattiakaivon reunan olla samalla tasolla kuin sementtilattia? Sementtilattian päälle on laitettu tasote. Vielä laitetaan primeri ja vedeneristys. Pyöreän lattiak...

Unidrain lattiakaivot

Suunnittelen Unidrain lattiakaivon asentamista kylpyhuoneeseen. Olen kuullut kriittisiä kommentteja ratkaisun kestävyydestä nimenomaan kaivon ja lattian liitoskohdan tiiv...

Saumauksen uusiminen

Asun kerrostalohuoneistossa, jossa on tehty joitakin vuosia sitten kylpyhuoneremontti (entinen omistaja). Remontissa on tehty seinien väliset saumaukset "kovalla" saumall...

Entisen omistajan korvausvastuu?

Olemme aikeissa tehdä kylpyhuone remonttia ja mittautimme kosteudet ennen purkua. Mittaus tulos havaitsi viemärikaivon ympäriltä arvon 120(erittäin kostea).Raportin mukaa...

Lattiakaivon kiristysrengas

Terve! -76 omakotitalon suihku/wc-tilan remontti edessä, tilassa betonilattia, jossa muovinen lattiakaivo. Onkohan tuon ikäisiin lattiakaivoihin saatavilla sopivaa kirist...

Silikoni vai saumauslaasti?

Kylppärissäni lattialaatoitus tulee neliönmuotoisen rosterisen lattiakaivon "päälle" n. 5mm  niin, että laattojen  alle jää  kolmelta suunnalta pieni tila jonne vesi pääs...

lattiakaivon vuoto

Ostimme 02/2007 -85 valmistuneen rivitalon. Kylpyhune remontoitu -99. Nyt yläkerran kylpyhuoneen lattiakaivon paikkeilta tulee vesi läpi. Otimme alakerran wc:n kattopane...