Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylpyhuoneen ja lattiakaivon kiilarengas

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 5.11.2009 klo:10:37
hei Ostin rivitaloasunnon n. 5 v. vuotta sitten. Taloyhtiö teetti kuntotarkastuksen ja todettiin pesuhuoneessa kosteus suihkun alla ja lattiakaivon ympärillä. Pesuhuoneen lattiakaivon kiilarengas ei liity tiiviisti vedeneristykseen. Saunan lattiakaivossa laatoituksen alla oleva vedeneristys on näkyvissä, puuttuu kiilarengas, jolloin vedeneristys ei liity tiiviisti kaivoon. Taloyhtiö ei ala teettämään kyseistä korjausta. Sanovat, että kuuluu edelliselle asukkaalle, joka on tehnyt remontin ja jättänyt nuo asiat tekemättä. Voivatko he kieltäytyä tästä syystä remontista.

eiva
Kysymyksiä: 5 kplVirallinen vastaus
Jos nyt tehdään kosteusmittaus, ja todetaan muovimaton alla olevan kosteutta, taloyhtiön kuuluu ryhtyä teettämään korjausta. Vastuunjakotaulukossa asia varmaan todetaan. Rakenteissa oleva kosteus kuuluu yhtiölle. Jos yhtiö toteaa, että edellinen osakkeenomistaja on tehnyt virheen, yhtiön pitää ryhtyä perimään korjauskustannuksia edelliseltä omistajalta. Tämä on usein melko mahdoton tehtävä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Kylpyhuoneen ja lattiakaivon kiilarengas":
Jäsenen antama (5.11.2009 klo:15:24) kommentti

Taloyhtiön kuuluu tehdä tuo kuntoon. Taloyhtiö voi (yrittää) periä kuluja edelliseltä asukkaalta. Lain mukaan näin. Jälleen yksi esimerkki siitä miten huono on nykyinen käytäntö että vedeneristeet kuuluvat taloyhtiön vastuulle. Käytännössä monissa pienissä yhtiöissä ei näin ole vaan yritetään tämänkaltaista filunkipeliä. Selvintä siis olisi että jokainen osakas vastaisi omasta pesuhuoneestaan. Ei tarvitsisi lakituvan kautta osakkaan hakea oikeuksiaan. Yhtiöjärjestyksen muutoksella tämä olisi mahdollista, ja silloin osakas saisi muuten lisäksi kotitalousvähennyksen 6000 euroa/pesuhuoneremontti.

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:1:35) kommentti

Samallahan ne kaikki rakenteetkin tulisi siirtää silloin osakkaan vastuulle. - Ei pelkästään eristettä, koska se asukkaan tekemä eriste hyvin usein on sitä sun tätä, ja rekenteet kastuu / vaurioituu.Kyllä tällä (mielipiteellä) yhtiön velvotteen / vastuun purkamisella mennään metsään, että raikaa.

No, jokainen ajatelkoon omilla "eväillään". Vai onko ne "eväät" varustettu hintalapulla 6.000,- € !

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:6:59) kommentti

Nykyään vain sertifioidut tekijät pääsevät tekemään taloyhtiön remontteja. Mikä riski? Eikö ammattilainen osaakaan asiaa?

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:8:22) kommentti

Entäpä, jos olisi niin kuten Halpakorjaus ehdotit, että kukin vastaisi itse eristeistä? Voisiko taloyhtiö enää määrätä kuka saa vesierityksen tehdä? Tuskinpa.Ammattilainen osaa asiansa joko sertillä tai ilman. Sertin haltija ei välttämättä osaa.

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:9:10) kommentti

Ottamatta mitenkään kantaa onko tässä tapauksessa kosteutta väärässä paikassa vai ei, niin totean vain noita pintakosteusmittarirahastajia, jotka valitettavasti lisäävät hysteriaa.


Pintakosteusmittari on vain huono apuväline, sillä loppujen lopuksi se ei kerro kenellekään mitään muuta kuin huijareiden plakkariin rahaa. Perusteluja (ei missään tapauksessa tavottele täydellisyyttä):


1) pintakosteusmittarin mittarin mittaustulokset saadaan sähkön avulla (jätän hienot sanat pois) ts. tavallaan aineen vastukseen sähkön kulussa mittarin sarvien välillä. On tavallisellakin järjelläkin käsitettävissä, että aineen kosteuspitoisuus vaikuttaa tavallaan tähän sähkön kulkuun aineessa. Tässä mittauksessa ei pystytä "koskaan" sanomaan, missä se kosteus mittariin nähden "syvyyssuunnassa" on tai ei ole.


2) Kun mitataan esim. laatoitetun lattian kosteuspitoisuutta, niin siinä ollaan täysin "huuhaan" armoilla, koska on ilmeistä, että metallipitoinen aine lisää/parantaa sähkön kulkua aineessa ja betonilattiassahan sitäkin ainetta on.


Jäsenen antama (6.11.2009 klo:9:50) kommentti

Ja on myös tasotteita, jotka antavat "tappiin asti" levottomia lukemia, riippumatta itse kosteuspitoisuudesta. (sähkön johtavuuskykyyn perustuvassa pintamittauksessa).

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:10:07) kommentti

Ei sertifikaatti mitään takaa, kyllä se moneen kertaan koettu, eivät he osaa aina tehdä vedeneristystä oikein, mennään siitä yli mistä aita on matalin kynnyksien, läpivientien ym. kohdalla.

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:11:16) kommentti

"spugle": Juuri tuon(kin) takia vastuu eristyksistä on taloyhtiöllä.Taloyhtiön edustajilla kun on vastuu toimistaan, varmistavat he (oletus) oikeaoppisen toteutuksen tarkastuksilla / hyväksynnällä. Vastuunsa tunteva isännöitsijä hoitaa tämän puolen ammattitaitoista valvojaa käyttäen, mikäli hänellä itsellään ei ole tarvittavaa pätevyyttä ja auktoriteettia asiassa.Jos se asukas saa ominpäin huseerata ne eristeet, niin varmasti mennään siitä missä aita on matalin.Asioita kun voi, ja kannattaa tarkastella eri näkökulmista, huomaa eron eri vaihtoehtojen lopputulemassa, ja kokonaisuutena.Omassa kiinteistössään, jokainen puolestani tehköön niin kuin parhaaksi näkee, joskin suosittelen huolellisuutta ja harkintaa.

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:11:39) kommentti

Aika moni tekee kuitenkin pesuhuoneremontin omin päin. He vastaavat siis täysin vedeneristeestä niin kauan kuin asuvat talossa. Vasta kun myy asuntonsa, taloyhtiö vastaa (siis edellisen asukkaan) tekemästä remontista. Suuri osa teettää itse pesuhuoneremontteja, koska taloyhtiö ei niitä tee ennen kuin pakon edessä. Näin asukas pakotetaan ottamaan vedeneristeet vastuulleen. Tämä on hyvin sekava ja epälooginen järjestelmä.

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:12:55) kommentti

Voi voi!


"Näin asukas pakotetaan ottamaan vedeneristeet vastuulleen."


Ei onneksi pidä paikkaansa, joten


"Tämä on hyvin sekava ja epälooginen järjestelmä." eli vastaus eli ohje.


Jäsenen antama (6.11.2009 klo:13:04) kommentti

Kuka on ammattitaitoinen valvoja? Suomessa on 30 valvojaa VTT:n listalla HENKILÖSERTIFIKAATIN SAANEET MÄRKÄTILATÖIDEN VALVOJAT

Kuinkahan moni taloyhtiö näitä käyttää? Eiköhän mene niin että joku jolla ko. paikkakunnalla on serti näitä tekee. Niin kuin tekisi osakkaankin tilaama märkätila-asentaja. Taloyhtiö valvoo että näin tapahtuu. Tässä ei ole mitään ongelmaa. Isännöitsijän osaaminen harvoin riittää valvontaan.

Jäsenen antama (6.11.2009 klo:13:11) kommentti

"Jos se asukas saa ominpäin huseerata ne eristeet, niin varmasti mennään siitä missä aita on matalin."Eipä kuule pidä paikkaansa. Jos se kympillä tunti töitä tekevä vieraalla töissä oleva jannu tekisi vesieristyksen menemättä siitä mistä aita on matalin, niin kuka sitten?Minä vesieristin itse, valokuvaten kaikki läpiviennit, mansetit, lattiakaivon, joka vaiheessa mitä milloinkin tapahtui, ja tein kirjallisen raportoinnin koko remontista. Tekninen isännöitsijämme teki tarkastuskäyntejä, otti testipalat vesieristeestä. Omalla allekirjoituksellani vastaan itse osakkaana tekemästäni työstä, senkin jälkeen taloyhtiölle jos satun osakkeesta joskus luopumaan.Meidän kaupungissamme on kaksi sellaista oikeaa ammattilaista, joiden voidaan luottaa tekevän työn huolellisesti vesieriste-asioissa. Näillä on molemmilla niin paljon työtä, että "jono" heille on pitkä.Näitä "sinnepäin" tekeviä löytyykin, ja vain hyväuskoiset hölmöt ja asiasta mitään ymmärtämättömät käyttävät heidän palvelujaan, kun ei suurella osalla nykypäivän ihmisiä ole mielenkiintoa/aikaa ajatella mitään mikä tuntuu liian vaikealta/aikaavievältä.


Jäsenen antama (6.11.2009 klo:14:23) kommentti

Toki löytyy vastuuntuntoisiakin tekijöitä (ammattiylpeys/asenne), ja hyvä niin. Kommentoin asiaa vain omien kokemusteni pohjalta, ja hyvinkin kriittisesti tarkasteltuna.Ja omalla kohdallasihan asia meni ihan hyvin. Isännöitsijä oli tietoinen remontistasi, ja kävi tarkastamassa ihan koepaloja ottaen valvoi sekä yhtiön, että Sinun etua (rakenteet suojattu). Vielä toimeen ryhtyvänä annoit omaehtoisen vakuuden yhtiölle hankkeestasi. Myös dokumentointi oli tärkeää.(valokuvat).Näinhän se joustavuuden kannalta onkin ihanteellinen tilanne.Mitä tuohon "huseeraamiseen" tulee, täsmennän vielä "yleisellä tasolla" että: Kun usein ollaan niin itseriittosia ja "ammattitaitoisia", että kyllä minä.... , niin siinä usein jopa unohtuu se isännöitsijälle ilmoitus omista aikeistaan (osakkaan velvollisuus), ryhtyä toimeen yhtiön rakenteisiin liittyviin asioihin. Puhumattakaan sitten siitä ammattitaidosta itse suoritteeseen.

Siinä sitä sitten ollaan ja jeesustellaan.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Onko kuivakaivon asennus OK?

Hei! (yritys nro. 2)Oheisen kuvan mukainen uusi, siis käyttämätön kuivakaivo. Ammattilainen on sen tehnyt, mutta amatöörinä minä hiukan ihmettelen.Kyseessä muistaakseni V...

poranreikämittaus lattaikaivon vierestä

Poranraikämittausta ei eräiden tietojen mukaan pitäisitehdä lattiakaivon vierestä. Pitääkö tieto paikkansa, jamikä on minimietäisyys kylpyhuoneen lattiakaivoon?...

Lattialaattojen sauma-aine

Hei, Mitä kylpyhuoneen lattialaattojen sauma-aineiden pitäisi olla. Olen ostanut 2000-luvulla rakennetun asunnon, jonka kylpyhuoneen lattialaattojen saumoissa on materiaa...

Lattiakaivon uusiminen ja vesieristys

Rivitaloasunto-osakkeeseemme (rak.vuosi 1982) tehtiin kosteusmittaus mahd. myyntiä varten jossa todettiin lattiakaivon ympärillä lievää kosteutta. Korjaustöiden alkuvaihe...

lattiakaivon vuoto

Ostimme 02/2007 -85 valmistuneen rivitalon. Kylpyhune remontoitu -99. Nyt yläkerran kylpyhuoneen lattiakaivon paikkeilta tulee vesi läpi. Otimme alakerran wc:n kattopane...

kylpyhuoneen ja saunan lattiakaivon kiilarengas

HEI ! Ostin rivitaloasunnon n. 5. vuotta sitten. Taloyhtiö teetti kuntotarkastuksen ja pesuhuoneessa oli kosteutta suihkun alla ja lattiakaivon ympärillä. Pesuhuoneen l...

Kylpyhuoneen lattia uusiksi

 Vanha kylpyhuoneen lattia on purettu alimpaan maavaraiseen betonilaattaan asti.Tässä laatassa on joku 1972 tehty bitumi tms. käsittely,joka ei näytä järin hyväkuntoiselt...

Vuotoa lattiakaivon reunasta

n.20 v sitten rakennetussa talossamme (ei itse rakennettu) havaittiin vuotoa kylpyhuoneen lattiakaivon juuresta. Kylpyhuone alkuperäinen ja sijaitsee yläkerrassa. Vettä t...

Maksaako taloyhtiö seinän vesieristeen?

Muutimme 1986 uuteen aravarahoitettuun kerrostaloon. Vuosi sitten havaitsimme kylpyhuoneen maton irronneen lattiakaivon ympäriltä. Isännöitsijä mittasi lattian pinnasta k...

Lattiakaivon tiiveys

Tässä yhdet irronneet palat. Taustassa näkyy pinnassa vihertävää eli olisko vedeneristettä. Katsoin uudestaan vielä kaivossakin pa...

Pesukoneen poistovesi vaatehuoneesta kylpyhuoneeseen

Asuntomme kylpyhuone on hyvin pieni ja haluaisin sijoittaa pesukoneen kylpyhuoneen vieressä olevaan vaatehuoneeseen seuraavasti:- Tulovesiputki vedetään seinän läpi kylpy...

Huonokuntoinen kylpyhuone

Ostin juuri asunnon, josta omistaja on remontoinut itse kylpyhuoneen lattian ja samalla vaihtanut seinien alimmat laatat. Nyt kun on tehty saunaremonttia ja vaihdettu kyl...

Vesieristys

Asun 30v vanhassa kerrostalossa jonka kylpyhuoneen lattia päällystetty muovimatolla siten että matto kääntyy seinälle n. 10cm.Seinillä laatat.Lattiakaivon vieressä on hav...

Tietääkö kukaan 80-luvun lopun lakisäädöksistä?

Meidän taloon on tehty 80-luvun lopulla kylpyhuoneremontti ja itse muutimme vuosi sitten taloon, Nyt on tullut ongelmia kylpyhuoneen rakenteiden puutteellisuuksista....Mi...

Sokkeli liukuoviseinälle

Suunniittelemme kylpyhuoneremonttia ja koska asunnossamme ei ole erillistä vessaa, haluaisimme eristää suihkutilan liukuoviseinällä kylpyhuoneen perälle. Ongelma on latti...

Kosteuden tasaantuminen betonissa

Kylpyhuoneen lattiakaivon vierestä tehtiin poranreikämittauksia, joiden yhteydessä todettiin, että 10 x 10 cm alueella kosteusoli n. 90 %. Kaikkialla muualla on kosteus a...

Lattikaivon vaihto

HEIOlen vaihtamassa lattiakaivoa (valurautaista). Vanhan lattian rakenne on maanvarainen laatta- tojalevy- pintalaatta. Voiko valun toteuttaa lattiakaivon kohdalla siten...

Miten ja minkälaisen asiantuntijan kanssa lähteä selvittämään kosteusongelmaa

 Aikaisemmin omistamani kerrostalo-osakkeen alapuolisen osakkeen kylpyhuoneen katossa on havaittu kosteutta. Isännöitsijä on sitä mieltä, että asiaa täytyy lähteä selvitt...

Lattiakaivon asennus

Usein on kylpyhuoneen lattiakaivon kansi liimattu saneerauslaastilla, jolloin laastia on pursunut näkyvälle osalle kaivon sisäpuolelle kannen saumoista. Mitä tälle ylimää...

Kylpyhuoneen kosteusvaurioremontti

Kerrostalon kylpyhuoneen kosteusvaurion korjaus. Osakkeenomistaja vai taloyhtiö maksaa vesieristyksen ja lattiakaivon materiaalit ja työn. Mikä on yleinen käytäntö???...

Lattiakaivon sauma ei kuivu

Uuden asuntomme kylpyhuoneen lattiakaivon laastisauma ja kaivon lähellä olevien laattojen saumat eivät kuivu kokonaan vaan jäävät läiki...

Vanha lattiakaivo ja reikä

Putsasin asuntomme (kerrostalo, 1987, kylpyhuone uusittu 2005) kylpyhuoneen lattiakaivoa. Kuvassa alhaalla oleva muovinkappale repsotti lattiakaivon sisällä kuv...

Kylpyhuone

Mökin kylpyhuoneen lattiakaivon ympärys pehmenemässä.Päässyt kosteutta halkeamasta.Puulattian päälle on vedetty lasikuitupinta. Pehmeä alue on noin 40cm .Onko syytä huole...

Kosteus kylpyhuoneen lattiassa

Taloyhtiöstämme (2 paritaloa, rakennusvuosi 1998) myytiin vastikään asunto. Ennen kaupantekoa tehtiin kosteusmittaus (pintamittaus), jossa kylpyhuonee...

Taloyhtiölle kuuluvat lattiakaivon osat

Kylpyhuoneen uusimisen yhteydessä taloyhtiö maksoi lattiakaivon uusimisen, koska se oli viallinen. Mitkä kaikki lattiakaivon osat kuuluvat taloyhtiöll...