Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kosteusvaurioremontin purkupöly

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 21.4.2011 klo:20:38
Asunnossani on pitkäaikainen kosteusvaurio kylpyhuoneessa. Muutin remontin ajaksi pois lasteni kanssa. Irtaimistoni on vielä asunnossa ja remontin aikana ne luvattiin suojata "osastoinnilla ja alipaineistuksella". Kävimme katsomassa remonttia ja ihmettelin, kun luvatut suojamuovit keittiöön ja olohuoneeseen on vain teipattu yläreunasta ja alareunat lepattavat huoneisiin päin. Kylpyhuoneessa on kuivuri, joka kuivaa märkää lattiaa. Kuivurista on putki katon ilmastointiventtiiliin. Kuivuri on ainoa laite tilassa. Voiko kuivuri olla samalla alipaineistaja? Lapseni ovat allergisoituneet homeelle. Pelkään mahdollisia terveyshaittoja remontin jälkeen. Mitä tulisi nyt tehdä?

Tikutar
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
On hyvä käyttää omaa asiantuntijaa korjauksen valvonnassa. Kuivain voi olla alipaineistaja, jos siinä on tehoa riittäv...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Kosteusvaurioremontin purkupöly":
Jäsenen antama (22.4.2011 klo:11:21) kommentti

Parempi ratkaisu olis rakentaa osastoiva väli-

seinä joka poistetaan se vasta remontin jälkeen.

Kuivatusilman poisto ikkunan kautta.Ilmanvaihto-

kanava ja sen suojaaminen pölyltä,homeelta olis

aiheellista.

Jäsenen antama (22.4.2011 klo:12:38) kommentti

Ihan ensin lähtisin kysymyksellä, onko purkusuunnitelma tehty ja noudatetaanko sitä ? Kertomasi perusteella ei.
Ainakin toinen noista tuntuu ontuvan, ja näin ollen koko homma on asetusten vastainen.

Oletan, että kyseessä on taloyhtiö, jolloin se toimii rakennuttaja-asemassa.

Vaadi yhtiön edustaja (isännöitsijä tai valvoja) paikalle toteamaan tilanne. Pallo on yhtiöllä näin alkuun. = Velvoittaa urakoitsijaa toimimaan kirjallisesti laaditun purkusuunnitelman mukaisesti.

Urakoitsijalla tulee myös olla purkutöistä vastaava. Hän ohjeistaa sitten omat miehensä "ajan tasalle".

Kyseessähän on, mitä ilmeisemmin , vaarallisten aineiden purkutyö, josta on hyvinkin tarkat säädökset.

Ikävää kyllä, tällainen "leväperäinen toiminta" ei ole ollenkaan ainutkertaista, varsinkaan taloyhtiöissä. Siellä kun ajatellaan vain rahaa ja kustannuksia, - ei ihmisiä, - jotka kuitenkin ne kustannukset loppupeleissä maksavat, joko terveinä, tai terveytensä menettäneinä.

Jäsenen antama (22.4.2011 klo:17:03) kommentti

(alkuperäinen kysyjä)

Kiitos vastauksista. Kyseessä on rivitalo. En tiedä onko purkusuunnitelmaa. Kysyn sitä ensi viikolla.Ennen remontin alkamista isännöitsijä sanoi, että se tehdään RATU-ohjeen mukaan. Pyysin kiinnittämään erityistä huomiota siihen, että purkupölyä ei pääse remontin ulkopuolisiin huoneisiin.Kun kävin katsomassa asunnossani ja huomasin puutteita eristämisessä, otin yhteyttä terveystarkastajaan ja pyysin häntä käymään kohteessa. Hän ei käynyt, mutta soitti luvallani isännöitsijälle ja pyysi tätä käymään. Isännöitsijällä ei käynnin jälkeen ollut mitään huomautettavaa.Valitanko turhasta vai pitäisikö huoneiden eristäminen tehdä ilmatiiviisti?

Jäsenen antama (22.4.2011 klo:18:39) kommentti

Urakka-alue on osastoitava / eristettävä, ja alipaineistettava muista tiloista. Tämä asia tulisi olla purkusuunnitelmassa, jota on noudatettava sekä tarkkailtava jatkuvasti työn etenemisen aikana. Havaitut puutteet on korjattava välittömästi.

Terveydelle haitallisten tai vaarallisten aineiden purkutöistä on määräyksensä. Työturvallisuuslaki 205/2009 on lähtökohtana, jonka pohjalta esim. RT antaa tarkempaa ohjeistusta asiaan.

Kerrot pitkäaikaisesta kosteusvauriosta, joten purkutyö tulisi tehdä P3-menetelmillä (sama kuin asbestipurku). Tällöin pölyä ei saa levitä ympäristöön aiheuttamaan vaaratilannetta tilan käyttäjille jatkossakaan.

Oikein toteutettuna alipaineistus tulisi "pyöriä" 24h/vrk. koko työn ajan.

Kysy isännöitsijältä, millä perusteella hän ei löytänyt huomautettavaa, jos kerran pölynhallinta on pettänyt. Pyydä perusteet myös kirjallisena.
Ja missä on alipaineistaja, ja onko se käynnissä vai "koristeena", tai mahdollisesti viereisellä työmaalla ? (Kuivuri ei ole alipaineistaja).

Kertomasi pohjalta ei kaikkki asiat selviä, mutta vaikuttaa että muitakin laiminlyöntejä esiintyy / velvotteita ei ole noudatettu. Johtunee osaltaan tietämättömyydestä tai oman-arvon-tunteen pönkittämisestä. Molempia esiintyy yleisesti yllättävän, - ja liian paljon.

Jäsenen antama (22.4.2011 klo:18:49) kommentti

Terveystarkastaja on laiminlyönyt omat tehtävät,tietääkseni remontista
tulee tehdä jälkiselvitys miten korjaus on suoritettu.Osatoiva väliseinä
se siitä puuttu.Onko sitten koneellinen ilmanvaihto jos on se pitäis
kytkeä pois päältä."Valitanko turhasta"et valita,jos voit ota kameralla
kuvia mahdollista jälkiselvitystä varten.Isännöitsiän maininta korjaus
tehdään RATU-ohjeiden mukaan mitä se kertoo asiakkalle, ei mitään.
eikä varmaan isännöitsiällekkään.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Tehty kylpyhuone ja keittiöremontti

Tein noin 6 vuotta sitten silloiseen asuntoomme rv.1969-1970 kylpyhuone sekä keittiöremontin. Poistin kylpyhuoneen vanhat laatat sekä klinkkerin rakenteisiin asti. Poisti...