Jäsenen Halpakorjaus antama (9.8.2012 klo:11:28) kommentti Periaatteessa on menetelty oikein. Nyt pitäisi vain kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous, jossa sovitaan korjauksen rahoituksesta vastikeperusteella, mahdollisesti on otettava lainaakin. Vain tilintarkastaja saa nähdä laskut isännöitsijän ja hallituksen lisäksi.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (9.8.2012 klo:12:29) kommentti Välitöntä korjausta vaativissa tapauksissa (putkirikko) hallitus/isännöitsijän on toimittava heti. Kustannuksista vastaa yhtiö, ellei yhtiöjärjestyksessä ole muuta määrätty. Osakkaalle on suotava mahdollisuus muuhunkin rahoitusmalliin kuin vain kertakorvaus. Rahoituksesta ja sen järjestämisestä päättää yhtiökokous. Ketään ei voi häätää kodistaan tuon asian johdosta. Asunnon haltuunotto on mahdollista, mikäli osakas kieltäytyy osallistumasta vastikkeen/rahoituksen suorittamisesta. Osakkaalla on myös oikeus pyydettäessä saada nähtäväkseen asiaaan liittyvät asiakirjat, - myös ne laskut. As.Oy-laki 1599/2009.
Jäsenen Halpakorjaus antama (9.8.2012 klo:13:47) kommentti "Osakkaalla on myös oikeus pyydettäessä saada nähtäväkseen asiaaan liittyvät asiakirjat, - myös ne laskut." As.oy-laista ei löydy tukea tuolle. Aikanaan yhtiökokouksen kokouskutsun mukana tulevissa asiapapereissa on vain tuon asunnon korjaukseen käytetty rahasumma, ei alkuperäistä laskua. Tilintarkastaja valvoo sitten että summa on oikein ja laskun maksu perustuu tehtyyn työhön. Osakkaalla on oikeus kysyä laskusta tarkennuksia yhtiökokouksessa, mutta laskua ei tarvitse näyttää osakkaalle (tilintarkastajalle se on näytettävä)
Jäsenen vaihtoehtoja antama (9.8.2012 klo:21:09) kommentti "Halpakorjaus": Paneudupa siihen lakiin ennen kuin alat taas "tietämään". En niitä pykäliä sieltä tähän ammenna. Jää Sinullekin opiskeltavaa. Kyllä se osakas ne laskut saa nähtäväkseen, mikäli niin haluaa. Toisaalta, miksi tuon kokoisessa (ja muissakaan) yhtiössä pitäisi moista tietoa yrittää "pantata" asiasta kiinnostuneilta ?
Jäsenen Halpakorjaus antama (9.8.2012 klo:21:58) kommentti ""Halpakorjaus": Paneudupa siihen lakiin ennen kuin alat taas "tietämään"." Niin mikä kohta siinä laissa? Voitko laittaa sitaatin tänne?
Jäsenen vaihtoehtoja antama (9.8.2012 klo:23:35) kommentti "En niitä pykäliä sieltä tähän ammenna. Jää Sinullekin opiskeltavaa." Kyllä se asia sieltä selviää.
Jäsenen Halpakorjaus antama (10.8.2012 klo:9:07) kommentti Miksi annat katteettomia lupauksia kysyjälle olemattomista oikeuksista? Taloyhtiössä on omat lakiin perustuvat käytännöt joiden mukaan on elettävä. Sääntöjä ei voi keksiä omasta päästään. Missä se kysyjän kaipaama linkki jossa vastaus kysymykseen?http://publications.theseus.fi/bitstream/handle/10024/7376/Kil4iPaiviK.pdf?sequence=1 " Tilikauden aikana kertyneet tositteet eivät kuulunähtävinä pidettäviin asiakirjoihin. (Arjasmaa & Kuhanen 2004, 196-197.)"
Jäsenen NäinköOn antama (10.8.2012 klo:11:32) kommentti Kysymykseen vielä sen verran, että pitääkö rempan ajan olla ulkopuolinen valvoja jotta työt tehdään määräysten mukaan? Mikä on huoneiston haltijan vastuu korjauskustannuksista. Tässä tapauksessa n.25v.vanhan tilalle laitettiin tuliterää,eikä ihan halvimmasta päästä. Kiinteistöliitolla tietääkseni jokin suositus/direktiivi asian tiimoilta.
Jäsenen Halpakorjaus antama (10.8.2012 klo:12:42) kommentti Jos putki on poikki, se korjataan. Mihin tarvitaan valvojaa? Jos laatoitus on rikottu, niin se tarkoittaa sitä että ainakin lattia on uusittava, todennäköisesti myös seinät, koska vedeneristeen liittäminen vanhaan voi olla vaikeaa. Hallitus arvioi, onko järkevää tehdä osittaiskorjaus vai täydellinen remontti. Voihan olla että muutkin pesuhuoneet on kohta remontoitava. Hallitus/ isännöitsijä vastaavat valvonnasta, voivat valvoa itsekin. Vanhaa WC-pyttyä tuskin kannattaa asentaa takaisin. Sen sijaan osakkaan vastuulla olevat vanha lavuaari, peilikaappi yms. asennetaan takaisin tai sitten osakas maksaa uudet kalusteet. Vastuu korjauksesta on taloyhtiöllä koska vedeneriste on taloyhtiön vastuulla. Pinnat on uusittava ennalleen, mikäli niitä rikotaan.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (10.8.2012 klo:18:28) kommentti "Missä se kysyjän kaipaama linkki jossa vastaus kysymykseen?" => As.Oy-laki 1599/2009. Mikä on epäselvää tuossa linkisä ? Ko. laista löytyy nuo oikeudet ja velvollisuudet, mikäli osaa lukea ja myös ymmärtää lukemansa. Kukakohan se nyt taas keksii omasta päästään ihan omia juttujaan ? " Tilikauden aikana kertyneet tositteet eivät kuulu nähtävinä pidettäviin asiakirjoihin. (Arjasmaa & Kuhanen 2004, 196-197.)" Tuossa esimerkki, miten asiaa yritetään kammeta oman egon tueksi ja pönkittämiseksi. Tuo kyseinen lainattu teksti ei kuulu käsiteltävänä olevaan asian. - Laitampa/kopioin vähän mietittävää tuosta opinnäytetyöstä, joka varmaankin ihan luvan kanssa (?) tänne jo liitettiin : "Vaikka hallitus päättääkin asioiden ottamisesta yhtiökokouskutsuun ja sitä kautta kokouksen esityslistalle, täytyy muistaa että se ei ole kuitenkaan yksinomaan hallitukselle kuuluva oikeus. Myös yksittäisellä osakkeenomistajalla on oikeus saada haluamansa asia kokouksessa käsiteltäväksi. Osakkeenomistajan tulee esittää asia kirjallisesti ja niin hyvissä ajoin, että asia voidaan hallituksen tekemään kokouskutsuun sisällyttää. (Laaksonen 2004, 88-90; Arjasmaa & Kuhanen 2004, 186.)" Huom. Lähdekirjallisuus on tosin jo vanhaa, mutta tältä osin paikkansa pitävää/lain hengen mukainen. - Ulkopuolista valvojaa ei välttämättä tarvita, mikäli valvonta tulee muuten hoidettua velvollisuuksien mukaisesti. - Osakkaan vastuu kustannuksista selviää yhtiöjärjestyksestä. - Se, mitä materialeja on laitettu, on laitettu, ja sille valinnalle on varmasti perusteensa. 25V. vanha on yleensä jo elinkaarensa elänyt, ja uusimisen tarpeessa kohta kuitenkin. Järjen käyttökin on sallittua. - Vahinko (putkirikko) on vahinko, eikä muuksi muutu. Se on korjattava mitä pikimiten, ja kustannukset hoitaa yhtiö. Yhtiö taaas perii sille aiheutuneet kustannukset demokraattisesti yhtiöjärjestyksen mukaisesti osakkailta. That´s it.
Jäsenen Halpakorjaus antama (11.8.2012 klo:9:50) kommentti "Vain tilintarkastaja saa nähdä laskut isännöitsijän ja hallituksen lisäksi." Osakkaalla ei ole oikeutta vaatia laskuja nähtäväksi. Se on tilintarkastajan tehtävä tutkia laskut.
Jäsenen kvkj antama (11.8.2012 klo:12:13) kommentti Alkuperäiselle kysyjälle, Pyytäkää ylimääräinen yhtiökokous koolle jossa käsitellään asiaa. Anoppisi voi valtuuttaa sinut asiamieheksi (tai jonkun muun)
Jäsenen punainenpilvi antama (1.12.2012 klo:11:50) kommentti Nimimerkille ´vaihtoehtoja´ : Kerrankin olet väärässä, osakkaalla ei ole oikeutta tarkastaa taloyhtiön tositteita. On täysin eri asia saada oma asia yhtiökokouslistalle kuin tositteiden tarkastus. Millä logiikalla se voisi olle sama ??? PS. Minulla on ollut isännöitsijätoimisto vuodesta 1990 (AIT tutkinto taskussa). Olen myös rakennusinsinööri. Tuskin kukaan on aina oikeassa. Hyvää loppuvuotta !
Jäsenen Ötzi antama (1.12.2012 klo:16:22) kommentti >Taloyhtiö korvaa pinnat ns alkuperäiseen tasoon. Näin ollen osakas on velvollinen korvaamaan taloyhtiölle tasonparannuksen ja myös pintojen pidentyneen käyttöiän osakkaalle tuoman hyödyn<Vastaajan: E.H Botnia vastaus ei tainnut mennä ihan nappiin? Taloyhtiö korvaa pinnat ns alkuperäiseen tasoon kyllä, jos vahingon syy ei ole asukkaan tuottamuksellinen/huolimaton toiminta. Tällöin osakas EI OLE velvollinen korvaamaan yhtiölle mitään "tasonkorotusta", myös ikääntyneet/vanhat kalusteet jotka ovat yhtiön vastuulla uusitaan yhtiön toimesta/laskuun remontin yhteydessä.
Jäsenen Halpakorjaus antama (4.12.2012 klo:16:17) kommentti Tuossa mahdollisesti oli mukana "pintoja", jotka eivät ole taloyhtiön vastuulla, esim. allaskaappi, saunan lauteet, parketti, tapetit, vanha sohva ja lepotuoli. Silloin voidaan ajatella että tehdään ns. ikävähennys näistä, eli osakas maksaa saamansa hyödyn kun saa vanhan tilalle uutta. Yleensä maksaja putkirikossa on vakuutusyhtiö (kiinteistövakuutus tai irtaimiston osalta kotivakuutus). Vakuutusyhtiö tekee nämä ikävähennykset.
Lisää kommentti*