Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

ilmoitusvelvollisuuden muoto

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 11.12.2018 klo:20:14
Miten kannattaa toimia, kun remontti-ilmoitus tehtiin sähköpostitse isännöitsijälle eikä hallitukselle. Isännöitsijä ei koskaan vastannut viestiin.

Miten kannattaa toimia, jos vuonna 2015-2016 on tehty sisätiloissa remonttia seinärakenteisiin (uusittu ulkoseinän villaa), lattioiden uusiminen vanha muovimatto poistamalla ja väliseinälevyjä uusittu. Näistä ei ilmoitusta tehty ollenkaan. Minkälaiset sanktiot taloyhtiö voi mahdollisesti antaa?Virallinen vastaus

Osakkeenomistajan on ilmoitettava kunnossapitotyöstä etukäteen kirjallisesti hallitukselle tai isännöitsijälle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka yhtiön tai toisen osakkeenomistajan osakehuoneiston käyttämiseen.

Remontti-ilmoitukseen ei välttämättä tarvitse vastata mitään. Toki olisi ollut isännöitsijältä kohteliasta kuitata ilmoitus vastaanotetuksi. Kannattaisi nyt ensin olla hallitukseen tai isännöitsijään yhteydessä ja tiedustella, miten asiassa tulisi edetä.

Ulkoseinien lämmöneritys on pääsääntöisesti sellainen rakennuksen osa, jonka kunnossapidosta ja korjauksesta vastaa taloyhtiö, eikä osakas tällaisessa tilanteessa saa itse mennä korjaamaankaan yhtiön omistaman rakennuksen rakenteita. Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle sellaisesta osakehuoneiston viasta tai puutteellisuudesta, jonka korjaaminen kuuluu yhtiölle. Ilmoitus on tehtävä viivytyksettä.

Osakkeenomistajan on hoidettava osakehuoneistoansa huolellisesti ja toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu. Lattioiden uusiminen, vanhan muovimaton poistaminen ja väliseinälevyjen uusiminen ovat toimenpiteitä, joista on vaikea kuvitella sanktioita vaikka ilmoitusta ei yhtiölle olisi annettukaan.


 

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / ilmoitusvelvollisuuden muoto":
Markus Talvio
Markus Talvio
, Suomi
OTM, Toimitusjohtaja