Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hulevedet

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 16.9.2010 klo:7:49
Hei, meille tuli viime talvena keskustelua naapurimme kanssa, joka asuu 2 kerroksisessa omakotitalossa tonttimme rajan tuntumassa. Tiputin katolta lumet, ja hän vaati, että siirrän lumet kauemmaksi hänen tontistaan, koska pelkää hulevesien valuvan hänen kellariinsa. Viime talven lumitilanteen vuoksi lumia ei tahtonut saada mihinkään järkevään paikkaan, koska kahdella tonttimme sivustalla on rajanaapurit ja kolmannella sivulla yleinen tie. Meidän tonttimme viettää juuri ko. naapurin puolelle, ja hän rakensi talonsa vuoden myöhemmin kuin me. Eikö hänen olisi pitänyt jo rakennusvaiheessa ottaa huomioon hulevedet esim. salaoja tms. putkituksilla? Talot on rakennettu vuoden 2000 jälkeen. Miksi minun pitäisi jälkeenpäin ottaa näitä huomioon?Virallinen vastaus
Olet antanut suostumuksesi hänen rakennuslupaansa. Siinä yhteydessä olisi pitänyt sopia vesien johtamisesta, j...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Hulevedet":
Jäsenen antama (16.9.2010 klo:9:07) kommentti

Koska sinäkään et saa ohjata hulevesiä naapurin tontille. Tontin rajalle pitää tehdä yhteisymmärryksessä vähintään painanne,joka ohjaa vedet pois.

Jäsenen antama (23.9.2010 klo:18:26) kommentti

Niin, siis kumpikaan ei saa johtaa hulevesiä naapurin tontille ja painanteen tekeminen ja vesien ohjaaminen on sen tontin ongelma ja ratkaistava, keneltä ne valuvat.

Jäsenen antama (25.9.2010 klo:17:42) kommentti

Itse suosittelisin rajaojan vetämistä naapurustojen rajoille. Hulevesiä ei todellakaan saa ohjata naapurin tontille ja valuttaja on vastuussa myös jälkikäteen - aina.

Meillä on menossa hurja riita hulevesistä, jotka valuvat naapurustosta - valuma-alue on todella suuri ja vesimassat sen mukaiset.

Voit ottaa tarvittaessa yhteyttä myös alueesi ympäristötarkastajaan, joka voi antaa tarkempia ohjeita ja viimekädessä viedä asian ympäristölautakunnan käsittelyyn.

Jäsenen antama (26.9.2010 klo:7:29) kommentti

Älkää luottako liikaa Vantaan ympäristötarkastajiin , - johtajaan ja lautakuntaan. Meidän tapauksessa eivät tuntuneet tietävän asiasta mitään ja olivat puolueelisia. Ympäristötarkastajan kommentti katselmuksessa ettei hän tiedä näistä asioista. Lukekaa tarkkaan viranomaisen katselmuspöytäkirjat mitä on kirjattu katselmuksessa ja oikaiskaa ne.

Jäsenen antama (26.9.2010 klo:9:35) kommentti

Asut kai kaava-alueella? Ei naapurisi silloin Sinun hyväksymisiäsi ole kysynyt eikä tarvinnut, jos on rakennuksensa kaavan mukaisesti tehnyt.

On sillä rakentamisen järjestykselläkin oma merkityksensä sen suhteen, kuka ojia joutuu kaivamaan.

Jäsenen antama (26.9.2010 klo:9:47) kommentti

Ojat kaivaa se, joka niitä tarvitsee eli aiheuttaa naapurilleen haittaa. Olkoot rakentamisjärjestys mikä tahansa.

Jäsenen antama (26.9.2010 klo:20:35) kommentti

Ei mitään merkitystä sillä, missä järjestyksessä rakentaa, vaan vesiä ei saa johtaa naapurin tontille. Jos edellinen kiinteistön omistaja niistä ei ole valittanut, niin uusi voi valittaa.Kuten Monta sanoi, ojat kaivaa se, jonka vedet on menossa naapurin tontille. Ei siinä tarvitse edes keskustella naapurin kanssa, kuka ne ojat kaivaa. Ihan pässinlihaa.

Jäsenen antama (19.11.2010 klo:19:11) kommentti

Naapurin ukon kanssa meni sitten välit kokonaan. Pystymmekö kaupungin avustuksella VAATIMAAN naapuria kaivamaan pihansa niin, että hänen SADEVEDET suoraan katolta eivät valu meille päin suoraan rajalle. Sadevesiränni on suunnattu suoraan meillepäin, eli kaikki sadevesi tulee rajalle!

Jäsenen antama (19.11.2010 klo:19:58) kommentti

En tiedä, miten paljon kaupunki tuohon ottaa kantaa, mutta jos ei kaupunki, niin hanki oma aa, joka voi ottaa yhteyttä naapuriin.

Mietin, että eikö naapurilla ole katon sadevesiä minnekään ohjattu???!! Miten hän on saanut luvat talolleen? Selvitä, miten hän on luvissaan talon sadevesistä esittänyt? Käsitin, että kyseessä on vain tontille valuvat ja satavat sadevedet.

Jäsenen antama (20.11.2010 klo:9:11) kommentti

Lue huolella oheinen lakiteksti ja toimi sen mukaan ja vaadi myöskin naapuriasi toimimaan lakien mukaan. Paras vaihtoehto on kuitenkin toimia yhteisymmärryksessä hulevesien suhteen. Se tulee kuitenkin pitkässä juoksussa halvimmaksi.Maankäyttö- ja rakennuslaki 165 § 1 momentti

Jos rakennuspaikkana olevan kiinteistön maanpinnan

luonnollista korkeutta muutetaan tai suoritetaan

muita toimenpiteitä, jotka muuttavat luonnollista

vedenjuoksua kiinteistöllä, kiinteistönomistaja

tai haltija on velvollinen huolehtimaan siitä,

ettei toimenpiteistä aiheudu huomattavaa haittaa

naapurille. Mikäli kiinteistön omistaja tai haltija

laiminlyö velvollisuutensa, kunnan rakennusvalvontaviranomaisen

on hakemuksesta määrättävä

haitan korjaamisesta tai poistamisesta.

9.1.2 Määräys

Sadevesien johtaminen rakennuspaikalta on järjestettävä

siten, etteivät sadevedet häiritsevästi tai haitallisesti

valu naapurikiinteistön puolelle eikä katu- tai muulle

yleiselle alueelle. Jos rakennus sijaitsee niin lähellä tontin

tai rakennuspaikan rajaa, että kattovesien johtamisesta

pintaratkaisuna tai imeyttämällä voi seurata niiden

kulkeutuminen naapurikiinteistön puolelle, kattovedet

on johdettava suoraan sadevesiviemärijärjestelmään.

Jäsenen antama (20.11.2010 klo:10:05) kommentti

"niin hanki oma aa"

Tuo viemäri vie kaiken taskuista, mutta lisää ongelmia, joten jos olet masokisti, niin noudata tuota ohjetta.

Jäsenen antama (21.11.2010 klo:21:38) kommentti

Tuomari tuo mutta viemäri vie. Minun jutussani ainakin tuomari toi rahaa, mutta jutun alullepanijan AA (eli Montan tarkoittama viemäri) vei rahaa kantelijalta. Lopputulos riippuu siitä, onko laki takanasi vai oletko lain väärällä puolella. Mikäli olet lain oikealla puolella niin palkkaa hyvä AA itsellesi, niin tuomari tuo sinulle rahaa.
Tuomari toi minulle vaivaiset 32546 €, eli i sen verran oli minun HYVÄN AA:n lasku mutta homma kannatti silti. Kantelijan viemäri vei kantelijan rahat. Hauskaa oli koko rahan edestä.

Jäsenen antama (21.11.2010 klo:22:32) kommentti

Aivan oikein!

Lakimiehiä kannattaa käyttää oikeassa asiassa. Ne jotka ovat olleet häviäjän puolella tietenkin mollaavat lakimiehiä.

Jäsenen antama (21.11.2010 klo:22:41) kommentti

Tuntematta mitenkään konsultin asiaa, niin kuitenkin pysyn sanoissani. Tuomari tuo harvemmin rahaa rehelliselle, jolla on on laki takanasi, sillä tavalla, että pääsee plussalle tai edes omilleen. Kun on/tietää olevansa laillisesti oikeassa, niin on täysin turha "palkata" sitä tuomaria muuten kuin "rosikseen" silmänlumeeksi. Sielläkin se viemäri on vain työkalu eli vain kaiutin, jolloin Sinä itse olet täysin se mikrofoni ts. kaiutin vain tietenkin toistaa sen mikrofonin sanoman, mutta tällöinkin se viemäri vie, mutta ei tuo mitään.

Tällä tavalla toimimalla pääsette parhaaseen lopputulokseen. Sen minkä tuomari tuo, on kokonaan teidän kyvystänne hoitaa asiaanne. Jos ette siihen pysty, niin nsiihen ei pysty viemärikään paremminkin sanottuna vielä vähemmän.

Siellä "rosiksessahan" eli Suomen toisessa virallisessa lottotoimistossa on kartelli eli oltava se viemäri ainakin istumassa ja toivottavasti vain istumassa kaiuttimena siinä vieressänne. Siis vielä: jos rosiksessa saatte jotakin aikaan, niin se on puhtaasti Teidän itsenne ansiota eikä sen viemärin. Se on siinä!

Jäsenen antama (21.11.2010 klo:22:56) kommentti

Olen täysin eri mieltä Montan kanssa. Mutta sehän ei ole mitään uutta.

Lakimiehiä kannattaa käyttää aina silloin kun siihen on tarvis.


Jäsenen antama (21.11.2010 klo:23:44) kommentti

"Lakimiehiä kannattaa käyttää aina silloin kun siihen on tarvis.",

kun siihen on siis tarvis kaiuttimena Suomen toisessa virallisesti toimivassa lottotoimistossa. Ja kas sielläkin on niitä niitä....viemäreitä, joilla ei myöskään ole oikein hajuakaan ainakaan rakennuspuolella käsityksestä puhumattakaan. 

Jäsenen antama (22.11.2010 klo:12:30) kommentti

Olen täysin eri mieltä Montan kanssa. Mutta sehän ei ole mitään uutta.

Lakimiehiä kannattaa käyttää aina silloin kun siihen on tarvis.


Jäsenen antama (22.11.2010 klo:13:07) kommentti

Turha jatkaa, kun joku osaa vain tuon copy-paste-osion ja sitten se jää voimaan viimeiseksi, kun allekirjoittanut pannaan linnaan, kuten tavallisesti, vähintää kolmeksi vrk:si. Viisasko väistyy? Enpä tiijä? Ainakin minä väistyn (ainakin vielä ilman kaltereita). Saas nähä?

Jäsenen antama (22.11.2010 klo:14:03) kommentti

No jo oli aikakin...


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hulevesien käsittely tulevaisuudessa?

Onko EU:ssa suunnitelmia, jotka tulisivat lainsäädännöllisesti kieltämään hulevesien laskemisen vesistöön ilman imeytystä tai jonkinlaista puhdistusta? Kannattaisiko omak...

Oikeuskäytäntö jos taloyhtiö ei ole seurannut teettämiään suunnitelmia ja urakoitsijan/valvojan kanssa sopinut Rakmk:n vastaisesti työstä

Olen tuttavan apuna moisessa vyyhdissä jossa kaikki näyttää hoidetun ns vastoin hyvää rakennustapaa.  Perustuksen viereen on j&aum...

Salaojitus

Rivitaloyhtiömme on rakennettu 80-luvun lopulla kallioiseen rinteeseen. Nyt yhtiömme hallituksella on suuri huoli salaojituksen toimivuudesta. Ja salaojien kuva...

Hulevedet sakokaivoon

Jätevesijärjestelmä uusitaan nykymääräysten mukaiseksi joskus. Mitä luultavammin nykyinen määräykset täyttävä umpikaivo mustille vesille säilytetään, ja harmaat vedet joh...

rasiteen pyyntö

Hei, voisitteko kommintoida minun tapaus ja kertoa,saako jotain tehdä asialle,että voisin  rahoittaa minun naappurit, tai vaikkapa tehdä sillä ta...

Hulevesijärjestelmän mitoitus

Hei Eikös hulevesijärjestelmän ole mitoitus perusteet? Ongelmana on 40luvulla rakennettu taloyhtiö ja niiden vanha salaoja järjestelmä. Ko....

Salaoja putket

Hei Onkohan vaaraa ku olen rakentanut kaava alueelle missä siis samalla kadulla on n. 30-40 talo niin , salaojat niinkuin pitää mutta laitoin pohjattoman...

Pari kysymystä: Rajakivet ja hulevesi.

1. Naapuri on peittänyt rajakivemme rakentaessaan. Eikö ole naapurin velvollisuus mittauttaa kivet tarkasti paikoilleen, ettei meidän pidä käyd&a...

Sokkelissa kosteutta ja sammalta

Asumme -89 valmistuneessa paritalossa. Asuntomme on pohjois/itäpääty, jossa oleskelupiha sijoittuu talon sivupihalle. Olen huolestunut sokkeliin kertyvään sammalees...

patolevy vai kermi, sokkeli maan alla noin 1,3 m

Hei, jatkan 1938 rakennetun pienen omakotilalon remppaa, kiitos aiemmista avuista. Kun kesä vihdoin alkaa, kaivetaan kivijalka auki anturaan asti, kellarissa ollut...

hulevedet

Hei! Olemme mahdollisesti ostamassa omakotitaloa ja nyt on ilmennyt ongelmia, joihin tarvitsemme pikaisesti apua. Toivottavasti osaan nyt puhua oikeilla termeillä...

Salaojaremontti 61 rakennettuun taloon

Teetin taloomme salaojaremontin nyt heinäkuussa. (salaojajärjestelmä, sadevesi, patolevyt ja routasuojat). Työn suorittaja huomasi perustusten olevan...

Hulevesien poisto imeytyskentän kautta

Moi, Kaipaisin pikaista arviota seuraavaan asiaan: Asumme v.2002 rakennetussa ok-talossa. Talon hulevedet (sade, salaoja, pihakaivon sadevesi) on johdettu asianmukaises...

Sade- ja perusvesien pakkoliittäminen huleviemäriin

Talomme on rakennettu 1980-luvun alussa silloisten rakennusmääräysten ja -luvan mukaan. Sade- ja perusvedet on johdettu omalla tontilla oleviin kivipesiin...

18.11-17 J8009211511:n jatkokysymys.

         Vastauksenne vahvisti pelkoni hule- ja pohjavesien toimivuudesta. Urakoitsija oli myöhemmin lisännyt patolevyn ja täyt...

Kunnan vastuu avo-ojien kunnossapidosta

Hei, Tonttimme rajoittuu kahden puolen kunnan avo-ojiin. Ongelmana ovat siis ojat, joissa ei kaatoa, vesi seisoo ojissa, isomman alueen hulevedet päätyvä...

Kyselu

Hei Olemma asuneet talossa noin 7v jonka ostimme edellisiltä jotka ovat sen rakentaneet.  Noin vuosi sitten kaupungilta tuli tieto että lvi urakoitsijalt...