Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hallitusjäsenyys

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 22.5.2023 klo:11:18
As.oy:ssämme on kahdella säätiöllä vankka äänienemmistö. Asuvia osakkaita on myös oleellinen määrä; n. 50 asunnosta 15. Useista yrityksistämme huolimatta (yhtiökokouksissa) taloyhtiön hallitus koostuu pelkästään säätiöiden jäsenistä. Olemme perustelleet asiaa monilla eduilla, joita saadaan, kun talossa asuva ja asioista perillä oleva henkilö olisi hallituksessa.

Onko mitään keinoa tähän ongelmaan?

Hyvää kesää niin vastaajille kuin lukijoillekin!

Kysyjä
Kysymyksiä: 4 kpl



Virallinen vastaus
Jos taloyhtiönne muita osakkaita ei kiinnosta osallistua yhtiökokouksiin päättämään yhtiön asioista, silloin yhtiökokouksessa länsä olevat osakkaat säätiöt mukaan lukien päättävät muidenkin puolesta asioista.

Kehotan rakentavaan keskusteluun naapureiden kanssa. 
Voitte myös pyytää itsellenne valtakirjat niiltä osakkailta, jotka eivät välitä itse kokoukseen osallistua.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Hallitusjäsenyys":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700

Jatko kysymys
Kysytty: 23.5.2023 klo:12:44
Kiitos nopeasta vastauksestasi!
Kirjoitin ehkä vähän epäselvästi. Kysymys ei ole kiinnostuksen puutteesta vaan siitä, että nämä kaksi säätiötä edustavat yhdessä huomattavasti enemmän ääniä kuin asukkaiden äänet yhteensä. Lisäsi säätiöt omistavat näissä yhteen kuuluvissa kiinteistöissä runsaasti neliöitä=ääniä asuntojen lisäksi. Pelkillä äänillä emme koskaan saa hallitukseen jäsentä.

Nytkin hallitus ehdottaa yhtiöjärjestykseen hallitusosuuttaan vahvistavia tekstiosia. Jo entuudestaan yhtiöjärjestyksessä todetaan, että toinen säätiöistä nimeää hallituksen puh.johtajan ja molemmilla on omat johtosäännössä todetut mandaatit hallituksessa (eli 2 jäsentä). Lisäksi he osallistuvat normaali järjestyksessä hallituksen jäsenten vaaliin muiden hallituksen jäsenten osalta.
Olemme ehdottaneet (lähes joka vuosi muutettavaan) yhtiöjärjestykseen tältä osin kohtaa, jonka mukaan asukkaat, jotka omistavat asuntonsa ja asuvat siinä, saisivat valita yhden edustajan. Ei onnistu.
Ikävää tässä on se, että hallitus näin ollen edustaa pelkkiä sijoittajia. Me asukkaat asumista, rakennusten tarkoituksenmukaista kunnossapitoa, säästöä monilta osin. Myös 'kikkailua'  eri osakesarjojen (A-H) kohtelussa tapahtuu esim. vastikkeiden osalta.  Tiedotus asukkaiden suuntaan on hyvin heikkoa.

Kunpa saisin tähän vielä kommenttisi - olisin hyvin kiitollinen!
 
 
Kysyjä
Kysymyksiä: 4 kpl

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: