Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

ei_otsikkoa

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 7.7.2011 klo:10:05
Suunnittelin ja piirsin omakotitalon kuvat. Piirrätin ne autocadilla puhtaaksi. Näillä piirustuksilla kilpailutin suurelementtitoimittajia, joista valikoitui toteuttajaksi Teri-talot. Tonttina on kapea kaupungin kaavatontti. Kyseessä ei siis ole mikään ns. talotehtaan tyyppitalo vaan minun itselleni piirtämä, meidän tontille sopiva yksilöllinen omakotitalo, jonka kaltaista en ole muualla nähnyt. suunnittelun lähtökohtana oli nimenomaan tehdä yksilöllinen, meidän perheen näköinen omakotitalo.

Talo on nyt valmis, pääsiäisenä muutimme sisään. Hyvä tuli.

Yllätyimme melko lailla kun naapuritontille haettiin rakennuslupaa meidän piirustuksilla. Toimittajana sama talotehdas. Aikovat siis rakentaa samanlaisen minun tekemillä piirustuksilla. Talotehdas kertoo, että heidän asiakas on saanut minulta suostumuksen käyttää piirustuksiani ja rakentaa samanlaisen. Tämä ei pidä paikkaansa, sain tietää asiasta vasta kun heidän piti rakennuslupahakemuksen yhteydessä hoitaa tämä ’naapurien kuuleminen’.

Kaupungin rakennusvalvontaviranomainen sanoo, että asialle ei voi tehdä mitään!?

Suomessa ei tietääkseni ole sellaista lakia, joka kieltäisi näin toimimasta. Se, että asiasta ei ole erikseen lakia kirjattu ei tee siitä mielestäni hyväksyttävää.

Onko mitään enää tehtävissä? Olen yrittänyt tuloksetta neuvotella asiasta talotehtaan kanssa, toimitusjohtajaa myöten. Ei apua. Toki he suostuivat tekemään piirustuksiin muutaman kosmeettisen muutoksen, mutta talo on edelleen käytännössä sama, etenkin kadun suunnalta mistä ohikulkijat näkevät nämä talot.

Mielestäni tämä on erittäin kyseenalaista toimintaa talotehtaalta. Heille tässä on kyse vain yhdestä elementtitoimituksesta, mutta meille asialla on paljon suurempi merkitys. Onhan talossa tarkoitus viettää loppuelämä ja kaikki rahat on tässä kiinni. Mikä neuvoksi?

Onko esim. Pientaloteollisuus ry’llä tai muilla vastaavilla mitään keinoja ottaa kantaa tällaiseen (Teri-talot on sen jäsen)?

tunppi
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / ei_otsikkoa":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: