Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Asbestin purkutyöt rivitaloyhtiössä

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 24.10.2016 klo:9:12
Missä menee rivitalohuoneistossa osakkaan ja yhtiön vastuuraja asbestipurkkutöiden osalta? Ovatko kaikki asbestipurkutyöt remonttia tekevän osakkaan vastuulla vai meneekö asbestipurkutyöt taloyhtiön piikkiin? Onlo vastuun-/kustannusjaon kannalta merkitystä löytyykö asbestia lattialiimoista vai putkieristeistä?

tomppari Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 4 kplVirallinen vastaus
Jos osakas on itse tehnyt muutoksia huoneistoon ja osakkaan muutostyön osalta löytyy rakenteista asbestia vastaa tapauskohtaisesti purkutyöstä osakas. Pääsääntö on kuitenkin seuraava: jos remontoijana on osakas, kuten kylpyhuoneremontin yhteydessä yleensä on, vastaa osakas kustannuksista. Jos remontin tilaa taloyhtiö, vastaa taloyhtiö kustannuksista.

On myös esitetty näkemyksiä, että taloyhtiö ja osakas voivat sopia asbestityöstä niin, että yhtiö maksaa kartoituksen ja kartoitusraportti on taloyhtiön omaisuutta. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että olosuhteet kaikissa huoneistoissa ovat samanlaisia eli esimerkkitapauksessa kaikki kylpyhuoneet olisivat alkuperäisessä kunnossa. Tällöin kaikki osakkaat säästävät kun jokaisen kohdalla ei erikseen tarvitse tehdä samoja selvityksiä alusta saakka.
Vastaus kysymykseen, kuka toimii remontoijana ja urakan tilaajana ratkeaa yleensä kunnossapitovastuun perusteella.

Asbestipurkutöitä saavat tehdä vain sellaiset yritykset, joilla on siihen lupa, ja töihin pätevät työntekijät. Purkutyöstä on myös tehtävä kirjallinen turvallisuussuunnitelma, jossa esitetään toimenpiteet  työn turvallisuuden varmistamiseksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Asbestin purkutyöt rivitaloyhtiössä":
Markus Talvio
Markus Talvio
, Suomi
OTM, Toimitusjohtaja