Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Arvonnousu

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 29.11.2012 klo:0:03

Myin edunvalvojana äitini 1969 rakennetun noin 150 neliöisen talon vuoden 2011 lopulla. Vuoden 2012 alussa ostaja oli haistanut lattianraossa, pistorasioitten kohdalla homeen hajua ja teetättänyt Työterveyslaitoksella homemittaukset, joista ilmeni että seinän välissä on hometta. Päällepäin mitään ei näkynyt. Kuntotarkastus oli tehty ennen kauppaa, mutta siinä ei kosteutta havaittu. Ei tosin reikiä porailtu. Sovin ostajan kanssa, että tarpeelliset korjaukset tehdään ja yritetään tehdä sovussa. Sisäseinää revittiin noin 25 metrin matkalta ja kävi ilmi, että ilmaraot oli rakennusvaiheessa rapattu umpeen, joten kondensaatiovesi oli homehduttanut villat, joiden paksuus oli ollut vain 50 mm. Hometta oli villoissa kauttaaltaan muutaman kymmenen sentin korkeudelle lattiasta. Urakoitsijan kanssa sovittiin, että hän erittelee mikä on varsinaista homekorjausta ja mikä on ostajan tilaamaa parannusta, kuten että hän halusi paksummat villat, jotka maksoi.

Laskuja sitten alkoi tullakin ja tähän asti (työt ovat lopuillaan ja toivon, että laskuja ei enää tule) olen maksanut rakennusfirmalle 14.000, sähköfirmalle 153,32, Putkifirmalle 495,69 ja lisäksi homemittauksesta 891,83 (se maksettiin puoliksi ostajan kanssa) ja tavarantarkastajalle 481,25 (samoin puoliksi).

Kysymykseni on, että voinko ja missä määrässä vaatia ostajalta korvausta arvonnoususta? Hän maksoi alun perin talosta vain 85.000 euroa.

Kunnioittavasti Riitta
Virallinen vastaus
Maakaaren 2:17 §:stä ilmenee tilanteet, joissa kiinteistössä katsotaan olevan laatuvirhe. Ostajalla on virheen perusteella oikeus hinnanalennukseen tai, jos virhe on olennainen, oikeus purkaa kauppa. Ostajalla voi olla lisäksi oikeus myös vahingonkorvaukseen kiinteistön virheen johdosta. Vahingonkorvaus käsittää täyden korvauksen sopimusrikkomuksesta aiheutuneesta vahingosta. Kuitenkin jos myyjä osoittaa, ettei kiinteistön virhe johdu hänen huolimattomuudestaan, myyjällä ei ole velvollisuutta korvata vahinkoa. Myyjä ei ole vahingonkorvausvastuussa kiinteistön salaisesta virheestä. Kiinteistön virheellisyys määräytyy sen mukaan millainen kiinteistö on kauppaa tehtäessä. Myyjä vastaa kiinteistössä tällöin olevasta virheestä, vaikka virhe ilmenee vasta myöhemmin (ns.salainen virhe). Ostaja ei saa laatuvirheenä vedota seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kaupan tekemistä. Ostajalla ei ole velvollisuutta ilman erityistä syytä tarkistaa myyjän kiinteistöstä antamien tietojen paikkansapitävyyttä eikä ulottaa tarkastusta seikkoihin, joiden selvittäminen edellyttää teknisiä tai muita tavanomaisesta poikkevia toimenpiteitä. Ostaja ei saa virheenä vedota seikkaan, josta hänen täytyy olettaa tienneen kauppaa tehtäessä. Normaalisti sovittu kauppahinta vastaa sopimuksen mukaisen kiinteistön käypää arvoa...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Arvonnousu":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kiinteistökaupan purku

Talossamme olevan suurehkon kosteusvaurion takia myyjä on ehdottanut kaupan purkua. Kysymys kuuluukin, mitä vaatimuksia voimme esittää (korkohyvitys, arvonnousu, tehdyt r...