Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

aitakysymyksiä

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Kysytty: 19.11.2007 klo:0:26
Hei! Kysyn saako kahden tontin väliin rakentaa aidan niin että se muodostaa vaarallisen näkemäesteen? Kun tonttien yhteiselle pihatielle mennään toiselta tonteista, on aidan takaa mahdotonta nähdä, peruuttaako toiselta tontilta auto päälle tai juokseeko sieltä lapsi alle. Aita on 160 cm korkea ja ensimmäinen aitaelementti (n. 2 m) on pitkän väännön jälkeen muodon vuoksi harvennettu niin että siinä on parin-kolmen sentin rakosia (muuten täysin tiivis aita), mutta nämä eivät kunnolla näkemistä auta. Rakennustarkastajan mielestä tuossa kohdalla pitää vain ajaa varovasti, mutta naapurin varovaisuuteenhan emme me voi vaikuttaa, ja vaikea itsekään on onnettomuutta estää jos joku pimennosta auton alle juoksee. Meistä ensimmäinen elementti pitäisi madaltaa tai poistaa. Saako tällainen tarpeeton vaaratekijä todella jäädä paikalleen? Entä mitä tarkoittaa kun rakennusluvassa sanotaan että aidan korkeus on 160 cm? Onko tuo enimmäis- vai vähimmäiskorkeus vai keskimääräinen korkeus? Miten paljon tuosta saa esim. rinteessä poiketa? Kun aita on naapurimme omalla puolella eikä meillä pitäisi olla sen kanssa mitään tekemistä, voiko aidan korkeusaseman määrittää meidän tontistamme, jolloin siitä on osin saatu huomattavasti korkeampi, pahimmillaan 220 cm? Onko naapurin rakentamasta aidasta mitään valitustietä sen jälkeen kun rakennusluvan johdosta ei ole oikaisuvaatimusta tehty? Tätä emme tehneet koska kuvittelimme aidasta tulevan rakennusluvan mukaisen (siis niinkuin me sen käsitimme), siis että siitä tulisi 160 cm maanpinnasta eikä korkeampi ja että tuo korkeusasema määritettäisiin siitä kohdasta mihin aita rakennetaan, eli naapurin omasta tontista. Tuota näkemäestettä emme kyllä etukäteen tajunneet, ennenkuin aita paikalle nousi. Mutta tuollaiset asiat pitäisi kai ammattilaisten, vastaavan suunnittelijan/työnjohtajan sekä rakennustarkastajan huomata? Kysyn vielä että onko rakennustarkastaja yksinvaltainen päättäjä kaikissa tämän tyyppisissä tapauksissa? Jos hän on sitä mieltä että hänen itse allekirjoittamassansa rakennusluvassa määrätty korkeus 160 cm saa olla vaikka 220 cm, niin sillekö ei sitten mitään mahda? Onko todella niin, että jos aidan rakentaa vaikka vain pari senttiä omalle puolelleen, naapurin mielipidettä ei oikeasti tarvitse ottaa huomioon missään vaiheessa? Tällainen aita on käytännössä täysin raja-aita, jota naapuri joutuu yhtälailla katselemaan, eikä hänellä ole mitään vaikutusmahdollisuuksia aidan ulkonäköasioihin. Kiitokset etukäteen!

Kysyjä
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Kysyjän tarkoittamassa tapauksessa aita on rakennettu kunnan viranomaisten antaman rakennusluvan perusteella. Siinä määritelty aidan korkeus 160 cm vastannee ao. kunnan rakennusjärjestyksen määräyksiä, joten korkeus sinänsä lienee oikea. Korkeus 160 cm on yläraja, jota ei voida ylittää. Jos...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / aitakysymyksiä":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: