Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Perusparannuslainan korkovähennysoikeus

Rahoitus ja vakuutus

Kysytty: 9.5.2003 klo:14:17
Me remontoijat kirjoitussarjan ensimmäisessä osassa todetaan " Omistusasunnoissa peruskorjaukseen otettujen lainojen korot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia kun taas perusparannukseen kuuluvien lainojen korot eivät ole." En löytänyt tällaisesta mainintaa verohallinnon sivuilta (www.vero.fi), joten kysyisin mihin tällainen, epäloogiseltakin kuullostava toteamus liittyy? Kiitos!Virallinen vastaus
Vanhojen talojen kunnostuksessa on käytössä myös verottajan toimesta erilaisia nimikkeitä. Peruskorjaus, perusparannus sekä vuosikorjaus. Verottajan oman ilmoituksen mukaan asuntovelan korkoina vähennyskelpoisia ovat verovelvollisen tai hänen perheensä vakituisen asunnon hankkimiseen tai peruskorjaukseen käytetyn lainan korot. Näissä nimityksissä on verottajan kanssa yleensäkin oltava tarkkana. Mikäli omaan ilmoitukseensa väärän nimikkeen pistää voi vähennys jäädä saamatta. Etsin myös itse noita ohjeita verottajan sivuilta ja niiden sieltä löytäminen on edelleen turhan hankalaa. Itse olen aikoinani jäänyt nuolemaan näppejäni juuri perusparannukseen suuntautuneiden korkojen kera, mutta nyt sivuilla kielletään lähinnä vain vuosikorjauskulut. Pienenä selvityksenä perusparannukseksi katsotaan laajennus-, muutos- ja uudistus- ja muut vastaavat toimenpiteet. Vuosikorjauksessa asunto saatetaan vain alkuperäiseen kuntoon kun taas perusparannuksessa asuntoa muutetaan tasokkaammaksi; asuntoa esimerkiksi laajennetaan tai varastotilasta tehdään sauna. Vuosikorjausten maksamiseen otettu laina ei ole asuntovelkaa vaan ns. muuta velkaa, jonka korko on vähennyskelvoton. Mikäli tapetoitu seinä tapetoidaan uudelleen, kyse on vuosikorjauksesta, joka ei oikeuta vähennykseen. Pankeille verottaja lähetti viime vuonna ohjeet lainojen käyttötarkoituksen ilmoittamisesta ja varminta onkin pankin kanssa varmistaa että kyseessä on vakituisen asunnon hankintaan ja/tai peruskorjaukseen kohdistuva laina. Tulen ensi viikolla olemaan verottajaan yhteydessä asiasta lisäselvityksien saamiseksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rahoitus ja vakuutus / Perusparannuslainan korkovähennysoikeus":

HUOM! Voit kysyä jatkokysymyksen liittyen aikaisempaan kysymykseesi

Kysy Jatkokysymys

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: