Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Hoitovastike / ylimääräisten periminen

Rahoitus ja vakuutus

Kysytty: 27.8.2010 klo:14:39
Hei,

asunto-osakeyhtiömme yhtiöjärjestyksessä sanotaan näin:

"Vastike on vahvistettava niin suureksi, että se yhdessä yhtiön muiden tulojen kanssa riittää yhtiön kaikkien menojen peittämiseksi."

Yhtiökokouksessa vastikkeen suuruus on päätetty, ja lisäksi pöytäkirjaan kirjattu seuraavanlainen lause:

"Tarpeen mukaan kerätään ylimääräisiä yhtiövastikkeita mahdollisten ennakoimattomien kulujen kattamiseksi."

Tätä kirjoitettaessa tilanne on se, että yhtiökokouksen jälkeen seuraavien kolmen kuukauden aikana isännöitsijä on kerännyt jo viiden ylimääräisen kuukauden vastikkeen "normaalin" vastikkeen lisäksi. Onko tällaisessa tilanteessa mitään rajaa sillä, kuinka paljon rahaa ihmiseltä täytyy yhtäkkiä löytyä, nyt viimeksi esim. isännöitsijä keräsi hieman vajaan neljän kuukauden vastiketta vastaavan "kolehdin" jolle määräsi kahdeksan päivän maksuajan? Voiko jossain vaiheessa velvoittaa yhtiötä ottamaan lainan noihin "ennakoimattomiin kuluihin" jota sitten maksettaisi rahoitusvastikkeena pois?Virallinen vastaus
Yhtiön hallituksen pitää toimia. Ilman hallituksen päätöstä isännöitsijä ei voi periä ylimää...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Rahoitus ja vakuutus / Hoitovastike / ylimääräisten periminen":
Jäsenen antama (27.8.2010 klo:15:53) kommentti

Ylimääräisistä vastikkeista täytyy olla päätös, ei isännöitsijä niitä voi itse päättää.

Minustakin kolmen kuukauden aikana viisi ylimäääristä vastikketta on liikaa, kulut pitäisi rahoittaa ensin yhtiön ottamalla lainalla.

Jäsenen antama (27.8.2010 klo:18:03) kommentti


Näistä ylimääräisten vastikkeiden maksamisesta päättää yhtiökokous ja se päätös on löytyttävä kokouksen pöytäkirjasta. Isännötsijä on taloyhtiön renki, eikä päätä mitään. Sinulla on oikeus nähdä nämä pöytäkirja jälkeenpäinkin.

Jäsenen antama (27.8.2010 klo:18:54) kommentti

Niinpä niin! Ja joopa joo! Kun taloyhtiö tarvitsee rahaa, niin seon otettava jostakin ja aina sen rahan tarpeen maksavat osakkaat ei kukaan muu. On lisäksi muistettava, että lainassa on se korko, joka menee aivan muualle. Yleensä kauas osakkailta. On myöskin muistettava, että laina on "veli velka otettaessa ja veljen poika maksettaessa", mutta lainan maksavat siitä huolimatta osakkaat korkojen kera.

Sehän on selvää, että yllättäviin menoihin on rahat löydettävä, jos sitä etukäteen ei osakkaat ole kuvettaan kaivaneet. Niinpä niin!

Jäsenen antama (28.8.2010 klo:10:14) kommentti

Yhtiökokous mokasi, kun antoi avoimen shekin ("Tarpeen mukaan kerätään ylimääräisiä yhtiövastikkeita"). Vastikkeitahan kerätään nyt juuri näin. Hallitus kylläkin vastaa toimistaan ja mm. myös näiden vastikkeiden perimisestä. Isännöitsijä on renki - hallituksen työrukkanen, jonka toimia hallitus valvoo.

Jäsenen antama (28.8.2010 klo:17:42) kommentti

Kannattaisi tehdä realistinen talousarvio, jossa huomioidaan tulevat korjaukset.Tahtoo vain olla niin, että asukkaat talousarviota laadittaessa haluavat alhaisen vastikkeen eikä suunnitelmallisia korjauksia.

Jäsenen antama (11.9.2010 klo:13:33) kommentti

Olisiko hallituksen opeteltava alkeelliset valvonta ja seuranta menetelmät. Harvoin mitään tulee yllättäen jos tulee niin se on useimmiten vakuutus asia ja sellainenhan taloyhtiöllä pitää olla.

Jäsenen antama (11.9.2010 klo:18:22) kommentti

Tuo, "Joka haluu tehdä keksii keinot, joka ei halua keksii selitykset"- slogan on paikallaan, ja kuvastaa hyvin tämän päivän yleistä menttaliteettia.

Ei sen hallituksen pidä osata, tai erikseen opiskella / harjoitella.

Järjen käyttö on sallittu, ja tarvittaessa oikeutetusti hankkia sitä apua, kun sitä vastuuta on harterille siunaantunut.Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Käsirahan maksu

Maalausurakoitsijan sopimuspohjassa vaaditaan 10% käsiraha jo sopimuksen teon jälkeen. Työ päästäisiin aloittamaan kuitenkin vasta useamman kuukauden kuluttua. Onko käsir...

parkkipaikka

Taloyhtiö suunnittele ylimääräisten parkkipaikkojen rakentamista. Nykyiset parkkipaikat ovat asfaltoituja ja uudet olisivat hiekkapohjaisia. Asettavtko rakentamismääräyks...

tiilihormin tyhjennys

Läpiruostuneen Aito-kiukaan tilalle asennetaan pata, liitäntä hormiin alemmaksi. Aikoinaan tiilihormi näkyy jostakin syystä täytetyn irtonaisilla tiilenkappaleilla. Ilmei...

Öljyn- ja hiekanerotin

Saako pienteollisuushallin öljyn- / hiekanerotinkaivon päällä tehdä huoletta seuraavia toimenpiteitä:- Pestä autoa, erityisesti auton pohjaa. Karistaa auton pohjan vanhoj...

Asunto-osake kaupan purku

Hei, Myin osakehuoneiston välittäjän välityksellä 8/2009. Nyt ostaja haluaa purkaa kaupan, sillä välittäjä ei ollut toimittanut viimeisintä, isännöitsijän sähköpostilla t...