Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Seisova vesi

Piharakenteet

Kysytty: 13.7.2012 klo:20:44
Ostin talvella paritalon puolikkaan, Myyjä kertoi salaojien toimivan eikä ongelmia pitänyt olla. Vesi jää kuitenkin isosti seisomaan keskelle pihaan ja myös pihan laidalle. Keskellä on kaivo, johon johtaa yksi umpiputki räystään alta. Siihen on kallistukset, joita ei voinut talvella havaita.Maa on savipohjaista. Keskelle nurmikkoa kaivon takia laskeva piha näyttää ja on ajatuksenakin outo. Myös sokkelissa siellä täällä näkyvä kalkki paljastui vasta lumien sulettua. Talosta kallistukset näyttävät olevan ok. Mitä pitäisi tehdä seisovalle vedelle/pihalle? Mikä on myyjän vastuu? Pinnallinen kosteusmittaus näytti ns. vihreää valoa. Kalkista ja seisovasta vedestä myyjä ei maininnut mitään. Entä onko talon osakeyhtiöllä maksuvastuuta pihan mahdollisesta remontista? talo on matalaperusteinen 1990-luvun alussa rakennettu. Mitään kosteusvahinkoja tai vastaavia ei pitäisi historiassakaan olla.

Virallinen vastaus
Kalkkijäljet sokkelissa saattavat johtua siitä, että sulanutta lunta on imeytynyt sokkeliin ja kastellut sitä. Kuivuessaan ulospäin vesi tuo mukanaan betonin kivennäisiä. Perustamistavasta riippuen myös sisäpuolinen kosteus saattaa aiheuttaa kalkkijäämiä. Kun rakennus on sisältä kosteustarkastettu, mielestäni tästä ei ole kysymys. pihan uudelleen muotoilua on vaikea edellyttää myyjän kustannettavaksi. Salaojien toimivuus kannattaa tarkastaa. Salaojat ovat vain rakennuksen ympärillä, joten ne eivät ulotu pihaan. Jos pihaa ei voi muotoilla uudelleen, siihen voi rakentaa salaojat, jotka johdetaan mainitsemaasi kaivoon. pihan korjaus voi kuulua osakeyhtiölle.

Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakenteet / Seisova vesi":