Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

savustusuuni

Piharakenteet

Kysytty: 12.4.2004 klo:13:31
Olen kuullut villiä huhua,että vanhasta lieden uuniosasta voisi tehdä savustuspöntön, Olen ajatellut sijoittaa sen tekeillä olevaan glilliin, mistä saisi teko-ohjeita jos.ko projekti on edes mahdollinen.
Virallinen vastaus
Savustuspöntön voi tehdä mistä tahansa suljetusta tulenkestävästä rakenteesta. Kun tilaan laittaa lepän lastua, ja alle tulen, kalat savustuvat ja kypsyvät. Savustuksessa pitää oivaltaa savun perimmäinen merkitys. Savu on mauste. Mitä enemmän savua tuottavaa massaa, sitä voimakkaampi maku ja kalan tervainen väri. Tärkeää on saada kala kypsymään tasaisesti. Siksi savustustilan pitää olla riittävän iso. Siksi uuniosa voi olla hyvä ratkaisu. lämpö ei saa olla liian kuuma, sillä kala kuivuu. Siksi olenkin sitä mieltä, että suurin osa savustuksessa on taitoa, eikä varsinaista laitteen ominaisuutta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakenteet / savustusuuni":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hormiharkkojen saatavuus

Artikkelissanne, "tee savustusuuni" oli hormiharkkoja joiden koko oli 43 cm x 43 cm. Mistä ko. kokoisia harkkoja on saatavilla?...