Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Painekyllästetty sahatavara; ruskea

Piharakenteet

Kysytty: 16.9.2010 klo:13:04
Käyttötarkoitus; autokatokseen tuuliritilä

Ostin ruskeana höylättyä 21 x 95 ja tarkoitus on se halkaista kahtia (95/2) ritilän vaakalaudoitukseksi.
Mutta ostotilanteessa ihmettelin materiaalin punertavaa väriä, mutta myyjä tai paremminkin liikkeen kaksi myyjää vakuutti, jotta väri muuttuu ruskeaksi kuivuttua.
Nyt materiaalit ovat pihassani odottamassa jatkotoimenpiteitäni, mutta tuo väri epäilyttää ja en tohdi ruveta "työstämään hommaa", koska värin täytyy olla ruskeaa, koska se ei muuten sovellu muihin rakenteen väreihin.

Onko materiaalin painekyllästysprosessissa tapahtunut jotakin, koska esim. samaisen liikkeen 28 x 95 ruskea on tosiaankin ruskeaa, mutta tämä koko on yksinomaan tuota kuvaamaani "punertavaa?

Enhän voi tehdä tuuliritilöitä punertavasta materiaalista ja asentaa niitä paikoillee odottamaan mahdollista värin ruskettumista; tarkoittikohan myyjä kuivumisella ulkoilman kosteutta materiaalissa vai kyllästysprosessista johtuvaa?

Pitääkö perua materiaalikauppa vai mitä muuta voisi tehdä?Virallinen vastaus
Kyllästysaineen leviäminen puuhun tapahtuu epätasaisesti. Kun vielä aiot halkaista puun, esiin tulee uutta väriä. Kyllästysaine voi väriltään vaihdella. Väristä ei voi olla varma missään vaiheessa. Siksi pinta pitää käsitellä vuoden kuluttua oikean väriseksi. Kauppaa ei kannata perua. Tee ritilät, ja käsittele ne vuoden kuluttua.

Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakenteet / Painekyllästetty sahatavara; ruskea":
Jäsenen antama (16.9.2010 klo:15:17) kommentti

Väriasiaan en osaa kommentoida, mutta jos aiot kuivattaa kyllästetyn puun ennen käyttöä, niin pinoa se huolella. Menee nimittäin "vapaasti" säilytettynä helposti korkkiruuville eli kieroksi.

Jäsenen antama (16.9.2010 klo:21:33) kommentti

Painekyllästetyn puutavaran väri haalistuu jo vuoden kuluessa ja muuttuu harmahtavaksi riippumatta siitä, onko se alun perin ruskeaa punaruskeaa tai vihreää. Saat siitä halutun värisen käsittelemällä sen sopivan värisellä puuöljyllä. Ja öljyttävähän se on joka tapauksessa, ei sitä muuten katsele Erkkikään.

Jäsenen antama (17.9.2010 klo:20:07) kommentti

Joka kevät vesipesu hyvä kuivatus ja puuöljy halutulla värillä.