Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Halkeillut harkkomuuri

Piharakenteet

Kysytty: 27.3.2010 klo:13:29
Talossamme on kellariin vievien portaiden sivustalle tehty harkkomuuri, joka erottaa portaikon maanalaiset osat maasta. Muuri on menneenä talvena routinut niin pahasti, että siinä on useita yli sentin paksuisia halkeamia (harkkojen keskeltä murtunut). Ilmeisesti muurin vastainen maa-aines on ollut vääränlaista eikä maan alla liene styrox-levyjäkään. Muuri ulottuu noin 1,5 m maan alle (portaikon alapää). Onko halkeamat mahdollista injektoida? Entä riittävätkö styrox-levyt estämään routimista, vai pitäisikö maa-aines muurin toisella puolella vaihtaa karkeammaksi?



Virallinen vastaus
Maa-aines pitää muurin takana vaihtaa routimattomaksi puolentoista metrin etäisyydel...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakenteet / Halkeillut harkkomuuri":
Jäsenen antama (27.3.2010 klo:16:13) kommentti

Tuskin tulee enää toista näin kovaa pakkastalvea. Jatkossa routa ei enää välttämättä siirtele muuria. Kun routa lakkaa vaikuttamasta, voisi raot täyttää saneerauslaastilla niin syvälle kuin mahdollista, ehkä pitää jopa vähän avata halkeamia. Sitten tuolla samalla saneerauslaastilla voi slammata muurin. Ensin lyödään muurauskauhalla sopivan vetelää laastia harkkoon ja hierretään vesiämpäriin kastetulla harjalla slammaten pinta tasaiseksi tasaiseksi. Tämä on halpakorjaus mutta toimii.

Jäsenen antama (27.3.2010 klo:16:20) kommentti

Mielenkiintoinen kommentti että "tuskin tulee enää toista näin kovaa pakkastalvea".... Eikai tänä talvena pakkasta niin kovasti ole ollut mutta lunta kylläkin ja miksi niitä ei enään jatkossa tulisi?

Ongelmasta en tiedäkään.

Pahoitteluni oli pakko kommentoida kun pisti sen verran korvaan.

Jäsenen antama (27.3.2010 klo:17:54) kommentti

Edellinen talvi on aivan normaalia talvien / kesien kiertoa. On lämpimiä ja kylmiä jaksoja. Ei sitä kukaan tiedä etukäteen säätilaa. Viime talven olosuhteet Suomen korkeudella normaalia.

Rakenteet tulee mitoittaa niin ettei routa tai maanpaine vaurioita rakenteita. Jos routa aiheuttaa pullistumia rakenteissa sisäänpäin ei ne useinkaan palaudu entiselleen. Suosittelen ensi kesänä ympäristön tutkimista.

Jäsenen antama (27.3.2010 klo:18:06) kommentti

Älä tee halpakorjausta.Paranna routaeristystä.

Jäsenen antama (27.3.2010 klo:18:45) kommentti

http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=1306&lan=fi

Tuosta voi selvittää paikallisen roudan syvyyden. Lapissa huidellaan maksimisyyvyydessä, mutta muualla kyllä pysytään keskiarvon tuntumassa.

Jäsenen antama (27.3.2010 klo:19:29) kommentti

Mitä sitten??

Jäsenen antama (27.3.2010 klo:21:42) kommentti

Nuo routa vertailut on aivan turhia. Noissa mittauspisteissä on lumi päällä ja se jos mikä, vaikuttaa roudan syvyyteen. Tuollaisen eristämättömän muurin vieressä on routaa tasan tarkkaan muurin alapintaan asti, jokaikinen talvi. Tänä talvena todennäköisesti vielä paljon syvemmällä. Auratulla alueella ollaan paikoittain yli kahden metrin.

Jäsenen antama (28.3.2010 klo:0:08) kommentti

Nyt mennään jo todella halvalla jos ei samanmoisia talvia tule.

Sitäpaitsi kun lunta oli paljon niin routa ei edes kovin syvälle päässyt.



Suvussa on isoisien kirjanpitoa ja he itsekkin kerkesivät ennen poismenoaan kertomaan että joskus 20-30 luvulla on ollut myös epätavallisen lämpimiä jaksoja. Ja sitten taas kylmeni.



Ihminen on sen verran tyhmä että se luulee että kaikki tapahtuun sen elinaikana. Niinkuin moni väittää ilmastonmuutostakin. RAHASTUSTA!

Ei kai jumankauta maailma muutu yhdessä 50 vuodessa joka on triljoonasosa hyttysenpierun kestosta verrattuna evoluutioon.



Toki paskan päästämistä luontoon tulee ehdottomasti vähentää ja itsekkin pyrin toimimaan sen puolesta pitämällä puhdistamostani mahdollisimman hyvää huolta ja lajittelemalla muutkin jätteet. Mutta on toi ilmastovouhotus kyllä melkonen farssi. Ei siis verraten viimetalveen vaan oikeen virallisiin tutkimuksiin jossa todettiin että lämpeneminen pysähtyi jo 2000 luvun alussa...

Entie.

Jäsenen antama (28.3.2010 klo:8:44) kommentti

Jos muuri on esim. 15 vuotta vanha ja nyt ensimmäisen kerran routa sitä siirteli, niin ei kannata purkaa muuria, ellei se nyt vaurioitunut niin pahasti että on pakko. Kannattaa antaa muurin asettua, todennäköisesti se palautuu kuta kuinkin ennalleen, paitsi että nuo halkeamat jäävät. Jos pienellä kosmeettisella korjauksella (raot laastilla umpeen) päästään taas 15 vuotta eteenpäin (jolloin taas uusi kosmeettinen korjaus) jne. niin on tämä järkevä korjausehdotus.



Näitä jotka uskovat että kalliskorjaus on ainoa oikea korjaus, on aivan liikaa.

Jäsenen antama (28.3.2010 klo:9:13) kommentti

Jos ja JOS......

Jäsenen antama (28.3.2010 klo:9:31) kommentti

15-vuotta oleva rakenne on vasta elinkaarensa alussa. Korjaaminen kannattaa aina. Ei mikään rakenne korjaannu itsestään. Ei pitäisi neuvoa vippaskonsteja. Se on sitten eri asia jos tosiaan ei ole varaa (rahaa) korjata niin se on eri juttu.

Kannatan kesällä muurin vierustan aukaisua ja katsoa sitten miten suojaukset ja korjaukset yms. tehdään.

Jäsenen antama (28.3.2010 klo:10:30) kommentti

Niin ... ja mitenkäs sinä aiot saada ne routaeristeet sinne muurin alle purkamatta koko muuria? Asennetaako routaeristeet seinän viereen ja katsotaan kestääkö muuri vaikka alle ei asennetakaan routaeristeitä? Kyllä tässä kannattaisi nyt vain mielestäni korjata nuo raot umpeen ja katsoa pari vuotta eteenpäin.

"Älä hyppää ennenkuin oja tulee!" on vanha sanalasku joka sopii tähän.

Jäsenen antama (28.3.2010 klo:10:38) kommentti

En minä niitä sinne tule asentamaan.

Näissä hommissa on syytä käyttää asiantuntijaa paikanpäällä ja katsoa tilanne miltä näyttää.

Jäsenen antama (28.3.2010 klo:11:02) kommentti

Kyllä se vanha sananlasku sopii juuri tähän, sillä eihän anturoittenkaan alla ole mitään eristettä ja siitä huolimatta anturan alla ei routimista tapahdu. Rytöksi ei ole ollenkaan oikea aine näihin hommiin, sillä sehän on vain kaupan hyllyillä olevien pientarvikkeiden tilapäissuojaukseen tarvittava aine , jotta asiakkaat eivät kovin kolhi niitä tavaroita.

1) Jos korjaat "harakirillä", niin
a) anna rakennelman palautua niin ennalleen kuin se voi itsestään palautua.
b) laita kunnon routasuojaus ymärille, mutta ei rytöksillä
c) injektoi sitten umpeen
d) tässä on kyllä se vaara, kun ei ole nähtävissä sitä muurirakennetta, että se routa menekin sitä muuria eli portaita "sisäpuolta" pitkin, joten pelkkä ulkopuolinen avaaminen ja eristäminen ei korjaa mitään muuta kuin on täysin turhaa tohtorointia, jolloin talven jälkeen ollaa taas pahemmassa suossa eli lisää "injektointia".
2)Jos et pura koko hommaa ja tee kunnolla, niin silloin se kannattaa jättää silleen, jos (naapurien) katselut antavat myöten tai sitten jatkuvasti sillä "harakirillä" eteenpäin, kunnes muurit ja portaat ovat ylösalaisin. Tulevien talvien ennustamiseen minulla ainakin loppuu tieto, mutta menneitten ennustaminen on hieman paremmalla tolalla.

Jäsenen antama (28.3.2010 klo:12:11) kommentti

Kiitos kommenteista. Tuo muuri on 4 vuotta vanha. Edellisen asukin töitä. Näyttäisi siltä, että nimenomaan sivultapäin routinut. En usko, että muurin alapuolisella routimisella on suurta vaikutusta. Muuri on rakennettu portaiden pohjalla olevan betonilaatan päälle. Itseänikin mietityttää, miten estää routiminen, kun lämpö karkaa maasta helposti muurin läpi. Varmasti maa-aineksen valinnalla voi vaikuttaa?

Jäsenen antama (28.3.2010 klo:13:37) kommentti

" Näyttäisi siltä, että nimenomaan sivultapäin routinut. En usko, että muurin alapuolisella routimisella on suurta vaikutusta. Muuri on rakennettu portaiden pohjalla olevan betonilaatan päälle. Itseänikin mietityttää, miten estää routiminen, kun lämpö karkaa maasta helposti muurin läpi."



No nytpä meni sellaiseksi, että mitä-miten-häh!-höh! Onpa

merkillistä! Ei ole totta!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Sokkelin talvehtiminen

Voiko perustukset jättää talvehtimaan, harkkomuuri + sisätäyttö + ulkopuolen routastyroksit ja ulkopuolen täytöt tehtynä? Pitääkö sisätäytön päälle laittaa styroksit, vai...

saumoihin silikoni vai ehkä sikasil

Tarkoitus uusia pesuhuoneen saumat. Nurkkasaumoissa ollut pohjalla saumauslaasti ja päälle vedettynä väritön silikoni. Silikoni kellastunut ja halkeillut samalla kun saum...

Olohuoneen päätyseinä

pitäiskö purkaa pois paneliseinä ,kun se on pakkasella halkeillut(maalattu pystyyn mäntypaneli sienä)vai voisko sen päälle laittaa kyroplevyn ja tapedoita se?...

Sokkelin halkeamien korjaus/materiaali

80-luvun alun okt:n sokkelin rappaus halkeillut laajalti.Mikä olisi sopiva korjaustapa?Soveltuuko akryyli halkamien korjaukseen?Onko akryyliä edes ulko-olosuhteisiin sove...

Väliseinä / muuri siporexista

Olen tekemässä saunan ja pesuhuoneen välistä seinää ja ajattelin käyttää tilan säästämiseksi 68 mm siporex harkkoa. Tila on omakotitalon kellarissa ja se on kauttaaltaan...

Kylpyhuoneen seinälaattojen tummuminen yms. asiaa

2007 rakennetussa rivitalohuoneistossa kylpyhuoneen lattia- ja seinälaattojen välinen silikonisauma paikoin halkeillut. Seurauksena valkoisten seinälaattojen tummuminen l...

Halkeileva pinnoite

Onko merkitystä? Piipunulkopinnassa on pinnoite halkeillut, pannuhuoneen- ja saunan puolelta. Saunan puolelle on tehty remontti 0,5 vuotta sietten ja pinta on jo halkeill...

Keittiönovien pinnoitus

Miten saisi uudelleenpinnoitettua keittiökaappien ovet, jotka muuten ovat hyvässä kunnossa, mutta melamiinikalvopinta on halkeillut. Joskus ennen oli saatavissa lämpöliim...

Kylpyhuoneen laatoitus

Kerrostaloasuntoni (rv -85) kylpyhuoneessa on seinien laatoituksen yhden nurkan saumaus halkeillut ja pieneltä pätkältä lähtee raaputtamalla vallan pois. Mitä tuolle saum...

avotakan korjaus

Vanha ~40v avotakkamme sisäpuolinen "päällystys" on pohjasta paikoin halkeillut ja kun hiukan autoin laastia lähti suurina palasina irti. Alta paljastui siis tiilit jotka...

Sokkelin halkeamat/pinnoitus

Taloni julkisivumuuraus (kahi-tiili) lähtee ns. valesokkelin päältä, joka on muurattu kapeasta kevytsoraharkosta. Pinnoitteena on rappaus. Tuo harkkomuuraus on muutamasta...

takan maali halkeilee

Hei!Takka on maalattu tikkurilan kevyt rae maalilla ja maali halkeilee aika pahasti ja näyttää että koko takka olisi halkeillut?! takka on ensimmäistä talvea käytössäni k...

Kesämökin ulkosauna.

Kesämökin ulkosaunan 60-luvulla tehty betonilattia on halkeillut. Miten saataisiin halkeamat piiloon ja lattia hieman ehostettua.Mikä tasoite kävisi lattiaan. Takoitus on...

Peilioven lämpöeristys

Moi. Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta vanhan peilioven lämpöeristämisestä.Ovi sijaitsee kylmän eteistilan ja lämmpöisen eteisaulan väliovena.Ovi on vanhanmallinen ja...

Sokkelin halkeamt talossa rak. v. 1993-95

Sisimmäisenä kantavana kivijalkana on 200 mm lecaharkko jonka ulkopinnassa on 50 mm styrox ja pinnassa 75 mm lecaharkko, joka pinnoitettu kivirouheella. Talossa ei ole s...

Irronneet lattialaatat

Hei! Olemme ostanut rivitaloasunnon noin 2kk sitten ja nyt alkaa irtoilla lattialaattoja ja seinästä on halkeillut laattoja. Teetimme pintakosteudenmittauksen ennen muutt...

Ikkunanpielien korjaus

Kysyisin miten korjataan vanhan "kivitalon" ikkunoiden sisäpielet?  Betonin päällä oleva pinnoitus on halkeillut ja tippunut osin pois. Pinnoitteen paksuus on jotain pari...

Laatoituksen saumauksen korjaus

HeiKylpyhuoneessa suihkun alla on saumalaasti paikoin halkeillut laattojen välissä.Miten tämä on paras korjata?Joutuuko saumat aukaisemaan esim. kulmahiomakoneella ja sau...

vanha sementtilattia

Miten kannatta siistiä vanha sementtilattia?Omistan vanhan rintamamiestalon rakenusvuosi 1948. Kellarikerroksen lattia on alkuperäinen, halkeillut ja epätasainen. Kosteus...

pihasaunan kunnostus

Hei. Meillä on noin 50-luvulla rakennettu vanha pihasauna joka on toiminut noin 20-vuotta varastotilana edellisellä omistajalla ja nyt me haluaisimme kunnostaa sen saunom...

Cyproc sauma halkeilee..?!?

Teemme isoa remonttia vuonna 1947 valmistuneeseen rintamamiestaloon.Eräässä huoneessa oli lastulevyt seinissä, "vanhaan tyyliin"n.sentin raoilla tehdyt.Päätimme laittaa p...

Vanhan lautalattian lakkaus ja rakojen täyttö

Terve!Asumme vanhassa kerrostalossa, jossa on vanhat lautalattiat. Lautojen välissä on rakojaja onpa joku lautakin hieman halkeillut. Mikä olisi paras tapa täyttää raot.N...

roiskerappauksen korjaaminen

Meillä on 60-luvulla rakennettu talo, joka on ulkopuolelta ns. roiskerapattu. Rappaus on kuitenkin vuosien saatossa paikoin halkeillut, joten kysynkin miten ja millä tekn...

Saunan betonilattian laatoitus

Lattia on maalattu eboksimaalilla. Maalipinta on halkeillut pieneltä alueelta. Haluaisin laatoittaa lattian poistamatta maalia kokonaan. Miten saan laatat pysymäään alust...

Halkeamia kylpyhuoneen lattialaattojen saumoissa

Teetimme perusteellisen kylpyhuoneremontin kerrostaloasunnossa kaksi vuotta sitten (lattialämmitys+vesieristys+laatoitus), työ tarkistettiin remontin jälkeen. Nyt vuokral...