Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

As Oy hallinjakosopimuksella, katolta putoava lumikuorma naapurin puolelle

Piharakenteet

Kysytty: 23.6.2010 klo:10:52
As Oy koostuu kahdesta erillitalosta. Oma tontti on jaettu hallinjakosopimuksella ja rajalla kulkee aita. Toisen kattomuutos toi tullessaan ongelman: katolta putoaa lumi raja-aidan päälle ja naapurin tontille. Kattomuutos on hyväksytty ilman lumiesteitä eikä omistaja halua laittaa nyt jälkikäteen lumiesteitä aidan puoleiselle lappeelle saati rakentaa korkeaa aitaa korvaamaan lumiesteitä.

Voimmeko vaatia jälikäteen lumiesteitä ja mihin säädökseen tms. vedoten?
Voimmeko rakentaa rajalle esim. 10 cm omalle puolelle 2 m korkean aidan (aita+lumieste) kysymättä lupaa naapuriltamme?
Mikäli päädymme YHDESSÄ korkeaan aitaan, miten kustannukset jaetaan, kun korotettu osa korvaa lumiesteet?


Sinttu
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Käykää rakennustarkastuksessa keskustelemassa asiasta. Laki naapuruussuhteista sanoo, että vesiä...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakenteet / As Oy hallinjakosopimuksella, katolta putoava lumikuorma naapurin puolelle":
Jäsenen antama (7.7.2010 klo:20:22) kommentti

Kaupungin rakennusvalvonnan mukaan kyseiselle väliaidalle ei tarvita sen lupaa, koska asia on tontin sisäinen. Mikäli naapuri ei suostu katon lumiesteisiin, voieko maksattaa naapurilla korotetun aitaosuuden (1 m), koska sen tarkoitus on nimenomaan toimia "lumiesteenä" katon lumiesteiden sijaan ohjaamassa lumia omalle puolelleen?

"Syyttömälle" osapuolelle riittää normaalikorkuinen aita + katon lumiesteet, mutta ilman lumiesteitä lumet putoavat väärälle tontin osalle?

Jäsenen antama (20.9.2010 klo:19:24) kommentti

Et voi maksattaa naapurilla mitään ilman naapurin suostumusta.

Mä kyllä ihmettelen tuota, että "on tontin sisäinen asia". Teillähän on hallinnanjakosopimus, joten siihen tarvitaan myös sen toisen omistajan suostumus (tontti on yhteinen).

Jäsenen antama (20.9.2010 klo:23:25) kommentti

Tuossahan sitä ollaan! Ts. "paritalo" on pahin mahdollinen, johon ei oikeastaan kannata koskaan "sortua". Se on tilanne aina joko 2-0 (hyvä!) tai 1-1 (pahin ja patti), jolloin kumpikin oikeastaan "kärsii". Jos se on sen laatuinen, että siihen on saatava ratkaisu, niin se on se kallein eli raastupa, joten jos naapuri ei halua, niin et saa korotettua aitaa (lumiesteitä) edes itse maksamalla ilman raastupaa tai sitten kärsit.