Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Aitaongelma

Piharakenteet

Kysytty: 6.7.2018 klo:10:56
Tervehdys,

Raja-aitamme naapuriemme välillä on kaatumassa meillepäin ja on purettava ja rakennettava uusi.

Naapurimme on korottanut pihaansa niin meillä on korkeuseroa rajalla vaihtelevasti, ja osittain jopa yli 50 cm.

Täällä Espoossa käsittääkseni täytyy ottaa naapurien tontti huomioon kun korottaa pihaansa. Sitä valitettavasti meidän naapurimme ei ole tehnyt. Vaan heidän tonttinsa viettää nyt meillepäin ja korkeusero rajalla näin suuri.

Raja-aidan takana naapurilla on tie kiveyksellä. Aidan tolpat on kiinnitetty reunakivissä oleviin reikiin. Tämä on jyrkänteellä eikä mielestäni ole kovin ihmeellistä ettei aita pysy suorassa tällaisessa paikassa kun toisella puolella on maata tukena n. 15 cm:n leveydeltä.

Mikä neuvoksi meille tähän ongelmaan.
Jäsenen antama (6.7.2018 klo:17:12) kommentti

Tonttien korkoero on niin iso että jonkinlainen muuri on melkeinpä pakko olla tontin rajalla. Toinen vaihtoehto on laittaa tuohon rajalle (jyrkkä) viiste, siihen suodatinkangas ja sen päälle betonista reikälaattaa koko matkalle mutta se vie kummastakin tontista jonkinmoisen alueen. Lisäksi pintavedet valuvat auttamatta alemmalle tontille joten en suosittele tuota ellei sitten tee jonkinlaista painannetta ylemmän tontin puolelle ennen tonttirajaa, tuo taas söisi ylempää tonttia yhä pienemmäksi. Hyvin perustettu ja salaojitettu muuri lienee paras ratkaisu tuohon. Vaikka korkeusongelma ja aidan kaatuminen on aikamoinen haaste niin pihakoron osalta kannattaa mietti mikä onkaan oikea syy. Ei nimittäin ole lainkaan tavatonta että se ”väärässä korossa” olija onkin rakennuslupamielessä oikeassa korossa ja se toinen osapuoli taas ei. Tuollainen tilanne syntyy hyvin helposti jos toinen osapuoli ei huomaa merkata rakennuslupakuviin tonttikorkoja ja menee kaivamaan/täyttämään tonttiaan eri korkotasoon mitä se oli ennen rakentamisen aloitusta. Ja jos vieläpä kummankin talon asukkaat ovat ehtineet vaihtua niin asian selvittely saattaa edellyttää rakennusvalvonnassa käväisemistä ja rakennuslupakuvien läpikäymistä.


Virallinen vastaus
Ikävä tilanne teidän kannaltanne, koska olette tilanteessa syyttänne k...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakenteet / Aitaongelma":
profiilikuva
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: