Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Aitamuuri

Piharakenteet

Kysytty: 10.5.2006 klo:9:19
Suunnittelemme tukimuurin rakentamista tontin rajalle, jossa korkeusero naapurin tonttiin on noi 60 cm. Tarkoitus on käyttää aitamuurikiveä, jonka korkeus on 10 cm ja leveys 20 cm. Muurin päälle tulisi 80-100cm korkea lauta-aita. Aidan vuoksi rakennelma vaatii anturan tekoa, maa on savimaata. Kysymykseni koskee lähinnä anturan vahvuutta. Muurin pituudeksi tulee noin 30 metriä. Riittääkö anturan leveydeksi muurikiven leveys? Pihat on jo pitkälle tehtyjä, eikä viitsisi ruveta mylläämään maata auki enempää kuin on tarvis. Entä onko syytä tehdä 20 cm paksu antura vai riittäisikö kevyempi? Aitamuurikivissä on keskellä reiät, joiden avulla muurin voi ankkuroida anturaan. Ymmärrän, jos voitte antaa vain suuntaa antavan näkemyklsen asiaan. Kiitokset!Virallinen vastaus
Jo aiemmassa vastuksessamme olemme todenneet, että antura edellyttää laskelmien tekemistä. Kun aitaa tulee kuormittamaan toispuoleinen maanpaine, suosittelen tekemään anturasta täyttömaan puolelle 40 cm leveän, ja toiselle puolelle 10 cm, eli anturan kokonaisleveys on 70 cm. Kivet pitää raudoittaa erittäin hyvin anturaan kiinni. Anturan korkeudeksi riittää tuo parikymmentä senttiä, kunhan siinä on kunnon raudoitus. antura pitää viedä syvemmälle ja routaeristää, jotta se pysyy paikallaan. Tässä ovat ne syyt, miksi suosittelemme suunnittelijan käyttöä, ja olemme muutenkin varovaisia antamaan neuvoja rakenteellisissa asioissa. Emme voi ottaa mitään vastuuta tästä neuvostamme.

Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakenteet / Aitamuuri":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: