Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Valuvika

Perustukset

Kysytty: 7.9.2019 klo:10:08
Valoimme autotallin lattian. Meille sattui ilmeinen valuvika, sillä pinta ei kovetu kunnolla. Kastelua ei ilmeisesti hoidettu kunnolla. Harjattaessa lattiaa, siitä lähtee loputtomasti pinta irti pienenä pölynä. Onko konstia millä tuon irtoavan pinnan voisi sitoa?

HKoski Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Erilaiset pölynsidonta maalit ovat riittäviä.  Lattia imuroidaan pölynsidontamaali levitetään valmistajan ohjeen mukaan.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Valuvika":
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys
Kysytty: 13.9.2019 klo:15:39
Kiitos vastauksestanne. Palailin ajassa taaksepäin vuoteen 1936. Silloin ilmestyneessä kirjassa annettiin neuvoksi 1/1 hiekka/sementtiseos. Kokeilin seosta yhteen nurkkaan seuraavalla systeemillä: Imuroin lattian, kastelin sen kunnolla ja vedin sitten pintaan tuon juoksevan seoksen sliipillä. Tuntuu jäävän kiinni ja on huomattavasti halvempi kuin nuo maalit. 20m2 olisi maksanut n. 200€.
Kysymykseni kuuluukin: onko mielestänne tämä sementti/hiekka seos pysyvää laatua? Voiko siihen luotaa, ettei tarvitse ottaa kerrosta pois ennen varsinaista lattianmaalausta? Kuinka paksulti olisi hyvä tuo kerros vetää? Seos ei levity ollenkaan jos se ei ole aivan juoksevaa (kokeilin). Tällä systeemillä pinnoitus maksaisi vain 20€.
HKoski Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kpl
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Sementtilillingissä pinnoitteena on kaki huonoa asiaa. ensimäiseksi sementillä on taipumus kovettuessaan kutistua.  Kutistumisesta johunut veto joka kohdistuu lopuksi sementtiliiman kiinnipysymiseen lattiassa. Jos kerros on ohut, niin vetovoimakin on heikko. Siis tässä tapauksessa hyvä asia.
Toinen on, että pelkkä sementti lähtee pölynä ilmaan esimerkiksi harjatessa ja yleensä käytettäessä.  Tämän vuoksi siihen täytyy vetää pölysidonta aine.
Niitä on myös eri värisiä. Aikosi tavalla tehtynä lattiasta voi tulla hyväkin.
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Sokkelin korjaaminen

Sokkeliin jäänyt ilmeisesti valuvika joka on maanpinnan rajassa vuonna -92 rakennetussa talossa. Talo on alunperin harkkosokkelilla, mutta jostain syystä on jouduttu vala...