Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Valesokkeli

Perustukset

Kysytty: 3.12.2010 klo:10:17
Miten pystyn toteamaan onko rivitalossamme käytetty ns. piilosokkeli rakennetta. Olen ymmärtänyt, että tämä on myös riskirakenne. Miksi se on sitä ja miten vaurioitunut rakenne on todennettavissa ja mahdollisesti korjattavissa?
Jäsenen   antama (2.7.2018 klo:8:07) kommentti

Mikähän oli se viranomaistaho, mikä aikoinaan hyväksyi valesokkelin. 


Virallinen vastaus
Kaikki rakenteet ovat riskirakenteita väärin tehtynä. Valesokkeli on paljon käytetty rakenne. Ainoa riski siinä on, jos maanpinta nostetaan liian ylös. Tässäkin pätee sää...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Valesokkeli":
Jäsenen antama (3.12.2010 klo:12:00) kommentti

Esim. jos ulko-ovelle on tehty varaus siihen sokkeliin on kyse valesokkelista, jos lattia on samalla tasolla ulkopuolen kanssa( suurin piirtein)on kyse valesokkelista. Vertaa sitä sokkelin ulkoreunaa lattiaan.Jos sokkeli on ylempänä, se on todennäköisesti valesokkeli.

Jos talo on tehty 70-80 luvulla.

Sitä sanotaan riskirakenteeksi,kuten tasakattoa. On oman aikansa täysiverinen rakenne ja toimiva sellainen.

Yleensä virheet mitä niissä on, ovat puhtaasti rakentajan tekemiä virheitä.

Jos siellä on toimiva ilmarako ja alaohjauspuun alla on bitumikaista, ei yleensä ongelmia ole.

Ainut tapa todentaa asia on, että purat sisäpuolelta levytykset ja lämmön eristeet pois. Silloin pääset näkemään todellisen tilanteen. Se tämä valesokkelikin aiheuttaa monia tunnekuohuja, kuten äidit ja tyyttäretkin tekevät.

Mikäli sieltä jotakin epänormaalia löytyy, se on kyllä korjattavissa.

Jäsenen antama (3.12.2010 klo:15:40) kommentti

Mittaapa sokkelin yläpinnasta ikkunan lasiaukon alareunaan ja sitten sisällä vastaavalta kohdalta lattiasta siihen ikkunan lasiaukon alareunaan. Vertaile lukemia ja tee johtopäätöksiä. Tämä vertailu ei valitettavasti ole aivan 100 varma, mutta 99. Se puuttuva yksi (1)seuraavasti.

Tietenkin tuo mitä mestari yrittää kapulakielellä kertoa: Vertaa sokkelin yläpintaa ulko-oven kynnyksen korkeuteen. Ei tarvitse purkaa mitään ainakaan todetakseen kysyjän ongelma. Tutkimus voidaan hoitaa usein myös jalkalistan takaa, nimittäin se kunto.


Jäsenen antama (4.12.2010 klo:14:13) kommentti

Valesokkeli on rakennusvirhe. Sillä ei ole merkitystä minä ajanjaksona se on tehty. Eräässä ketjussa joku sanoi myös, että piirustusten mukainen rakenne ei ole rakennusvirhe, väärin! Jos rakenne ei toimi oikein se on aina rakennusvirhe, onko se rakennettu suunnitelmien mukan tai ei sekä minä ajanjaksona se on tehty, ei ole merkitystä.

Ihmeellisiä käsityksiä!

Olen tavannut muutamia melko hyvin toimivia vasokkeleita, mutta erittäin harvoin. Silloin kun sokkelikorkeus on noin 0,3 - 0,5 m ypäröivästä maan pinnasta ja valesokkeliosuus alkaa siitä ylöspäin kosteusvaurioriski pienenee merkittävästi.

Silloin kun valesokkelin alaosa on lähellä ympäröivää maanpintaa tai sen tasossa, puhumattakaan jos se on maanpinnan alapuolella, on kosteusvaurion riski erittäin oleellinen.

Jäsenen antama (4.12.2010 klo:15:25) kommentti

Kyllähän se noin on, että rakennusvirhettä ei tee ainoastaan se itse tekeminen, vaan myös se virheellisen rakenteen suunnittelu eikä se katso myöskään sitä milloin se on suunniteltu tai tehty. Noissa kahdessa on toisaalta se ero, että suunnittelija harvemmin joutuu vastuuseen kuin se rakennusvirheen tekijä.

Valitettavinta on se tilanne, jossa tekijä huomaa sen suunnitteluvirheen ja siitä huolimatta tekee sen virherakenteen. Tällöinhän ei tee virhettä, kun tekee suunnitelman mukaan, mutta mielestäni hän tekee silloinkin virheen, josta kuuluisi myös joutua (avunannosta) vastuuseen.

Jäsenen antama (4.12.2010 klo:23:13) kommentti

Niin ne vaan valvojat, suunnittelijat pääsevät vastuusta, mutta rakentamiseen ryhtyvä ei pääse vastuusta, vaikka ei ole rakennusalan ammattilainen.

Jäsenen antama (5.12.2010 klo:10:12) kommentti

Näinhän se on lain mukaan.

Siksi rakennushankkeeseen ryhtyvän on aina mieteittävä vastuutaan. Ei rakennuslaki eikä -asetus vapauta vastuusta suunnittelijoita eikä valvojia, päinvastoin vastuuta on tullut lisää.

On kuitenkin muistettava, että rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa suunnittelijoista ja myös koko hankkeen onnistumisesta.


Jäsenen antama (5.12.2010 klo:16:03) kommentti

   Löytyykö BT sitä rautalankaa?        

Jäsenen antama (5.12.2010 klo:16:55) kommentti

RakMK A1"3.1 Huolehtimisvelvollisuus

rakentamisessaMaankäyttö- ja rakennuslaki 149 § 1 momentti

Rakennustyö on suoritettava siten, että se täyttää tämän

lain ja sen nojalla annettujen säännösten ja määräysten

sekä hyvän rakennustavan vaatimukset.

Maankäyttö- ja rakennuslaki 119 §

Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava

siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan

rakentamista koskevien säännösten ja määräysten

sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Hänellä tulee

olla hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät

edellytykset sen toteuttamiseen sekä käytettävissään

pätevä henkilöstö."

Jäsenen antama (5.12.2010 klo:18:00) kommentti

Rautalanka sikseeen. Kylläpäs se piilosokkeli on ollut aikoinaan lakien ja asetusten mukaiset, jolloin ne ovat täyttäneet ne "vaaditut" vaatimukset, mutta siinähän sitä taas ollaan, että siinä on menty vain sen minimivaatimusten mukaisesti.

Minimivaatimukset valitettavan usein eivät täytä sitä hyvää rakennustapaa, joka taas on sitten sitä, että se kestää myös "tuiskut ja tuulet". Lait ja muut määräykset eivät tarkoita sitä, miten se on tehtävä, vaan se on se terveellä järjellä ajattelu, miten se pitää tehdä. Tietenkin se terveellä järjellä ajateltu rakenne täyttää sen "laki ja määräys"-pykälät. Sehän on helppoa kuin heinänteko helteellä, kun sen osaa myös sieltä selkäytimestä.

Piilosokkelihan on ollut lakien ja asetusten mukaiset, koska se on ollut hyväksytty rakenne rakennusluvissa. Mene ja tiedä: saattaapa olla vieläkin väärin tehtävä piilosokkeli.

Yllätys-yllätys: Piilosokkeli voidaan kylläkin tehdä myös oikeaoppisesti, mutta jääkööt se nyt seliittämättä.

Piilosokkelihan virheellisesti tehtynä on/oli sitä halpakorjausta niihin lakiin ja muihin määräyksiin!

Jäsenen antama (5.12.2010 klo:19:42) kommentti

Aloittajalle vastaisin sen verran, että sen toteamiseksi, että onko se valesokkeli rakenne jo vaurioitunut, niin asialle on ainakin yksi ratkaisu se, että tehdään esim jalkalistan alle reikä ja laitetaan siitä reijästä kosteusanturit alajuoksuun. Jos alajuoksu on kuiva, niin rakenne on tod.näk. vielä kunnossa, mutta patolevy tulisi laittaa välittömästi ja tarkistaa salaojien toimivuus.

Jäsenen antama (6.12.2010 klo:0:33) kommentti

On se hyvä, että nupaha hallitsee "copy-pastea", mutta se ei aivan näin"tehdään esim jalkalistan alle reikä ja laitetaan siitä reijästä kosteusanturit alajuoksuun. Jos alajuoksu on kuiva, niin rakenne on tod.näk. vielä kunnossa ole"tarkkaan ottaen ole. Eikä myöskään näin"patolevy tulisi laittaa välittömästi".

Jäsenen antama (6.12.2010 klo:8:42) kommentti

Valesokkelin sielunelämää…

Kuten joskus olen havainnut, toimii valesokkeli melko hyvin silloin kun valesokkelin alaosa on reilusti maanpinnan yläpuolella. Ongelmia alkaa tulla silloin kun valesokkelin alaosa on maanpinnassa tai sen alapuolella. V-sokkeleiden tekoaikaan ei kiinnitetty huomiota salaojituksen eikä sokkelilevyjen asennukseen siinä määrin kuin nykyisin. Sokkelit ovat pääsääntöisesti märkiä. Sokkelin alaosan kosteus tasaantuu seinän alaosan kotelotilaan, joka ei tuuletu kunnolla vaikka sokkelin ja seinärakenteen väli olisi auki. Tästä varoitetaan esim. RakMK C2:ssa. Usein rako on täynnä laastia tai seinärakenne on kiinni sokkelirakenteessa.

Milloin valesokkelin kohdalla olevat rakenteet ovat kunnossa tai ei. Sitä ei välttämättä pysty silmämääräisesti arvioimaan. Rakenne voi näyttää täysin ”puhtaalta / kirkkaalta”, mutta rakenne on silti mikrobivaurioitunut. Sokkelirakenteen suhteellinen kosteus voi olla pitkiäkin aikoja vuodesta (kevät / syksy) hyvinkin korkealla tasolla, jolloin mikrobikasvustoa syntyy. Tämä on tullut usein selville siinä vaiheessa kun selvitetään sisäilmassa olevia epätavallisia mikrobitasoja, eli etsitään mikrobilähdettä. Rakennuksissa on pääsääntöisesti alipaine ulkoilmaan nähden ja yleisin sisäilmaan tuleva ”korvausilmareitti” on sokkelin ja US-rajapinnasta. Ilmavirran mukana kulkeutuvat myös mahdolliset mikrobien aineenvaihdunnan tuotteet sisäilmaan.

Yksittäisellä kosteusmittauksella tai vilkaisemalla rakenteen sisään saadaan vain kertaluonteinen silmäys rakenteeseen. Sen perusteella ei pidä ruveta arvioimaan rakenteen tilaa, usein tulee väärä arvio.Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Valesokkeli?

Laitanpa nyt vielä tänne asiantuntijapuolelle kysymykseni. En nyt oikein ymmärrä mitä eroa on valesokkelilla ja maanvaraisella laatalla? Minkä takia missään talossa vales...

Lisäeristystä

Mitä kannattaa tehdä,ulkoseinän ja lattian rajassa tuntuu viileältä.Seinärakenne alhaalta ylöspäin: 240 eristeharkko,runko 125mm jossa kivivilla,ulkopinnassa 70mmX200mm v...

piilosokkeli?

En ole täysin varma valesokkeli käsityksestä. Jos talossani on koolattu puulattia, mutta kävelemäni lattian pinta on samassa tasossa, kuin ulospäin näkyvä sokkeli. Onko t...

Valesokkeliko?

Onkohan kyseessä valesokkeli? Etuovi ei ole kuitenkaan 4 cm tiiliverhoilun alapuolella, mutta matala kynnys voisi viitata valesokkeliin....

Vedeneristys, XPS ja harkko

Kyseessä 70-luvun valesokkeli talo, josta valesokkeli korjattu kengittämällä ja kenkien välissä XPS eriste joka ulottuu noin 10cm pohjalaata...

Ilmavuodon väliaikainen tiivistäminen

-82 valmistuneesta valesokkeli omakotitalosta tehtiin alajuoksusta mikrobilöytö ja jonkin verran kosteutta. Muuten rakenteet ehjät ja hyväkuntoiset. L...

kosteus prosentti valesokkelin alajuoksussa

seitsemän asunnon valesokkeli rivitalosta on otettu alajuoksusta nåytteet joka toisesta asunnosta.Näytteet otettiin seinä avaamalla etu ja takapihan...

Sokkelin märät läiskät

Hei. Sokkelissa on outoja märkiä läiskiä. Joskus enemmän, joskus isompia märkiä alueita. Talo rakennettu v.1982, valesokkeli, puurunko....

Valesokkeli vai ei ?

Varmistaisin että eihän tämä yksikerroksinen 1974 rakennettu talo ole kuvan perusteella valesokkeli talo ? Minun mielestäni ei, mutta haluaisin v...

Sokkelivalun alle jätetyt laudat

Laudat jätetty niin, että noin 25 cm sekä ulko että sisäpuolella. Rakennettu vuonna1990, joten osittain jo lahonneet ja sienirihmaiset. Rakenne v...

Talon sokkeli

Talossa on valesokkeli, joka on kastunut ja sokkelissa on kosteuden aiheuttamia tummia jälkiä ja kalkkihärmää. Onko suositeltavaa,että sokke...

Kostuva sokkeli

Talo rakennettu 75,valesokkeli, moreeni maaperä ja salaojat vaihdettu 2016, salaojat johdettu talon kumpaakin sivustaa pitkin suoraan ojaan, tarkastuskaivot ovat l&a...

Sokkeli

Kiitos vastauksesta,onko tämä niin sanottu valesokkeli rakenne vaikka runko lähtee kolmannen harkon päältä maanpinnan päältä?...

lattian korjaus

Moikka. Viemärivuodon vuoksi  jouduttu purkamaan lattioita auki. Kyseessä 60-luvun talo, jossa ns.valesokkeli. Valetun maanvaraisen laatan pääll&...

Anturanlämmittimen tarkoitus

Hei! Asumme 70-luvun omakotitalossa Joensuussa. Näyttää olevan valesokkeli. Talossamme on kytkin, josta saa anturanlämmittimen päälle. Emme...

Valesokkelin korjaus

kun tuollainen valesokkeli on enkä meinaa purkaa koko taloa, niin löytyisikö jostain rakenne piirustus miten valesokkelin rakenne  on vähiten huono. talossani on vain yks...

Mineriittin kiinnittäminen

Minulla on -71 rakennettu talo. Talossa on valesokkeli joka on verhoiltu ilmeisesti minerit levyillä, tai vastaavalla. Asensin uudet patolevyt sokkeliin. Millä saan kiinn...

Vanhan lattiarakenteen uusiminen

Miten tekisin 70 luvulla tehtyyn laatta/ valesokkeli rakennelmaan lattian ??esim. onko järkeä nostaa koolaus irti betonista kyllästetyllä puulla (15mm) porata valesokkeli...

Kellarin kosteus

Ostimme kahdessa eri vaiheessa tehdyn talon, jossa vanhan (-46luv.) rakennetun osan alla on maakellari, joka on siis entisajan perunakellarityyppinen ratkaisu. Vanha osa...

Putkiston vuoto?

Hei40 v. vanhan omakotitalomme kiertovesipumpun ollessa päällä paine laskee niin, että joudumme n. kerran kuukaudessa lisäämään järjestelmään vettä.  Tätä on jatkunut jo...

Marssijärjestys viemäriremontissa

Vuonna 1969 rakennettu talo, valurautaviemärit, reunavahvistettu laatta, valesokkeli. Viemäri tukossa nyt kolmatta kertaa kesäkuun jälkeen. Putket kuvattu ja rakennuksen...

Julkisivun tuuletus

Hei, Kysyinkin jo tätä asiaa aiemmin toisessa kysymyksessä mutta nyt asiaa toteutettaessa alkoi mietityttämään uudelleen, eli: Miten kannatt...

Valesokkelin kaatumisen korjaus

Miten ja millä täyttäisi talon takana olevan kaatuvan valesokkelin aukot, jotta lumi ja vesi ei pääse talon alle. Talo on rakennettu vuonna 1903...

valesokkelin teko vanhaan rakennukseen

Onko mahdollista asenttaa valesokkeli vanhaan 1976 rakennettuuuun asuntoon.Sisälattiat on pihankorkeudella ja ulkopuolinen laudoitus alkaa 10-15cm maan pinnasta.Olis...

Wc:n uudelleen laatoitus

Talossa on valesokkeli. Tämä on ilmeisesti tarpeen muuttaa esim. valesokkelikengillä siten ettei puuta jää betonivalun alapuolelle?...