Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tärinämittaustulosten luotettavuus

Perustukset

Kysytty: 22.4.2019 klo:20:02
Tärinämittaustulosten luotettavuusOnko tärinän mittaustulokset luotettavia kun mittausanturit on sijoitettu 5,5 metriä syvän lammen toiselle puolelle. Louhinta-alueelta lammelle on n. 50 metriä sitten vesimatkaa n. 60 metriä ja sen jälkeen matkaa on mittausantureilla varustetuille taloille n. 50 metriä. Välimatka linnuntietä yhteensä n. 160 metriä. Ensin jyrkkä nousu kalliolle, josta jyrkkä pudotus rotkossa olevalle lammelle. Lammen ylityksen jälkeen taas nousu kallion päälle oleville kerrostaloille.

Meidän talo on louhintatyömaan toisella puolella n. 300 metrin päässä pienen kalliokumpareen päällä. Muuten välimatka on alaspäin laskeutuvaa kalliota, jonka päällä kova tai pehmeä savikerros.

Rakennusliike perustelee ettei taloyhtiöiden kivijalasta otettujen mittaustulosten mukaan asetetuilla tärinän raja-arvoasetuksin varustetuilla paukuilla ole mitään mahdollisuutta syntyä vaurioita hiukan pitemmän matkan päässä olevan talomme suoraan kallioperustukseen valettuun harkkoseinään.Liitteenä

  • tietoja työmaan selonteosta poimittuja tietoja tärinän mittaamisesta

  • tietoja työmaan selonteosta poimittuja tietoja tärinän mittaamisestai


Mittauksen raja-arvoiksi asetettu 1,0 mm/ jonka alle mittari ei tulosta työmaan

seurantaan arvoja sekä ylätoleranssi 35 mm/ jolloin työmaan seuranta saa

tulosteenn punaisella hälytetyn raportin

  • raja-arvojen välisiä tulosteita listauksessa ainoastaan yhteensä 11 kpl, jotka erittain alhaisia

  • poimintoja tärinään liittyvästä RIL 253-2010 asiakirjasta


Räjäytyksen vaikutus voidaan havaita jopa kilometrin etäisyydellä louhittavasta kohteesta.

Tärinän välittymiseen maapohjasta rakennukseen vaikuttavat maapohjassa etenevän tärinän suuruus ja taajuus, maapohjan ominaisuudet perustamisalueella, perustamistapa, kuten kallioperustukseen valettu harkkoseinä.

Kerrostalot on perustettu kallioalueelle, mutta koska alimmat louhintatasot sijaitsevat välissä olevan Kuikkalammen pohjan korkeudessa, veden keskikorkeuden yläpuolella, katkaisee välissä oleva 28300m3:n vesialue tärinän välittymistä 4-5 metriä korkeammmalle rakennettuihin kerrostaloihin siten, että siellä tärinävaikutusten arvioidaan olevan huomattavasti pienempiä kuin louhinta-alueen alapuolella sijaitsevien asuntojen.

Mielestämme vesi vaimentaa tärinän voimakkuutta merkittävästi ja virheellisillä perusteilla määritellyillä raja-arvoilla suoritetuilla ammunnoilla rakennusliike perustelee ettei ole syyllinen ammunnan aikaan yllättävästi tulleisiin talomme harkkoseinän hiushalkeamiin.

3.5.19 mennessä en ole saanut palautetta esittämääni kysymykseen. Olikohan liian vaikea aihe, mitenkä voisin kysymystäni yksinkertaistaa?Jäsenen antama (15.5.2019 klo:15:00) kommentti

Virallinen vastaus jatkokysymykseeni ei käsitellyt lainkaan kysymääni asiaa ”onko tärinän mittaustulokset luotettavia kun ne mitataan lähellä olevan lammen toisella puolella olevien taloyhtiöiden kivijalasta?” Vaan siinä epäiltiin hiushalkeamien syntyneen ennen louhinnan aloittamista ja tuotiin esille virallisen vastaajan ammattitaitoa tällaisten vaurioiden tarkastamisessa.
Virallinen vastaus

Tärinämittaus

Tuo on jo me...


Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Tärinämittaustulosten luotettavuus":
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Jatko kysymys

Kysytty: 13.5.2019 klo:19:53
En tiedä mitkä olivat sodanajan suojaetäisyydet. Enkä osaa sanoa montako kilometriä etäisyyttä pitäisi olla. Kysyin vain onko tärinämittaustulokset luotettavia kun ne mitataan louhinta-alueelta n. 160 metrin päässä olevissa kohteissa ja välissä on n. 60 metriä halkaisijaltaan oleva 5,5 metriä syvä lampi. Näin saatujen mittaustulosten mukaan on mitoitettu louhinta-alueella räjähdyspanosten voimakkuus, joiden seurauksena louhinta-alueen toisella puolella n. 300 metrin päässä olevan talon kivijalkana olevaan harkkoseinään on tuli hiushalkeamia.
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi