Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

tärinäeristys

Perustukset

Kysytty: 16.3.2003 klo:20:17
Puhuttaessa eristyksestä, tarkoitetaan yleensä kosteus/lämpöeristystä. Onko kukaan tutkinut tärinän vaikutusta rakenteisiin. En ole nähnyt tällaista tietoa julkistettavan. Tulee kuitenkin mieleen sellaiset talot jotka ovat lähellä tietä ja joiden astiakaapissa helisee, kun suuri rekka ajaa ohi.Tällaisen olettaisi vaikuttavan rakenteisiin pitkällä juoksulla.Toinen asia mitä olen ihmetellyt on se, että miten ihmeessä pieni, muutaman sadan kilon massainen lattialaatta säilyy korkeusasemassaan, kun esim. raskas pesukone linkoaa sen päällä. Käsittääkseni se vastaa alushiekalle ja eristeelle toistuvaa tiivistämistä pienikokoisella tärykoneella, usein esim. liike tuntuu seinissä, kun koettaa kädellä. Voiko rakenneratkaisuilla estää tärinävaurioiden riskiä.Virallinen vastaus
Kyllä tärinän vaikutuksia on tutkittu. Tukimusta tehdään mm. liikenteen aiheuttamasta tärinästä ja esim. paalutuksen aiheuttamasta tärinästä. Vaikka liikenne saattaa aiheuttaa tärinää niin, että astiat helisevät, liikkeen kiihtyvyys on pieni. Se ei aiheuta kuitenkaan vaurioita pitkälläkään vaikutusajalla. Paalutuksissa joskus kiihtyvyys on niin iso, että syntyy rakennukseen vaurioita. Rakennuksen sisällä asumisen aiheuttamat tärinät ovat niin vähäiset, että niistä ei aiheudu vaurioita. Erillistä tärinävaimennusta rakennuksiin ei tarvita. Jos rakennuksessa on joku laite, joka aiheuttaa merkittävää tärinää, se voidaan perustaa eri perustukselle.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / tärinäeristys":

HUOM! Voit kysyä jatkokysymyksen liittyen aikaisempaan kysymykseesi

Kysy Jatkokysymys

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: