Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Sulava lumi ja sokkeli

Perustukset

Kysytty: 17.3.2011 klo:14:28
Talomme päätyyn on kasattu järjetön määrä lunta koneellisesti (yli kahden metrin kasa) ja nyt mieleeni iski huoli mitä se sulaessaan tekee perustuksille...
Eli olen kyllä onnistunut kolaamaan sokkelin reunasta noin 30 cm pituisen matkan puhtaaksi lumesta, mutta sen jälkeen lunta riittääkin usemman tonnin verran...

Lumikasan alla pitäisi olla sala-oja putki toiminnassa ja talo on rakennettu '98, joten sokkeli on korkea.

Sala-oja putkista vielä sen verran, että toimiiko sellainen ratkaisu, jossa talon päätynurkissa (kahdella puolella) ovat yhdistetty sala-ojaputket ja sadevesiputket ja kannellisen tötsän pohjalta lähtee sitten poistoputki kunnan sadevesijärjestelmään? Sadevesiähän ei koskaan saisi johtaa samaan paikkaan kuin salaojat, mutta sala-ojaputket ovat "korkeammalla" kuin poistoputket ja hieman käyrätkin, joten sadevesien pääsy sinne sala-ojaputkiin vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Toisella puolella taloa sala-ojaputkia ja sadevesiputkia ei ole yhdistetty samaan "tarkastusviemäriin", eli talon kaikki sadevedet menevät näihin kahteen päädyn tarkastuskaivoon ja niistä sitten eteenpäin kunnan verkostoon.. Mitä mieltä, tarvitseeko uudistusta?

Neil Käyttäjä on mies
-
-
-
Kysymyksiä: 5 kplVirallinen vastaus
Lumikasan ja talon väliin pitää saada sellainen polku, että virtaavaa vettä ei kulkeudu päin sokke...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sulava lumi ja sokkeli":
Jäsenen antama (17.3.2011 klo:19:21) kommentti

Ok, kiitos vastauksesta.

Yksi lisäkysymys vielä, eli entäs, jos sala-ojaputket ovat sen verran kaltevia, ettei vesi pääse takaisin niihin, eli ne ovat hieman käyrällä maan sisällä?Mitään erillisiä venttiileitä ei sala-ojaputkissa ollut. Erikoista, ettei näinkin uudessa talossa ole tajuttu tuota asiaa, että sadevesiä ja sala-ojia ei saa yhdistää samaan "viemäritötsään". Onko edes olemassa sellaisia järjestelmiä, joissa näin voi tehdä? Mietin vain, että onko tuossa silti jokin seikka, jota en ole ottanut huomioon. Esim. voisiko noista syvistä tötsistä vesi vaikka imeytyä syvälle maahan ja kaikki reilusti ylimääräinen sitten poistua kunnan sadevesijärjestelmään?


Jäsenen antama (21.3.2011 klo:16:55) kommentti

Mitenköhän pitkälle talon rakentajalla on vastuu, kun salaojat tehty väärin--> eli sadevedet+salaojavedet johdettu samaan paikkaan...

Tehokkaasti kasteltu talon perustuksia 12 vuoden ajan sadevesillä. Ehtiiköhän tuossa ajassa saada miten suurta vahinkoa aikaan, kun perustuksista puuttuu patolevytkin.

Jäsenen antama (21.3.2011 klo:21:48) kommentti

Noilla antamillasi tiedoilla ei pysty vastamaan eli sanomaan juuta-ei-jaata ja toisekseen matalaperustuksissa ei yleensä käytetä patolevyä.

Jäsenen antama (24.3.2011 klo:10:47) kommentti

Niin, eli meillä on paritalo, jonka ympäri menee salaojaputket niin kuin pitääkin. Talon itäpäädyssä keräilykaivoihin tulevat pelkät salaojaputket, mutta talon länsipäädyn kaivoihin (molemmilla nurkilla) tulevat sala-ojaputket, sekä kaikki sadevedet katolta (sadevesikouruja on yhteensä neljä kappaletta, joista vedet lähtevät "matalan" sadevesikaivon jälkeen eteenpäin talon länsipäädyn keräilykaivoihin).Länsipäädyn keräilykaivot ovat yhteydessä toisiinsa ja keskivaiheilta putkea liitos kunnan sadevesijärjestelmään. Eli vesien poistoputki on ns. T-mallinen.Ongelmia tuottaa siis se, että sala-ojaputket ovat lähes samalla korkeudella kuin "poistoputket". Pelkään, että sala-ojaputket hörppäävät jonkin verran vettä, ennen kuin vesi poistuu poistoputkiin...Keräilykaivot ovat sen verran ahtaat, ettei sinne mitään padotusventtiileitä mahdu. Toivottavasti sala-ojaputket ovat hieman käyrällä, ettei sinne mene liikaa vettä. Oli miten oli, mutta jos kunnan sadevesiverkostoon tulee tukos, niin olemme kusessa.Vaikea selittää, mutta toivottavasti ymmärsitte...

Jäsenen antama (24.3.2011 klo:13:37) kommentti

Padotusventtiilit eivät kovin paljoa sivusuunnassa tilaa tarvitse.
Miten isot nuo keräilykaivot ovat halkaisijaltaan?
Ratkaiseva tekijä on, paljonko on korkeuseroa salaojien tuloputken ja poistoputken välillä.
Tiedätkö tai onnistutko mittaamaan tuon kummastakin kaivosta?

Jäsenen antama (24.3.2011 klo:13:40) kommentti

Tapauksessasi on tasan kaksi mahdollisuutta
a) korjata/muuttaa systeemiä perusteellisesti (siis perusteellisesti) tai
b) pelätä edelleen,
joten pallo on edelleen sinulla. Näin ainakin minä joudun potkaisemaan sen (pallon) takaisin. Jos joku näillä sivustoilla kovalla tahdon voimallaan pystyy korjaamaan kunnolla (halvalla se ei tule, vaikka tahtoa riittäisikin) tai voihan tietävät antaa lohduttavia sanojakin, mutta minä en pysty muuta kuin edellä olevan antamaan.

Jäsenen antama (24.3.2011 klo:14:15) kommentti

Kyllä siinä jotain voi tehdä jo nyt,talon päädystä lumet pois
lumenkaatopaikalle.

Jäsenen antama (24.3.2011 klo:14:35) kommentti

Keräilykaivot ovat ihan "normikokoa".

Salaojien tuloputkien ja poistoputkien korkeusero on varmaankin muutamia senttejä, ehkä noin 5-6 senttiä (mittaan myöhemmin tarkan lukeman), mutta sala-ojaputkissa lienee jonkinmoinen kaato.Väärinhän tuo on tehty, ja pitää yrittää keksiä jonkinmoiset venttiilit noille sala-ojaputkien tuloille, ettei tarvitse koko järjestelmää lähteä muuttamaan.

Jäsenen antama (24.3.2011 klo:18:46) kommentti

"Jos joku näillä sivustoilla kovalla tahdon voimallaan pystyy korjaamaan kunnolla (halvalla se ei tule, vaikka tahtoa riittäisikin) tai voihan tietävät antaa lohduttavia sanojakin, mutta minä en pysty muuta kuin edellä olevan antamaan."

Toivottavasti joku muu osaa auttaa, kun tuolta edellä kirjoittavalta nimimerkiltä ei ideoita tulee vaan menee vain yleiseksi voivotteluksi.

Jäsenen antama (24.3.2011 klo:20:52) kommentti

Normaali pallopadotusventtiili, jollaisten kanssa minä olen pelannut, vaatii toimiakseen n. 15 cm korkeuseron. Muistan tuntemani LVI suunnittelijan maininneen, että on joitain "läppämallisia" venttiilejä olemassa, jotka toimivat huomattavasti pienemmällä korkeuserolla. Minä en ole tuollaisia nähnyt. Voisit tietenkin vaikka "kuukeloida" joillakin sopivilla hakusanoilla.
Tiedätkö paljonko on korkeuseroa noiden poistoputkien lähdön ja kunnan hulevesiviemärin liitoskorkeuden välillä?
Jos on riittävästi korkeuseroa ja paikka muuten sopiva, voisit vaikka tuon "T-liitoksen" paikalle kaivaa vielä yhden kaivon, ja jatkaa nuo sadevesiviemärit nykyisten keräilykaivojen ohi sinne. Ja uuteen kaivoon tietenkin asianmukaiset padotusventtilit salaojille.
Jotakin kannattaa yrittää, nimittäin jos koko sadevesiviemäröinti ja salaojitus menee uusiksi, voi sen hinnan arvioida suuruusluokkaan 300 € / metri seinää.

Jäsenen antama (25.3.2011 klo:9:30) kommentti

Ok, kiitos kaikille.Ongelma on siis ainoastaan kahden salaojan tuloputken kanssa talon länsipäädyissä. Eli kahdessa keräilykaivossa salaojan tuloputki on sillä korkeudella, että sadevedet saattavat päästä salaojiin. Kun näihin kahteen putkeen saisi jonkinmoiset venttiilit, niin homma olisi ok. Talon kaikki muut salaojakaivot ovat erillään sadevesistä ja toimivat. Onneksi sentään maapohja on luonnon soraa (mäntykangasmetsää), joten vesi ei jää seisomaan minnekkään.Mieleeni juolahti myös se tosiseikka, että olen ostanut asunnon vasta puoli vuotta sitten... Onko minulla mitään mahdollisuutta pistää reklamaatiota kehiin, vai joudunko itse maksamaan kaikki tulevat korjaukset?

Jäsenen antama (25.3.2011 klo:16:46) kommentti

http://www.kumuko.fi/kumuko_2007.pdf


Padotusventtiili 3918104 110   hinnastossa


Tuossa ratkaisu ongelmaasi. Ei tarvitse kaivaa pihaa auki vaan tuollainen vain putkeen kiinni. Mutta onko tämä liian halpakorjaus?

Ensin kannattaa selvittää ettei siellä jo ole tuota osaa. Jos osa on jo paikallaan, korjaus ei maksa mitään.

Jäsenen antama (25.3.2011 klo:18:16) kommentti

Tulipahan taas mainosta heht....hernepyssyllä.

Jäsenen antama (25.3.2011 klo:18:51) kommentti

Tuote tiedot oli v. 2007. Onkohan hinnat, myö samalta vuodelta. muuten hyvä luettelo.

Jäsenen antama (28.3.2011 klo:8:41) kommentti

Juuri tuollaista venttiiliä hain takaa. Kaksi tuollaista alimpiin salaojaputkiin kiinni, niin luulisi toimivan... Kiitos!

Jäsenen antama (28.3.2011 klo:19:14) kommentti

No, lähdetään sitten puhtaammalta pöydältä...

Jäsenen antama (29.3.2011 klo:11:00) kommentti

No lähdetään sitten: Noilla padotusjutuilla ei ole mitään muuta tekoa kun rahan ja ajan haaskausta, mutta onhan siinä se etu, että et pelkää enää johtuen homeopaattisista korjauksista.

Otapa huomioon se, että jos sittenkin se/ne salaojat ovat joten kuten oikein tehdyt, niin vesi niissä ei pitkälle pääse.

Nyt tyhmä, hyvin tyhmä kysymys: Eikös niissä salaojaputkissa ole reikiä?

Lisätään vielä, jos ne salaojat on tehty aivan oikein niin niisä salaojissa ei kulje vesi koskaan tai vasta sitten kun talon ympärillä kauttaaltaan "pohjavesi" nousee salaojaputkitasolle.

Siis nuku rauhassa ilman niitä turhia padotusjuttuja, mutta tietenkin ne kannattaa hankkia, jos niistä on sama apu kuin kalkkitableteista päänsäryssä, joten hanki ihmeessä. Paikalle niitä ei kuitenkaan kannata asentaa/asennutaa, silloin välttyy "ylilääkitykseltä", mutta eihän ne kalkkitabletitkaan sopivasti syötynä ole pahasta.

Jäsenen antama (29.3.2011 klo:17:44) kommentti

Kivakiva, jatketaan tästä. Rankkasateella voi tulla ja tuleekin vettä niin paljon että salaojat eivät kykene rei´istä huolimatta toimittamaan kaikkea vettä pois. Silloin on hyvä ettei salaojiin mene yhtään ylimääräistä vettä, siis niitä sadevesiä. Padotusventtiili on tarpeellinen.

Jäsenen antama (29.3.2011 klo:20:13) kommentti

Miten ihmeessä padotusventtiili voi erotella erilaisia vesiä toisistaan? Mistä ihmeestä ne maanpinnan läheisyydessä oleskelevat vedet yleensä ovat tulleet?

Jäsenen antama (31.3.2011 klo:10:33) kommentti

Ratoiv...

Mulla lienee huono asian ymmärrys ja ulosantikin, mutta tilanteessa jossa samaan nurkkakaivoon tulevat sekä sadevedet että salaojavedet niin, että alin salaojaputki on samalla tasolla pohjassa kuin kaivon poistoputki (sadevesien tuloputki korkeammalla) niin vettä pääsee aina sateella salaojaputkistoon. (Poistoputki ei kuitenkaan ehdi vetämään kaikkea).Ja kun salaojaputkissa on reiät, niin kuivatusputkista tuleekin perustuksen kastelujärjestelmä? Siksi ajattelin jonkinmoisia padotusventtiileitä salaojaputkiin.

Jäsenen antama (31.3.2011 klo:12:07) kommentti

Tottahan sinä saat ja kaannattaa laittaa se/ne padotusventtiilit, mutta käsitykseni mukaan siitä/niistä ei ole sellaista hyötyä kuin tavoittelet. Laita ihmeessä, sillä en halua mitenkään torpedoita ajatustasi, sillä ei se tietenkään ehkä (siis ehkä) pahennakaan tilannetta, mutta entäs sitten, kun salaojatkin täyttyvät samanaikaisesti ja padousventtiili estää salaojan toiminnan. Yleensä se on näin. Ota myös huomioon että siellä maassa on aina 100 %:n kosteus, joka tarkoittaa sitä, että siellä on vettä sitoutuneena siihen maahan. 

Salaojat ovat silloin täysin oikein tehdyt/asennetut, kun niissä ei periaatteessa koskaan kulje vettä ts. liikkuva vesi kulkee salaojaputkien alapuolella, jolloin salaojat ovat vain eräänlaisia"hätä-/kiireapulaisia".

Jäsenen antama (31.3.2011 klo:12:27) kommentti

Ok. Itse asiassa en ole niistä salaojaputkista koskaan nähnyt vettä tulevankaan. Ja tälläisillä ilmalla sitä taas ei voi tietää, kun sadevesiviemäreistä tulee vettä lorisemalla ja salaojaputken pää on puoliksi veden alla...

Jäsenen antama (31.3.2011 klo:15:55) kommentti

Tuohan on se tilanne periaatteessa, että salaojissa virtaisi ja saattaapa virratakin se vesi eli se minimirakennetapa ts. kaikki ok! Eli unoha huolesi ja jospa ne salaojat ovat anturan alapuolella, niin silloinhan tilanne on melkein loistava ts. silloin ainakin "haukut väärää puuta".

Jäsenen antama (31.3.2011 klo:17:48) kommentti

"Sadevesiähän ei koskaan saisi johtaa samaan paikkaan kuin salaojat"

Kysyjän kysymyksessä on tähän vastaus,jos toinen pääty on oikein

tehty tehkää toisesta päädystä samanlainen,elikkä oikein tehty paras

ratkaisu.

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

kallistuma

Talomme terassi on valettu betonilaatta, joka sittemin kallistunut tupaan päin.Eli, kun vettä sataa/lumi sulaa, talon sokkeli ui vedestä.Onkohan olemassa hoitoa tähän vai...

Lumi maanvaraisen alapohjan sokkelin seinustalla?

Viime päivien lumisateet ovat tuoneet vm-88 taloni sokkelin vierustalle sellaisen määrän lunta, että koko sokkeli on lumen peitossa eikä sitä näy ollenkaan, vain tiiliver...

Lunta hiekkapatjan alla

Rakennuksemme antura ja sokkeli on tehty betonista kallion päälle. Talossa on kantavat väliseinät keskellä. Juuri kun täyttöjä alettiin tehdä alkoivat pakkanen ja voimaka...

Sokkelin väliaikainen eristäminen talven ajaksi

Maavarainen vesikiert.lämmitetty lattia, jossa sokkeli tavallista 24cm paksua lecaharkkoa. Alla vaakassa 20cm styroxia. Ylin lecakerros 15cm paksu, jolla kohtaa styroxit...

Kuinka syvällä pitää sadevesiviemärin ulostuloputken ?

Kuinka syvällä pitää olla Mikkelissä sadevesiputkiston? Kun sadevedet johdetaan kivikaivoon, niin pitääkö putken pää olla kivikaivossakin routarajan alapuolella. Ongelman...

Sokkelin / ulkoseinän lumetus eristäminen talvella?

Tämähän on varsin vanha käytetty lisäeristysmuoto varsinkin vanhemmissa taloissa. Kun lunta on tarpeeksi, lumetetaan sillä talon seinustat n...

Ullakolle kertyy todella paljon lunta

Nyt lumipyryn aikana kertyi ullakolle todella runsaasti lunta, lapion sitä pois reilu 6 ämpärillistä, onko tämä normaalia. Asun juuri kattoremontoidussa rivitalossa, en e...

lumepudotus lämmittimellä

Tulipa mieleen, että miten toimii seuraavanlainen menetelmä lumen pudotukseen.Kyseessä omakotitalon harjakatto n. 1:3 . Usein lumi tulee lauttana alas keväällä, kun ilma...

Autokatoksessa betoni hilseilee.

Hei, mikä mahtaa aiheuttaa betonion hilseilyn autokatoksessa?n.1/2m2 ala. Valu tehtiin marraskuussa 2004. Oli jo pikku yö pakkasia, mutta käytimme lämminilmapuhaltimia ja...

Lumen sulaminen talon ympäriltä

Onko hyvä vai huono jos talon ympäriltä sulaa lumi? Joidenkin talojen ympäriltä sulaa lumi, ja joidenkin toisten talojen ympäriltä ei sula. Mistähän se johtuu, tuo ero? M...

talvisaumaus

Taloyhtiöömme uusittiin vesikaton pellitys ja räysstäskourut sekä syöksytorvet . työ valmistui syksyllä ja homma toimi. Joulukuussa tuli paljon lunta joka kerääntyi tiety...

talvisaumaus

Taloyhtiöömme uusittiin vesikaton pellitys ja räysstäskourut sekä syöksytorvet . työ valmistui syksyllä ja homma toimi. Joulukuussa tuli paljon lunta joka kerääntyi tiety...

Tuuletusritilä

Olen suunitellut tekevän päätykolmioihin tuuletusritilät(talossa ei päädyssä räystästä).Millainen se pitäisi ollla ettei tuiskulla tulisi lumi sisään.Onko niitä valmmiita...

viemärin lorina

talo rak.90 ja asuttu n.6 kk nyt kun lumi sulaa kuuluu saunan kuivakaivosta lorinaa.vesimittari ei pyöri ja vuotoja ei havaittu....

Kondensoituminen

Meillä on puolitoista kerroksinen talo. Ostimme talon viime syksynä. Nyt olen käynyt talvella välikatossa, ja olen huomannut, että katon sisäpuolelle kondensoituu lunta-j...

Lumenkantavuus

Meillä on -82 rakennettu harjakattoinen rivitalo, jossa on mineriittikate ja lumi ei valu alas. Nyt kun lunta tuli kerralla 30-40 cm ja katolla oli lunta ennestäänkin, on...

Lumen pääsy yläpohjan eristeisiin

Kahden viikon takainen myrsky aiheutti sen, että yläpohjaan tunkeutui lumi ilmeisesti pulpettikaton räystäslaudoituksen kautta. Kun lämpötila nousi, lumi suli ja tuli vet...

Jäätyvä katto ja rännit

Asun 7 talon yhtiössä. Talot ovat 2 kerroksia ja harjakattoisia -91 rakennettu. Taloissa ei ole käytännössä räystäitä ja kate on isokokoinen minerit kate. Ongelma on se,...

Konesaumakatto

Olen aiemmin kysynyt konesaumakaton korjauksesta/uusimisesta, ja kysyisin vielä jatkoa siihen. Olen kysynyt tarjouksia katon uusimisesta ja saanut muutamia erilaisia vaih...

LUMELLA ERISTYS

Kysyisin että voinko/kannattaako eristää styroksilla ja lumella ulkoseinää / pohjalaattaa ?Ajattelin laittaa ensin styrokslevyn hieman vinottain seinään kiinni jotta sen...

lömpövuoto yläpohjan läpiviennissä?

Omakotitalon savupiippu ja sen vieressä sijaitseva huippuimuripiippu sijaitsevat vinokaton lappeen puolivälissä ja läpäisevät kokonaan yläpohjan kylmätilan. Eli vesikaton...

Suihkunurkan sokkelin vesieristys

Mikä on oikea tapa rakentaa suihkunurkkaukseen Kahi-tiilestä sokkeli vesieristyksen kannalta.1. Rakentaa sokkeli lattian vesieristeen päälle ja lisäksi vesieristää myös r...

Sokkelin lisäeristys

Mikä olisi helpoin tapa liseristää maanpäällinen sokkeli?Sokkeli ulommainen osa on valettu betonilla, sisäpuolella bitumisivelty pinta ilmaväli ja 50-luvunharkoilla toteu...

Kosteutta perustuksessa

Autokatoksessamme on seinään kiinnitettynä sähkökaappi, noin 10 cm irti perustuksista. Sähkökaapin kohdalla on sokkeli jatkuvasti märkä, katoksessa on pihalaattaa kiinni...

Lumikuorma katolla

Minulla on harkinnassa ns.konesaumajäljitemä ruukin classic,kaltevuus  1:4.Nyt tuli mieleeni lumiesteet.Toisen lappeen puolella ei kuljeta talvella.Kannattaako yleensä la...