Maavarainen laatta vm. 1974 talossa. Kylppäriremontin yhteydessä avattu ulkoseinää vasten oleva seinä sisältäpäin sokkeliin asti. Rakenteena oli sisältäpäin laatoitus, lastulevy, villat ja sokkelia vasten vielä tervapaperi. Alajuoksun kakkosnelonen oli sen ajan tavan mukaan sokkelin ja lattiavalun (jossa kaksi laattaa, välissä styrox) välisessä n. 15 cm leveässä ja n. 15 cm syvässä kolossa. Kakkosnelosen alla on bitumikaistale. Sokkelin päältä alkaa tiiliseinä. Tiiliseinän sisäpuolella ilmeisesti ns. Toja-levyä tuulensuojana. Tojalevyn alareunan ympäri on taitettu bitumikaistale joka erottaa sen sokkelista.
Tervapaperi oli kostea. Alajuoksun kakkosnelonen näytti yllättäen ihan hyvältä ja tuntui kovalta. Sokkelin pinta sisäpuolelta tuntui kostealta.
Talossa on tasakatto ja räystästä ei juurikaan ole. Talon ulkopuolella en ole vielä kaivanut sokkelin vierestä, joten en osa sanoa siitä.
Ulkopuolelta tuleva kosteus täytyy nyt mitä ilmeisimmin estää. Riittäkö, jos laitan n. metrin korkuisen patolevyn ulos sokkelia vasten, soraa, jne?
Onko järkeä laittaa patolevy toistaiseksi vain kyseiselle seinälle? Aiemman kylmähuoneen purkamisen ja tavalliseksi komeroksi muuttamisen yhteydessä talon toisen sivun sokkeli otettiin esiin sisäpuolelta ja siellä ei ollut minkäänlaista kosteutta. Talon kolmannella sivulla on koko talon leveydellä kuisti 2,5m:n katteen alla, joten se puoli pysyy kuivana. Neljäs sivu eli tätä kylpyhuoneen seinää vastakkainen "näyttää" ok:lta. Myöskään nenä lattianrajassa suoritettu haistelu ei tuonut esiin mitään hälyttävää. Ainoa nenällä havaittu ongelma on ollut kylpyhuoneen vieressä olevan makuuhuoneen ulkoseinää vasten olevien vaatekaappien pohjalevyn alla, ja sielläkin kahden lähinnä kylpyhuonetta olevan kaapin alla.
Eli mikäli vain tämän yhden seinän patolevyttäminen on "järkevää", kuinka paljon kääräisen patolevyä nurkan ympäri?
Olen joskus aiemminkin ajatellut laittaa ulos katoksen tällä kylpyhuoneseinälle. Tuollainen seinän mittainen ja pari metriä leveä katettu katos pitäisi varmaan vedet loitolla seinustalta? Samalla saisi katettua säilytystilaa. Kyseisellä seinällä on vain yksi ikkuna, pesuhuoneeseen, sellainen matala ja leveä.
Sitten se sokkelin sisäpuoli. Onko ainoa tapa korjaukseen se, että nykyinen alajuoksu revitään pois ja kolo muurataan umpeen ja uusi alajuoksu laitetaan lattiapinnan yläpuolelle? Entä sisäväliseinät? Siellä ei ollut merkkejä kosteudesta.
Miten tuo kolon täyttäminen toimii, ettei käy niin, että kolon täyttämisen jälkeen kosteudelle on reitti entistä ylemmäksi? Mikäli siis kosteutta jostain syystä patolevyn asentamisen jälkeen edelleen tulisi? Huolettaa varsinkin tuo lattiavalun päällimmäinen, styroxin päällä oleva laatta, ettei siihen pääse kosteutta. Lattiaan tulee myöhemmin lattialämmitys (Devin saneerauspaketti), jota siinä aiemmin ei ollut.
Mitäpä sitten tiiliverhoilun ja Toja-levyn välinen tuuletus? Onko sillä merkitystä sen jälkeen, jos rakennan sen katoksen seinustalle? Silloinhan tiiliseinä ei enään kastu.
Tällä samalla seinällä kylppärin kanssa on siis pihan puolelta lukien makuuhuone, kylpyhuone, pukuhuone ja keittiö. Meneepä samalla kaikki remonttiin.
Sen verran vielä, että vesijohdoista ei näköjään ollut tullut vuotoja, suihkuhanan ympärillä oli havaittavissa jotain jälkiä kosteudesta, mutta ne levyt (kuten kaikki muutkin kylppärin seinälevyt) ovat jo kaatopaikalla!
Nyt tuli tarinaa ja vuodatusta riittämiin, mutta kun huoli painaa talosta niin kaikki hyvät neuvot ovat kalliita. Jos vain mahdollista, olisi hyvä saada kommentti mahdollisimman moneen esille ottamaani seikkaan. Kiitoksia etukäteen.