Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Sokkelilämmitys

Perustukset

Kysytty: 10.8.2017 klo:21:14
1975 valmistuneessa valesokkelissa näyttää olevan jonkinlainen lämmitys " lanka" Lämmitystä ohjaa Danfossin termostaatti. Mikäköhän tuollaisen lämmityksen tarkoitus on ollut aikoinaan. Routaa vastaan vai kuivatukseen ??




Virallinen Vastaus
Pakkasen aikaan betonivaluja suoritettaessa betiniraudoitukseen asennettiin lämmityskaapeleita valun jäätymisen estämiseksi ja kovettumisen nopeuttamiseksi. Voi olla, että sitä on käytetty myös valesokkelin kuivana pitämiseksi ja roudan muodostumisen estämiseksi matalaperustuksen alle.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelilämmitys":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi


Jatko kysymys

Kysytty: 14.8.2017 klo:11:13
Voiko lämmityksellä
kuivattaa valesokkelin aluspuuta, joka on jo noin 15 %:n kosteustilassa.. ei vielä homeessa tai laho. Vai pahentaako lämmitys tilannetta. Aluspuu on maapintaa alempana osin.ohessa kuva danfossin termostaatista...samanlainen on asennettu pesutilan lämmitykseen.
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Kyllä valesokkelia voi lämmityksellä kuivattaa, mutta 15 % kosteustilassa olevaa aluspuuta ei tarvitse kuivattaa, sillä puun kosteuden ollessa
 yli 24 % alkaa se olla homehtumisen riskirajoilla. Aluspuun ollessa viereistä maanpintaa alempana se muodostaa riskirakenteen, joka pitäisi korjata. Korjausta varten on tehtävä korjaussuunnitelma, piirustukset sekä hankittava rakennuslupa, koska kantaviin rakenteisiin kajoaminen ja niiden korjaaminen vaatii sen.
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: