Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

salaojien uusiminen perusmuurin sisäpuolelle lattian alla?

Perustukset

Kysytty: 18.5.2010 klo:8:43
Millainen vaihtoehto on toimimattomien salaojien uusiminen niin, että salaojat asennetaan sisäkautta talon kellarikerroksen lattian alle eli siis perusmuurin sisäpuolelle?Virallinen vastaus
Jos anturat on perustettu saven päälle, sisäpuolinen salaoja ei kuivaa maata sokkelin ulkopuolelta. Jos anturan alla on soraa, vesi pääsee sisäpuolelle salaojiin. Tässä tapauksessa salaojan voi rakentaa sisäpuolelle samalla periaatteella kuin ulkopuolellekin. Ratkaisu ei poista mahdollista sokkeliin ulkopuolelta imeytyvää kosteutta. Ulkopuolelle pitäisi saada patolevy tai vastaava, jos ulkopuolen sora ei ole hyvin vettä läpäisevää.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / salaojien uusiminen perusmuurin sisäpuolelle lattian alla?":
Jäsenen antama (18.5.2010 klo:9:47) kommentti

Onhan se yksi vaihtoehto, työläs,mutta tehtävissä.Jos ajattellee asiaa niin,että kaikki on loppujen lopuksi tehtävissä.

Jäsenen antama (18.5.2010 klo:11:19) kommentti

Vaihtoehto ei ole hyvä ja näin ollen ei ole suotavaa.

Jäsenen antama (18.5.2010 klo:15:23) kommentti

Talo sijaitsee rinteessä ja kuulemma pääsin helpommalla jos en lähtisi kaivauttamaan rinnettä auki, vaan salaojat laitettaisiin kellarikerroksen lattian alle.

Jäsenen antama (18.5.2010 klo:17:45) kommentti

Salaojat pitää olla rakennuksen ulkopuolella. Ei ole mitään jäkeä tehdä talon sisälle.

Jäsenen antama (18.5.2010 klo:18:06) kommentti

Niinkuin totesin rakennus sijaitsee rinteessä ja kaivaminen tulisi kalliiksi. Alan ns. asiantuntija (kuntokartoittaja) väittää, että salaojat toimivat hyvin jos ne laittaa rakennuksen alle. Näin on kuulemma menetelty haastavissa kohteissa. Minua vähän kummeksuttaa. Ko. asiantuntija on DI.

Jäsenen antama (18.5.2010 klo:18:31) kommentti

No eikai se kaivaminen siellä sisälläkään mitään juhlaa ole.. Toki, huono sanoa enempää näkemättä.

Jäsenen antama (18.5.2010 klo:23:59) kommentti

Sisäpuoliset salaojat pitävä kellarin jotakionkin kivana (ei vettä lattioilla), mutta seinät pysyvät märkänä. Jos vettä patoutuu seinien ulkopuolella voi vettä tulla lattiallekkin asti. Saadussa ohjeessa ei järjen häivää....

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:0:49) kommentti

"Saadussa ohjeessa ei järjen häivää...." -> Aamen.


Jäsenen antama (19.5.2010 klo:6:57) kommentti

DI? Siis Dinosaurus! Koskaan nuo tuollaiset kirjaimet ja vastaavat eivät ole mitään tieto/taitotae. Tee vaan dinosauruksen ohjeitten mukaan, niin pieneneehän se sudeksi. Sekin on parempi kuin emämoka.

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:8:32) kommentti

Kyseessä on joitakin vuosia sitten MOT-ohjelmassakin esiintynyt kuntokartoittaja Tampereen seudulta. Silloin hän ei löytänyt hometalosta mitään kosteutta. Nyt minun kohdallani tilanne on se, että ko. talon uutena omistajana totesin puoli vuotta asuttuani, että kellarikerroksessa on kosteutta. Tutkimusten tuloksena todettiin, että salaojat eivät toimi. Minä uusituttaisin salaojat avokaivuuna ja laittaisin perusmuurin ulkopuolelle, mutta myyjän asiantuntijana ko. DI väittää, että ne saadaan rinteessä paljon halvemmalla toteutettua perusmuurin sisälle ja homma toimii ok. Mitähän tässä uskoisi?

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:8:44) kommentti

Ota toisen pätevän asiantuntijan lausunto. Kyseinen DI antaa lausuntonsa sen mukaan kuka on tilaaja!!

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:8:56) kommentti

Salaojat ehdottomasti ulkopuolelle. DI:n ohje ei ole tästä maailmasta.

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:9:20) kommentti

Sinähän tietenkin uskot unelmiin ja siihen mistä halvimmalla aita on matalin. Vertauksena (hyvin huono): eräs siltaprofessori suunnitteli sillan, joka heti oli jo fiasko syntyessään. Koska sillan suunnittelija oli bet...siltatohtori, niin sitähän uskoivat kunnalliset kansan valitsemat päättäjät uskomatta asiantuntijoita, jotka eivät olleet aivan bet...siltatohtorin tasoisia arvoltaan tai eivät itse luoneet sellaista kaapua itselleen. Nyt kun silta (sillalle vaadittavan elinkaaren vastaisesti eli hyvin lyhyt elinkaari) on tiensä päässä eli "joessa".Silta on/oli betoninen kaarisilta, nyt vastaavasti notkosilta.

Kun siitä tuli se kuuluisa notkosilta, niin hän bet..siltatohtori väitti, että jäät sillan alla ovat painaneet sen notkolle ja silta korjautuu eli ko. silta (siis betoninen) muuttuu taas kaarisillaksi, kun sahataan jäähän railoja sillan alla. Sitä bet..siltatohtori ei muistanut mainita tai varoittaa, että liikenne on oltava pois sillalta, jos se vaikka oikein bongahtaa kaarelle lähettäen sillallaolijat katapultin tavoin taivaalle ehkäpä peräti kuuhun. Onneksi kaupunki sulki sillan varoitoimena, niin ei ainakaan sitä vaaraa päässyt tapahtumaan.
Mutta mitä tapahtuikaan? Ennen kuin kunnan/kaupungin älykkäät virkamiehet ehtivät sahaamaan jäitä, niin ne sulivatkin, joten silta jäi korjautumatta ts. kun piruvie ei tehty/ehditty tekemään kuten bet...siltatohtori suunnitteli, niin se jäi automaattisesti korjautumatta ja nyt se joudutaan purkamaan. Ei kun uutta tilalle ja ilmeisesti uuden bet..siltatohtorin suunnitelmilla. Saapas nähdä mitä kenkä tekee.

Joten kysyjälle: usko vain mitä tuo asiantuntijan kaapuun itsensä pukenut Dinosaurus syöttää, niin kaikki palautuu ennalleen. Ja halavalla! Ja helepolla! Ja hyvvää tuppaa tulemaan. Patolevytkin ilmestyvät sinne ulkopuolelle.

Onhan täysin järjetöntä lähteä siellä kellarissa tekemään "ulkopuolisia" töitä.

Niin vielä: tuollaisia ne kuntokartoittajat ja muut kuntoilijat tekevät kovan valuutan vastineeksi ts. ne puhuvat pehmosia saaden/ottaen kovaa.

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:10:04) kommentti

Onko kennään ehdottaa täyspäistä, maalaisjärkistä asiantuntijaa Tampereen seudulta?

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:23:37) kommentti

Erittäin täyspäinen asiantuntija olisi Ralf Lindberg. Tätä professoria ei yksikään koko suomen maassa uskalla pitää hörhönä..

Jäsenen antama (20.5.2010 klo:17:08) kommentti

Eikös se siltahomma mennyt niin,että politikot päättivät ensin tehtäväksi yksiaukkoisen sillan,sopi kuulema maisemaan.Suunnittelija valittiin historiallisen päätöksen jälkeen.

Jäsenen antama (20.5.2010 klo:19:06) kommentti

OoTeetä parhaimmillaan, mutta HooTeeTeelle täsmennyksenä, ettei se noin mennyt. Kyllä se valtuusto suuressa viisaudessaan valitsi useammasta suunnitelmasta tämän nuoren miehen kuningasajatuksen. Muut vaihtoehdot olivat useampireikäisiä.Aiheesta: Mahtaakohan avaaja saada tästä mitään irti?

Jäsenen antama (21.5.2010 klo:7:35) kommentti

Maansiirtelijälle tiedoksi,että laitoin kyllä kysyjälle myöskin tietoa menemään. Taisit nyt itse olla parhaimmillasi!!

Jäsenen antama (21.5.2010 klo:8:45) kommentti

Antteks ny. Taisin heittää ohi. Sinulle en kyllä minkäänlaista moitetta suunnannut, mutta jokainen lukee viestejä kuten haluaa.Kunhan ihmettelin tuota toista sivua jatkunutta pallottelua, joka ei ole kunniaksi kummallekaan. Eikä liity aiheeseen.

Jäsenen antama (21.5.2010 klo:10:46) kommentti

Sori,ihmetellään edelleen.

Jäsenen antama (22.5.2010 klo:6:54) kommentti

Näillä palstoilla näkyy sallittavan vain yhdenlainen mielipide betonista ja betonialasta ja/tai ylistäviä kirjoituksia kuntotarkastajista. Siis kriittisyyttä ei saa olla, jolloin piilomainokset ovat kuvioissa mukana eräillä tahoilla.

Jäsenen antama (22.5.2010 klo:18:51) kommentti

Kyllähän kriiitisyys/kritiikki on aina paikallaan,sen esittäminen vain vaatii tietoa ja taitoa.