Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Salaojat ja suodatinkangas

Perustukset

Kysytty: 14.5.2013 klo:8:18
Salaojat laitettu paikalleen syksyllä, sorattu, kaadot kunnossa ja maa täytetty päälle. Salaojakaivoihin tulee vettä ja vesi näyttäisi kulkevan.

Jälkikäteen yhden asian tarkistamisen yhteydessä huomattiin, että salaojat onkin kääritty suodatinkankaaseen. Ilmeisesti urakoitsija suojasi niitä näin kiviltä yms.

Kysymys kuuluukin: kuinka hyvin salaojat toimivat näin? Meneekö vesi silti kunnolla ojiin?
Virallinen vastaus
Suodatinkankaan käyttö salaojan ympärillä on normaali tapa silloin, kun maaperässä on paljon hienoaineksia. Hienoilla kiviaineksilla on taipumus kulkeutua veden mukana ja suodatinkangas estää salaojien tukkeutumisen. Suodatinkankaalla päällystettyä salaojaa on myös myynnissä. Mielestäni rakenne on aivan oikea.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Salaojat ja suodatinkangas":
Jäsenen antama (14.5.2013 klo:8:24) kommentti

Menee.

Jäsenen antama (14.5.2013 klo:8:28) kommentti

Vertaapa sitä kahvin suodattamiseen, jossa "putkena" toimii se kannu!

Jäsenen antama (14.3.2014 klo:12:58) kommentti

Entäs kun suodatin kangas tukkeutuu.Jäsenen antama (14.3.2014 klo:13:33) kommentti

Virallisen vastauksen mukaan tuo olisi "normaali" tapa ja sellaiseksi se nykyisin ilmeisesti halutaan mieltää. Hyväksyttävä tapa se ei käytännön kokemuksilla ole.

Jos nykyisin tavaksi tulleen käytännön mukaan putken ympärysaineena käytetään sepeliä, ei suodatinkankaan paikka ole putken ympärillä, vaan alkujaan estämässä hienoaineksen pääsy sepelin joukkoon. Siis sepelin ja sen kulkeutuvan maa-aineksen välissä.

Putken ympärysaineena tulisikin edelleen käyttää sepelin sijasta salaojasoraa, jolloin suodatinkangasta ei tarvita mihinkään väliin. Varsinkin jos kaivuut ja täytöt on tehty huolella eikä salaojatäytön kylkeen lyödä ensimmäiseksi mitä sattuu muhjua. Noilla suodatinkankailla paikataankin vain nykykäytäntöjen muita virheitä, kuten ruokotonta kaivuutyötä tai ajattelemattomuutta täytöissä. Oikein tehdyissä pohjissa se on tarpeeton salaojien kannalta.