Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

salaojahavaintoja

Perustukset

Kysytty: 3.6.2013 klo:21:27
Lyhyen ajan sisällä on tullut havaittua seuraavia ratkaisuja salaojiin liittyen, jopa ammattilaisten tekeminä.

a) salaojaputkia ei asenneta anturan alapinnan alapuolelle, vaan samaan murskealustaan anturan kanssa. (Putki ei missään vaiheessa anturan alapinnan alapuolella)

b) sadevedet johdettu salaojaputkeen.

Yllä mainitut esimerkit taitavat olla karkeasti väärin... Voiko vaihtoehtoa b) soveltaa jos käytetään yhdistelmäputkea (putken pohja umpinainen ja pintapuoli salaojarei´itetty, kenties isompi halkaisija putkessa, n. 160 mm). Erään Rala pätevän kaivurifirman johtajan mukaan tämä yhdistelmäputki sallii sadevesien johtamisen samaan linjaan salaojan kanssa.

c) onko tuplasalaoja hyvä ratkaisu, eli kaksi salaojalinjaa. Toinen lähempänä sokkelia ja toinen kauempana. Erään LVI- valvojan mukaan tämä on kuin "malliesimerkki suoraan oppikirjasta".


Teräs Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 161 kplVirallinen vastaus
Rakentamismääräysten mukaan salaojan pitää olla anturan alapinnan alapuolella. Sadevesiä ei saa johtaa salaojaputkeen, koska tällöin Perustukset pysyvät märkinä. Vastaaja ei pidä yhdistelmäputkea oikeana ratkaisuna sadevesien ja salaojan yhdistämiselle. putki voi jäätyä talvella ja tällöin sadevedet kastelevat perustuksen. Tuplasalaoja on hyvä ratkaisu, mutta salaojan isommalla halkaisijalla saadaan aikaan sama tulos.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / salaojahavaintoja":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: