Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Remontin järjestys??

Perustukset

Kysytty: 2.8.2010 klo:23:17
Hei!

Meidän olisi tarkoitus tehdä remontti vuonna 53 rakennettuun rintamamies taloon. remontti koskisi alakertaa. Eli siellä on tehty betonista lattia, katto ja seinät. Nyt olisi tarkoitus vaihtaa vanhat valurauta viemärit uusiin ja näin ollen pitää piikata lattiaa auki. Samalla laitetaan ainakin kylpyhuoneeseen ja pukuhuoneeseen vesikierto lattialämmitys. Alakerta on tosi viileä ja kostea, koska lämmitystä ei viitsi pitää kesällä päällä sähkön kulutuksen vuoksi. Nyt mietityttää että pitäisikö ensin laittaa ulkopuolelle perustuksiin jotain eristeitä ja salaoja putket ja sen jälkeen vasta aloittaa alakerran remontti? Emme usko että perustuksiin on puututtu ensi rakentamisen jälkeen. Ainakaan missään ei lue että olisi remonttia tehty.

Toinen asia koskee lämmitysjärjestelmään. Meillä on 2000 litran vesivaraaja, joka tuntuu lämpiävän tosi kauan, jos ei ole lämpövastukset kokoajan päällä. Sähköllä lämpiävä. Rakennettu/asennettu vuonna 85. Olisiko järkevää ja olisiko säästö kuinka suuri jos vaikka pienentäisimme varaajan 500 litraan. Ainakin se lämpiäisi hiukan nopeammin. Nyt 35 asteen vesi varaajassa lämpiää 60 asteeseen n. 3-4 tuntia. Tällä hetkellä sähkönkulutus on käyttösähkö mukaan lukien: päiväsähkö: 11000 ja yösähkö: 17000 vuoteen. Näistä tulee n. 2500 euron kustannus vuodessa.

Pikaista vastausta odottaen!

Juha Pulkkinen

hcjussi Käyttäjä on mies
Juha Pulkkinen
Agility ym. koiraharrastukset
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Periaatteena on, että ensin pitää saada talon jalat kuivaksi. Tee ulkopuoliset salaojat, patolevy seinään, ja EPS-eriste päälle ohjeiden mukaan. Vasta sen jälkeen ryhdyt sisäpuolen töihin. Kun teet lattiaa...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Remontin järjestys??":
Jäsenen antama (3.8.2010 klo:8:55) kommentti

Rintamamiestalo on haastava remontointikohde etenkin jos taloon halutaan rakentaa uusia kosteita tiloja esimerkiksi sauna tai kylpyhuone. Jos talon kellarissa on sauna kuten kysyjän viestistä voisi arvella, ja tila tunnistetaan jo tässä vaiheessa kosteaksi tai suorastaan märäksi, jopa siten, että vettä tihkuu betonisen sokkelin lävitse alapohjaan / kellariin, riski saada aikaiseksi kosteusvaurioita on suuri.Kysyjä on oikeilla jäljillä siinä, että talon sokkeli tulisi ensin saada tiiviiksi ulkopuolelta esimerkiksi patolevyin, routaeristyksin ja salaojituksin ja vasta sen jälkeen lähteä toteuttamaan mahdollista sisäpuolista remonttia. Ennen vanhaan rintamamiestalot saatettiin rakentaa valamalla betoninen sokkeli suoraan peruskallioon, mikä perustamistapana saattaa olla ongelmallinen salaojituksen kaatojen suhteen.Ehdottaisin, että aloitat remontointisuunnittelun ottamalla hankkeeseen suunnittelijan, joka tutustuu kohteeseen ja ehdottaa asianmukaiset toimenpiteet , että työjärjestyksen.Mitä tulee 2000 litran varaajaan, se ei tyypillisesti ole käyttövesivaraaja, vaan sen tarkoituksena on varata "edullisemmalla" yösähköllä tankkiin riittävä lämpö, mitä kierrätetään vesipattereissa myös päiväsaikaan. sinäänsä kysyjän mainitsema 3-4 tunnin lämmitysaika ao. käytössä tuntuu todella lyhyeltä ja tehokkaalta. Mikäli talon lämmitys on myöhemmin toteutettu toisin ja lämmitysvesikierto poistettu tästä järjestelmästä, saattaa olla perusteltua toteuttaa pelkkä käyttöveden lämmitys pienemmällä esim. n. 300 l:n kokoisella varaajalla.

Jäsenen antama (3.8.2010 klo:10:40) kommentti

Sähkölaitokset pyrkivät hinnoittelemaan nykyään yösähkön lähes päiväsähkön hintaiseksi. Enää ei kannata yösähkön varaan tehdä kalliita investointeja. Tuo 300 litran varaajakin on ylimitoitettu, eiköhän 200 litraa olisi sopivampi.

Jäsenen antama (3.8.2010 klo:13:32) kommentti

Jos haluat/teet kunnolla, niin ei riitä "pitää piikata lattiaa auki", vaan "pitää piikata lattia auki" ja tietenkin ulkopuoli kuntoon myös.

Jäsenen antama (3.8.2010 klo:17:33) kommentti

Kiitos vastauksista! Varaajasta sen verran että lämminvesi ei millään riitä talvella kun lämmin vesi kiertää pattereissa. 7 aikaan aamulla vaihtuu päiväsähkö niin 12 aikaa viimeistää rupeaa taas veden lämmitys vastuksilla. näkeehän sen jo sähkön kulutuksesta.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:10:11) kommentti

Lämpiääko varaajasi kokonaan kuumaksi?

Paljonko on sen korkeinlämpötila?


Jäsenen antama (4.8.2010 klo:11:09) kommentti

Tuskinpa, sillä se "konaan kuumaksi" on periaatteessa mahdottomuus tai ei onnistu! "Seisova" vesi on kerrostunut ja "pyörivä/kiertävä" vesi ei ole myöskään tasalämpöistä eli kokonaan "kuumaa".

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:12:04) kommentti

Termostaatti on laitettu talviasennossa 70 asteeseen ja lämpömittarin mukaan lämpö on yön jälkeen 75 astetta. Siitä sitten laskee aika nopeasti alaspäin kun pattereissa lämmin vesi kiertää. Koko vuoden sähkölasku on n. 2400-2600 ja tässä on lämmityskulut + käyttösähkö.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:12:04) kommentti

Termostaatti on laitettu talviasennossa 70 asteeseen ja lämpömittarin mukaan lämpö on yön jälkeen 75 astetta. Siitä sitten laskee aika nopeasti alaspäin kun pattereissa lämmin vesi kiertää. Koko vuoden sähkölasku on n. 2400-2600 ja tässä on lämmityskulut + käyttösähkö.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:12:05) kommentti

Termostaatti on laitettu talviasennossa 70 asteeseen ja lämpömittarin mukaan lämpö on yön jälkeen 75 astetta. Siitä sitten laskee aika nopeasti alaspäin kun pattereissa lämmin vesi kiertää. Koko vuoden sähkölasku on n. 2400-2600 ja tässä on lämmityskulut + käyttösähkö.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:12:10) kommentti

Termostaatti on laitettu talviasennossa 70 asteeseen ja lämpömittarin mukaan lämpö on yön jälkeen 75 astetta. Siitä sitten laskee aika nopeasti alaspäin kun pattereissa lämmin vesi kiertää. Koko vuoden sähkölasku on n. 2400-2600 ja tässä on lämmityskulut + käyttösähkö.Alakerta on kylmä, koska ei siellä sähkönkulutuksen takia pidetä paljoa lämpöä kesäaikaan. Eli betoninen alakerta ja siellä sauna + suihku ja pukuhuone. Vettä ei ole seinistä tai muualtakaan sisälle tullut missään vaiheessa, nyt ollaan 3 vuotta asuttu. Kylppärin seinät uusittiin ja laitettiin uusi paneeli vanhan tilalle ja lakattiin. Hyvin kestänyt vuoden verran. Ei hometta jne... Silloin näin paneelin takana olevat seinät ja ne olivat ihan kuivat.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:14:51) kommentti

Nosta ensi alkuun termostaatin asetusaarvoksi n.85-90 ja katso aamulla että lämpötila on 90 tai vähän yli.
Katsotaan sitten tarvitseeko muuta tehdä.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:23:40) kommentti

Tuo lämpö varaajassa kannattaa nostaa hyvinkin sinne 85 asti, mahdollisuus varaajan lisäeristämiseen kannattaa selvittää. Talvella tarvitaan yli 50 asteenkin kiertovettä, joten sitä "varattua" vettä on vain kaikki tuon yli, loput pitää "lämmittää lennossa". Varaaja pitää lisäksi talvella lämmittää läpikotaisin, ei vain ylhäältä, kesällä riittää vähempi.

Jäsenen antama (5.8.2010 klo:10:08) kommentti

"Varaaja pitää lisäksi talvella lämmittää läpikotaisin, ei vain ylhäältä, kesällä riittää vähempi."Miten se tapahtuu?

Jäsenen antama (5.8.2010 klo:15:17) kommentti

"Varaaja pitää lisäksi talvella lämmittää läpikotaisin, ei vain ylhäältä, kesällä riittää vähempi.""Miten se tapahtuu?"Samaa mietin itekkii, eli miten tämä tapahtuu??


Jäsenen antama (5.8.2010 klo:15:25) kommentti

Minne täällä katoaa viestejä? No uudestaan lyhyemmmin aiemmin sanottu:Ylä ja alavastuksien järkevällä käytöllä, kesällä siis vain ylävastus käytössä. Tosin ei ole tietoa, onko kysyjällä eri vastuksia, eikä sitäkään, että mistä kyseinen lämpö mitataan, eikä edes sitä, että onko termari missä kohtaa. Jos termostaatti on samassa kuin vastus, niin se todennäköisesti toimi varaajaa juurikaan varaten, vaan lämö pysyy samassa "tasossa", eikä varaaja siis toimi tarkoituksessaan. Varaaja siis pitäisi pystyä purkamaan "lattiasta kattoon". 2000 litraa pitäisi riittää hyvin koko päiväksi talvella, kesällä käyttöveteen pari päivää.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

linjapukit

Tehdäänkö linjapukit ennen tontinpohjan maankaivua ja merkitään niihin linjat vai mikä se järjestys on...

Pintabetonilattian ja kipsilevyväliseinän liitos

Ontelolaattavälipohjan päälle on tarkoitus valaa pintabetonilattia (ei uiva, hl=70...90). Väliseinät ovat teräsrankaisia kipsilevyväliseiniä. Normaalisti toteutetaan siis...

Oviaukon puhkaisu purutäytteiseen ulkoseinään

Miten oviaukon puhkaiseminen ulkoseinään tulisi tehdä kun eristeenä on purua? Luonnollisestikin tavoitteena on purun sisällä pysyminen, muutenhan se tulee alas koko matka...

Tarkastusputki 160mm runkoviemäriin 110

Jätevesiviemäri talolta kunnanviemäriin on kokoa 110. Saako 110 viemäriin laittaa jäteveden tarkastusputken 160mm, niin että laittaa supistusyhteet 160/110 tarkastusputke...

Yläkatto umpeen

Mikähän lienee järjestys, kun muurataan samanaikaisesti piippua ja yläkattoa laudoitetaan. Piipullehan jätetään reikä, mutta muurauksen ajaksi kattoon täytynee kuitenkin...

Laatta kiukaan alle

Kumpi on oikeampi järjestys valaa koroke kiukaan alle, kun tehdään rossipohjaiseen saunaan kipsilevystä lattia, valetaanko ensin laatta lattiakannattajien päälle laitetun...

Lisälasi ikkunan sisäpuolelle

Kannattaako nykyistä 3 lasista ikkunaelementtiä parantaa asentamalla lisälasi huoneen puolelle. Elemetit ovat kunnossa, ne on asennettu n 10 cm seinän sisäpinnasta tukema...

Oikea järjestys vesieristyksen tekemiseen

60-luvulla rekennettuun kerrostaloon tehdään kylppäriremontti, vanhat laatat poistetaan seinistä ja lattiasta, samoin kylpyamme. Tarkoitus on laittaa seinään ja lattiaan...

rakentaa vai eikö rakentaa?

Olemme miettineet oman talon rakentamista ja pankissa on käyty juttelemassa lainat selviksi. Mikä olisi tämän jälkeen aisioiden järjestys; tontin hankin, talopaketin val...

järjestys

Olen remontoimassa v.41 omakotitalon maanvastaista betonilattiaa.Tarkoitus on poistaa vanha betonilattia ja valaa uusi lattia lattialämmityksen kera.Mikä on järjestys,kun...

Yläkerran väliseinien kiinnitys

Vastaavamestarimme suositteli, että tekisimme ensin yläkerran lattian kipsilevyistä ja sen jälkeen pystyttäisimme yläkerran väliseinät. Väliseinät voi hänen mukaansa kiin...

Vinon katon panelointi

Edessä on mökin sisäkaton panelointi. Katto on kolmiosainen, eli sivuilla on vinot osat 149 asteen kulmassa (vai sanotaanko se 31 asteen kulmassa?) ja keskellä vaakaosa....

Klinkkeri lattia

Mikä on oikeanlainen tapa rakentaa vanhaan rintamamiestaloon keittiöön, että eteiseen klinkkerilattia(siis materiaali järjestys). Onko järkevää laittaa lattialämmitys? Al...

valesokkelin kosteus eristys

omistan 70 luvun tiili omakotitalon ,oisko valesokkelin ulkopinnassa hyvä olla patosuoja ja sitä vasten sepeli ja sen päälle styrox kaltevaan tasoon vedenpoistoa varten...

Mikä järjestys

Tontti on, rakennusoikeutta on, talopaketti valittu. Missä järjestyksessä tässä pitäisi edetä. (joka paikasta on saatu eri järjestys). Milloin haetaan rakennuslupa ja mi...

Käyttövesiputkien järjestys

Asennettaessa kylmä-ja kuumakäyttövesiputkia rakenteisiin niin yleisesti oletetaan putkijärjestyksen olevan kylmä oikealla ja kuuma vasemmalla. Onko tämä alan yleinen käy...

Keittiöremppa

Mikä oikea järjestys? Ensin katto sitten lattia alakaapit yläkaapit valaistus. Onko oikein. Lattiaan korkki myös kaapistojen alle? Mikä yläkaappien oikea kiinnitystapa, s...

Asennusjärjestys

Varmaankin tyhmä kysymys/varmistus, mutta...välitilahan laatoitetaan kaapistojen asennuksen jälkeen eikö? Entäs lattia? Mikä on oikea järjestys, alakaapit vs lattiapinnoi...

Ullakkotilan katon eristys

Vanhan rakennuksen ullakko tilan käyttöön otossa pitää kattoon laittaa eristeet. Millainen rakenne sinne on paras ulkoapäin lähtien? Nyt siellä on ensin peltikatto, ruote...

Kysymyksiä keittiö sekä sisä pinta remontista

Hommattuna 55 luvun talo ja pitäisi sisäpintoja uusia, pinkopahvit lähtee pois sehän on selvä ja 12mm huokoleijona tulee tilalle, ilman koolausta.- Miten tuo huokoleijona...

Lämpöpatterit

      Hei. minulla on varaava vesikierto patteristo tehty 70 luvun lopussa.Jouduin siirtämään yhden patterin paikkaa ja tyhjentämään verkostoa.Nyt ilmauksen kanssa ongelm...

Lisä eristys vesiputkille

Hei !Meillä menee välikatossa vesiputket kovanvillan (100mm) päällä styrox kourussa ja niitten päällä on vielä (250mm) selluvillaa. Ajattelin laittaa kovaa villaa (100mm)...

Kenen vastuu yhtiöjärjestyksen päivittämisestä

Hei! Omistamassani osakkeessa on todettu kosteusvaurio. Voiko taloyhtiö kieltäytyä osakeyhtiölain mukaisesta korjausvastuusta vedoten siihen, että kylpyhuone on aikoinaan...

Välikaton eristys

Purimme yläkerran makuuhuoneen katon (katossa oli tuollaisia n. 30*30cm styroksilevyjä). Levyjen alla ei ollut minkäänlaista eristystä eikä "varsinaista" kattoa. Ajatteli...

Hometta keittiön allaskaapin takana!

Hei, olemme muuttaneet kesäkuun alussa -90 luvun alussa rakennettuun omakotitaloon ja aloimme tehdä remonttia. Talossa haisi mielestäni remontin alkuvaiheessa vähän homee...