Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Patosuojan pakollisuus

Perustukset

Kysytty: 13.12.2008 klo:14:36

Olemme ostamassa uutta omakotitaloa, missä ei ole sokkelin ulkopuolella patosuojaa. Myyjän/rakennusmestarin mukaan tällä alueella (Kempele) ei yleisesti käytetä kunhan salaojitukset jne ovat kunnossa. Onko tosiaan näin ettei patosuojaa (kuten kuvassa) välttämättä tarvitse laittaa. Eli onko patosuoja pakollinen uudisrakennuksessa? Rakennustarkastus kyseiselle asunnolle on tehty ja salaojitukset, perustusten korkeus sekä kaadot ovat muuten kunnossa.
Virallinen vastaus
Rakentamismääräyskokoelman C2 osassa ei erityisesti edellytetä patolevyä. On kuitenkin otettu käytännöksi asentaa patolevy, jotta varmasti voidaan estää kapillaarisen veden kulkeutuminen sokkeliin. Minimivaatimus kapillaarisuuden estämiseen on 20 cm salaojasorakerros päin sokkelia.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Patosuojan pakollisuus":
Jäsenen antama (13.12.2008 klo:17:06) kommentti

Lisätään vielä tärkeä tarkennus, että kyseinen sokkeli on valettu. Ei siis harkoista kuten edellisessä kuvassa.(ps. En onnistunut lisäämään viestiä näkyville tuohon viestin etusivulle.)Kiitokset vastauksista!

Jäsenen antama (14.12.2008 klo:10:58) kommentti

Salaojitus on aivan eri asia kuin patolevy. Patolevy ei estä sokkelin kastumista jos salaojitus ei toimi tai sitä ei ole ollenkaan. Patolevy on ns epäjatkuva eriste, joka tehokaassti eristää maakontaktin ja siksi kosteuden siirtymistä maasta sokkeliin. Jos vesipinta nousee salaojituksen puutteen takia sokkelin vierustalla pääsee vesi vapaasti patolevyn ja sokkelin väliin.

Patolevy kannattaa laittaa aina vaikka salaojituson olisi kunnossa. Ei pitäisi sekoittaa asioita keskenään....

Patolevystä ei ole määräyksiä....


Jäsenen antama (14.12.2008 klo:16:20) kommentti

Ei tuo patolevy tosiaankaan estä juuri mitään ellei salaojitukset ole kunnossa. Eriasioista tosiaan on kyse salaojissa ja patolevyissä mutta kuitenkin mahdollisimman hyvä kosteuden poissa pitäminen sokkelista lienee yhteistarkoitus. Tässä ajattelinkin selvitellä asioita ammattilaisilta ennen kauppoja ja hainkin omille ajatuksilleni tukea.Kiitos vastauksesta, tästä päästään varmasti myyjän kanssa lisäjuttusille.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

sadevesiviemärit

Onko uudiskohteissa nykyisin määrätty sadevesiviemärien pakollisuus ja antaako ryl tähän jonkin asennusohjeen?...

Asemakaava

Asemakaavassa määrätty 1/2k I u 3/4. Lisäksi määrätty, että kellarikerros on pakollinen. Tontti on kuitenkin lähes tasamaata. Millaisen talon voi ja kannattaisi rakentaa?...