Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Missä vaiheessa

Perustukset

Kysytty: 24.8.2003 klo:15:03
Terve! Olemme aloittamassa omakotitalon rakentamista hankkimallemme tontille. Aikataulumme on väljä, joten itse rakentaminen alkaisi vasta 2005(?). Poikkeusluvan mukainen rakennuslupa olisi kuitenkin haettava jo 6/2004 mennessä. Olemme tutustuneet jo talotoimittajien mallistoihin ja kyselleet tarjouksiakin muutamilta. Kysymys kuuluukin; missä vaiheessa on otettava mukaan "viisaampia", eli pääsuunnittelija/vastaava mestari/muita suunnittelijoita? A) Ennen talopaketin valintaako? B) Vasta kun olemme paketin itsenäisesti valinneet ja itse hakeneet rakennusluvat talotoimittajan piirustuksilla/suunnitelmilla ja rakentamisen aloitus on ajankohtainen? Entäpä pohjatutkimus, jonka myös toki teetämme. Missä vaiheessa sen teettäminen on järkevintä? Hetikö, ennen kuin edes talopakettia lopullisesti valitaan, vai ehtiikö myöhemminkin, ennen rakentamisen aloittamista kuitenkin, tottakai.Virallinen vastaus
En voi olla mainostamatta Pientalon rakentamisen hallinta -kansiotamme. Siinä käydään näitä asioita läpi. pääsuunnittelija tarvitaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, mutta ennen sitä pitää tietää, mitä haluaa. Siinä vaiheessa, kun tietää, mitä huoneita tarvitaan, voi jo laskea ensimmäisen kustannusarvion. koti-optimi -ohjelmamme on mainio apuväline eri ratkaisujen vertailuun. Ei pidä lähteä sokkona kyselemään talopakettien hintoja. Kannattaa ennen sitä miettiä taloa täysin ilman vaikutteita. Rakennuslupaa et pysty hakemaan ilman pääsuunnittelijaa. Se tarvitaan rakennuslupa vaiheessa ja pääsuunnittelijan nimi pitää olla asemapiirustuksessa sekä lupahakemuksessa. Asiantuntijan ottaminen aikaisessa vaiheessa maksaa, mutta se maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti, kun asiat luistavat kuten pitää. Pohjatutkimus pitää tehdä mieluummin heti ensimmäisten luonnosten tekemisen jälkeen tai jo ennen sitä. Jos on vähänkin ajateltavissa, että talo tulee paalutettavaksi, silloin pohjaratkaisulla voidaan vaikuttaa ainakin vähän paalutuksen määrään. Siksi pohjatutkimus kannattaa tehdä aikaisessa vaiheessa. Erikoissuunnittelijat valitaan heti, kun pääpiirustukset alkavat muotoutua. Näin saadaan otettua heti huomioon talotekniikan tarpeet.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Missä vaiheessa ":

HUOM! Voit kysyä jatkokysymyksen liittyen aikaisempaan kysymykseesi

Kysy Jatkokysymys