Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Maanvaraisen lattian korjaus

Perustukset

Kysytty: 16.9.2019 klo:10:44
Vapaa-ajan asunnosamme, rakennettu 1984 ja lämmityksenä on suora sähkölämmitys, on pitkään ilmennyt, varsinkin matalapaineen aikana lievää tunkkaisuutta, ilmeisesti lattiasta tulevaa. Lattian rakenne on pontattu lauta, koolaus 100 mm, jonka alareuna on 150 mm irti alustan betonilaatasta, (ei siis makaa laatassa), laatan päällä on noin 200 mm mineraalivillaa, ylin kerros paperipintainen. Pahimman huoneen lattialautaa avattiin ja vaurion tutkija mittasi betonin pintakosteuden, RH % niukasti yli 70. On tarkoitus korjata lattia ja saada haju pois.  Onnistuisiko se seuraavasti; puretaan auki ja vanhat villat pois, betonilattian puhdistus ja desifiointi, saumojen tiivistys, puuväliseinien nosto irti lattiasta, noin 200 mm, uusi eriste esim. Finnfoam, reunat tiivistäen, koolaus ja uusi pontattu puulattia. mikä muu mahdollinen tapa voisi tulla kysymykseen ?


Virallinen vastaus
Lisäisin vielä ilman...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Maanvaraisen lattian korjaus":
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (26.9.2019 klo:11:36) kommentti

Kommentti jatkokysymyksen vastaukseen; kuva 3, reikien paikat heillä ovat kannattajien alapuolella kuvassa näkyvän keltaisen eristevillan kohdalla, ei välissä. Betonilaatan ja kannattajien alareunan väli on 150 mm, lattian eristekerros, joka on 200 mm, on asennettu betonilaatan päälle ja on yläreunasta vain 50 mm kannattajien välissä. Betonilaatta on reilusti maanpinnan yläpuolella.

kuvassa näkyvän keltaisen villatilan kohdalla, kannattajien alareunan ja betonilaatan yläpinnan välinen lämpöeristetty väli on 150 mm,

jossa ilmavirta pääsee liikkum


Jatko kysymys

Kysytty: 25.9.2019 klo:20:05
Parilla naapurilla on täysin sama lattiarakenne, luultavasti sama syy, he ovat poranneet harkkosokkeliin eristetilan kohdalle ritilälällä suojatut tuuletusaukot, mitä mieltä olette tästä ratkaisusta ?
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Ratkaisulla tuuletetaan ja samalla pidetään kylmänä vain se kannattajien väli, mihin tuuletusaukko osuu. En usko tuollaisen alapohjan tuuletuksen toimivan.  Tämä tapa ratkaista tuuletus johtuu mahdollisesti siitä, että maanpinta on niin korkealla, ettei suora reikä osu alapohjan alle.

Oikeampi tapa on kaivaa maata tulevan tuuletusaukon kohdalta niin paljon, että tehtävä aukko osuu ilmatilaan. Aukkoon asennetaan viemäriputki ja 90 asteen kulma ylöspäin niin, että sen yläpää ylettyy 300 mm yli maanpinnan.  Putken yläpäähän asennetaan tuulettava hattu.  Voidaan käyttää myös valmista tuuletusputkea, mikä on tehty tähän tarkoitukseen. 
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi