Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kreosiitti

Perustukset

Kysytty: 15.5.2019 klo:19:01
HeiLuettuani talojen kreosiittiongelmista, mietin mitä vesieristystä minun 1954 rakennetussa talossani

olisi käytetty.

Mitään hajua ei ole koskaan havaittu ja remonttia ei olla tekemässä,

mutta ajattelin ihan varmuuden vuoksi tutkia hiukan asiaa.Remontin ajalta muistan että kellarin betonikannen päällä on musta kerros,

ja samaa eristettä on käytetty kellarin seinien ja betonikannen välissä.Tein sellaisen testin että irroitin tuota eristettä puukolla muutaman palan (oli kovaa ja mureni palasiksi)

sitten laitoin peltipurkkiin ja lämmitin liekillä.

Palasen sulivat melko nopeasti juoksevaksi ja siitä muodostunut haju oli selvästi sama kuin asfalttityömaalla.Kysymys os siis että pidättekö tätä riittävänä varmistuksena asiasta?

 Virallinen vastaus

Kreosiitti

Teitte sellaisia asioita, johon vain luvat saaneella asbesti ym. kartoittajalla on lain mukaan oikeus, näytteiden otto ja lähettäminen laboratorioon tutkittavaksi.
kykyisin asia/aineet on koteloituna, eivätkä aiheuta ongelmaa, mutta mitä enemmän niitä mutentelette ja rapsuttelette irtonaiseksi, sitä isommiksi ongelmat kasvavat.( sisältävät myrkyllisiö PAH ainesosia, joka vaatii tarvittaessa luvanomaavat purkajat, ja purkusuunnitelmat ympäristöpiiriin)
Älkää nyt ihmeessä ainakaan sitä menkö syömään/maistelemaan. devil
Kysymykseen, ei pidä. Vain virallisen laboratorion näyteanalyysin selostusta pidän virallisesti pätevänä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Kreosiitti":
AM
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: